Jako że macie wyłączność na wgranie danych i regulacje nowej matrycy, żądacie sobie 3/4 jej ceny?
Łupiecie okrutnie po kieszeni Panowie
Jako że macie wyłączność na wgranie danych i regulacje nowej matrycy, żądacie sobie 3/4 jej ceny?
Łupiecie okrutnie po kieszeni Panowie
5Dmk3, 60D, 16-35L/4, 35L, 100L/2.8, 85/1.8, 50/1.4, 24-105L, 17-85, 580EX II
Z ta regulacją to nie ściema? Chyba że tylko Canon do każdej sztuki dorabia program.Wymieniłem matrycę w Nikonie D50 i w Olympusie E410 z 2szt kupionych na allegro wychodzi jeden dobry aparat bez problemu.Piszecie o kalibracji ,z czym mają z kalibrować, ten sam program taka sama matryca.No tak, tylko inna kasa.
Nie wiem jak jest to w przypadku Nikona i Olympusa wiem jak jest to w przypadku firm CANON, SONY i LEICA. Po wymianie matrycy koniecznej jest przeprowadzenie pełnej regulacji układu wraz z wgraniem pliku informującego elektronikę o wyglądzie danej matrycy. Oczywiście po wymianie bez regulacji aparat będzie "pstrykał" zdjęcia ale... obraz delikatnie mówiąc odbiega od standardów obranych przez producentów.
Z tego słyszałem, choć informacja nie jest pewna, to matryca w Canonie montowana jest w innym sposób niż w Nikonie. Podobno w Canonach matryca nie jest montowana na sztywno tylko w jakiś sposób amortyzowana i osadzona. W nikonie jest chyba montowana na sztywno. Tak mnie poinformował swojego czasu technik, który zajmował się czyszczeniem matryc. Facet otrzymując Nikona, normalnie go rozbierał, wyciągał matrycę i czyścił, to umożliwiało idealne wyczyszczenie również krawędzi. "Podobno" po takiej operacji w nikonie, nie było problemu. W 5d2 nie dało się takiej operacji przeprowadzić, tym samym czyszczenie w ten sposób nie było możliwe. W przeciwnym razie skutkowało by to utratą tolerancji, zresztą logiczne jest wyobrażenie sobie tego, czyli sytuacji gdy płaszczyzna matrycy odchylona byłaby na którejś osi. Nie wiem ile w tym wszystkim prawdy, niemniej jednak zdrowy rozsądek podpowiada mi, że nie da się wsadzić i wyjąc matrycy ot tak- bez utraty pewnych tolerancji, ale tak jak mówię-to informacje, których potwierdzić nie jestem w stanie. Tak więc, o ile serwis potrafi zachować tolerancję i wykonać całą operację prawidłowo-ja bym wybrał taką drogę. Co do standardów producenta to wolę się nie wypowiadać, mając pewne doświadczenia z kalibracji...
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8
Ponawiam pytanie:
A czy serwis jest w stanie skalibrować wymienioną matrycę na jakąś inną (używaną) i wgrać dane matrycy tak aby wszystko działało jak należy??
Serwis jest w stanie przeprowadzić regulację takiego przetwornika pod warunkiem, że przy wymianie nie zostały dokonane jakieś uszkodzenia jak to niestety często bywa. Bardzo często wiąże się to i tak z koniecznością pełnego demontażu aparatu w celu wyregulowania chociażby flange back itp.
W przypadku takiego sprzętu serwis nie bierze odpowiedzialności za podzespoły które były demontowane przez osoby trzecie.