-
Odp: Wielki Format - fotografowanie i technika.
Poniewaz dyskusja o wielkim formacie przeniosla mi sie na PW wiec przenosze ja tutaj odnosnie mozliwosci uzyskania duzych formatow odbitek, nie majac powiekszalnika. Ta metode stosuje sie w drukarniach, ktore robia wysokiej jakosci produkcje na potrzeby reklamy oraz realizuja prywatne zamowienia. Caly proces odbywa sie cyfrowo, natomiast jest mozliwosc wykonania wielkoformatowej odbitki stykowej baardzo duzych formatach, warunkiem jest rdzo wysokiej jakosci. "Softwarowo" mozna dokonac zamiane obrazu pozytywowego na negatyw. Trzeba dysponowac jednak odpoiwiednimi umiejetnosciami jezeli chodzi o PP oraz miec do dyspozycji drukarke szerokoformatowa, oraz kopiorame odpowiedniej wielkosci. Jezeli bede mial troche czasu to pojade do znajomego i obfotografuje proces a zdjecia tutaj zalacze. Prosilbym jednak aby nie wyprzedzajac nie atakowac mnie roznymi stwierdzeniami, ze na drukowanie to szkoda czasu i pradu, i za wstrzymanie sie z wypisywaniem przedwczesnych opinii co sie da a co sie nie da - z gory dziekuje. Dodam tylko, ze w chwili obecnej najlepsza popularna pozycja ksiazkowa jezeli chodzi o obrobke plikow i druk cyfrowych negatywow jest Making Digital Negatives for Contact Printing , strona autora Dan Burkholder
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów