Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Wątek: iMac dla fotografa dobrym wyborem?

Domyślnie Odp: iMac dla fotografa dobrym wyborem?

myślę, że iMac to dobra opcja.
    sam od 5 lat pracuję na iMacu i laptopa też takiego kupiłem.
    Chwilka dezorientacji przy przeskoku z windy i jest dobrze, nawet bardzo.
    Oczywiście mimo iż iMac to monitor z kompem w środku, bez problemu możesz podłączyć drugi monitor o lepszych parametrach niż ten, w który jest iMac wyposażony. Ja używam jako 2 monitora Apple Cinema Display ale spoko możesz podłączyć wypasionego Eizo i będzie cudnie
    A praca na 2 monitorach naraz to ogromna wygoda, palety z narzędziami i foldery na jednym zaś praca otwarta na drugim. nie do przecenienia
    mam aparat, zamknę świat w pudełeczku...
    www.barwnie.com

Dziękuje za link do strony

Weź pod uwagę, że monitor w iMacu nie ma nic wspólnego z jakością monitorów do zdjęć/grafiki. Monitory z matrycą iMaca 27" można kupić już za 1000 zł sprowadzając z chin pod dziwną marką, ok 2000 w wydaniu Della. Poza tym odbija się w iMakach wszystko, plus taki że lustra w domu mieć nie musisz. Skoro wystarcza ci malutki monitor, to tym bardziej iMac wydaje mi się bez sensu, bo o ile dobry monitor 27" to 5000 zł, to maluch w okolicach 21" to o wiele mniejsze pieniądze. Mac mini + ssd + 8-16GB Ramu + monitor + klawiatura, albo iMac + drugi monitor. W iMmacu klawiatura i myszka jest w zestawie (wartość ok 500 zł)

No i problem z iMakami jest jeszcze taki, że ok połowa (oficjalnych statystyk nie ma, jedynie to co się słyszy w serwisach i u resellerów) jest wysyłana na gwarancję. Niektórzy mają takiego pecha, że każdy kolejny iMac którego dostaną też musi lecieć na gwarancję. Polecam też posłuchać podcastów takich jak nadgryzieni czy mac gadka, np ten epizod od 36 minuty: http://www.makoweabc.pl/2012/06/nadg...-jestes-makiem, ale warto przesłuchać przynajmniej kilkanaście ostatnich. Przy dyskusjach o komuterach często natkniesz się na opinie w stylu "miałem trzy iMaki i nigdy więcej iMaca nie kupię". Oczywiście zadowoleni klienci też istnieją.
    Ostatnio edytowane przez ThomasVoland ; 05-08-2012 o 15:40

Więc znowu jestem w punkcie wyjścia.... Więc głosy na tak i na nie podzielone są raczej na 50% A możecie podać alternatywę dla imaca? Jakieś parametry komputera przy których obróbka rawów nie będzie trwała wieki? Aktualnie mam taką sytuację, że eksportacja obrobionego w Camera Raw pliku do Photoshopa trwa sporo czasu...

Dla iMaka nie ma alternatywy, komputery All in one na windowsie to nic ciekawego, a zwykłego PC do iMaka porównywać nie ma sensu. Tak samo jak dla maca mini nie jest konkurencją 10 kilogramowa skrzynia. A co do samej wydajności to teraz pewnie masz jakiś muzealny komputer i stąd tak niska wydajność. Cokolwiek na i5 z SSD załaduje rawa błyskawicznie. Zresztą nawet ssd do tego nie potrzeba, ale ogólnie do szybkości komputera jak najbardziej. Co masz obecnie za konfigurację?
    Ostatnio edytowane przez ThomasVoland ; 05-08-2012 o 15:59

Pełne uzależnienie

Też bym raczej sugerował jakieś Eizo S lub SX jak starczy budżetu i do tego dopasować komputer. Od biedy może to być nawet pecetowy laptop z i5 i 8 GB RAM-u na pokładzie. Plusem takiej kombinacji jest to, że laptopa mogłabyś zabrać ze sobą wszędzie (np. żeby pokazać prace klientowi), a w domu pracujesz wygodnie w konfiguracji jedno- lub dwumonitorowej, z podłączoną zewnętrzną myszką/tabletem i klawiaturą. Do monitora zamiast laptopa można dopasować jakiegoś stacjonarnego peceta, który w podobnej kwocie da większą wydajność.

u siebie mam pentiuma i7 2.8GHz plus 10GB RAM grafika ATI 4890 i do tego dysk SSD jakies 2 tygodnie temu wlozylem wlasnie +4gb ramu i dysk ssd po czym kupilem Eizo S2433W obrobka nabrala kolorow pracuje sie bardzo przyjemnie i bardzo stabilnie poprzez wlozenie dysku SSD komputer nie mysli tylko poprostu otwiera to co chcem samo wlaczenie trwa jakies 10 sekund od przycisniecia guzika power wylaczenie to czas do 5 sekund photoshop smiga bez problemu i jestem zadowolony z predkosci natomiast w niedalekiej przyszlosci dokupie jeszcze troszke pamieci RAM iMaca nie kupil bym z powodu przyzwyczajenia sie do Windy nauka wszystkiego od nowa szykanie oprogramowania itp do tego ten odbijajacy wszystko ekran :/ a glownie mozliwosci ingerecji w srodek komputera w towerze moge wymienic wszystko na co chcem i jak chcem w imacu mozesz chyba tylko zmienic dysk i dodac ramu :/ nie satysfakcjonyje mnie osobiscie taka opcja moja rada: dobrze dobrany PC plus dobry monitor (ja za swojego eizo zaplacilem 400 funtow) i jak najbardziej go polecam
    5D, 5DmkII, 16 f/2.8(fisheye) , 50 f/1.4 , 85 f/1.8 , 17-40 f/4L , 24-105 f/4L , 135 f/2 , 70-200 f/2.8 ISmkII, 400 f/5.6L , LENSBABY COMPOSER , 2xEX580II

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Jak to zwykle bywa na forum najwiecej do powiedzenia maja ci, ktorzy nie uzytkuja sprzetu o ktory pada pytanie

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Jak to zwykle bywa na forum najwiecej do powiedzenia maja ci, ktorzy nie uzytkuja sprzetu o ktory pada pytanie
    Ale że co, nagle w iMacach zaczęli dawać ekrany dające obraz jak średniej klasy Eizo?

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    nie jestem uzytkownikiem imaca i jak narazie nie planuje byc jego uzytkownikiem dlaczego opisalem powyzej aczkolwiek chodzila mi po glowie taka mysl
    natomiast i tak kazdy zachwala to co on ma wiec sonda na temat kupna pc czy imac bedzie podzielona a najlepiej bylo by podjac decyzje poprostu usiasc przed imaciek na troche ...
    Ostatnio edytowane przez cycu007 ; 05-08-2012 o 18:40
    5D, 5DmkII, 16 f/2.8(fisheye) , 50 f/1.4 , 85 f/1.8 , 17-40 f/4L , 24-105 f/4L , 135 f/2 , 70-200 f/2.8 ISmkII, 400 f/5.6L , LENSBABY COMPOSER , 2xEX580II

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów