Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 47

Wątek: iMac dla fotografa dobrym wyborem?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie Odp: iMac dla fotografa dobrym wyborem?

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Ale że co, nagle w iMacach zaczęli dawać ekrany dające obraz jak średniej klasy Eizo?
    A nie mówiłem, że zaraz zacznie się krucjata zwolenników "perfekcjonizmu" na jakość matrycy?

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    A nie mówiłem, że zaraz zacznie się krucjata zwolenników "perfekcjonizmu" na jakość matrycy?

Pozdrówka!
    Raczej krucjata użytkowników Maców, przeświadczonych o wyższości własnych systemów :-) Serio, tu nie potrzeba zaawansowanej wiedzy, wystarczy kartka papieru, kalkulator i można policzyć co się bardziej kalkuluje. Sam przez to przechodziłem bodaj trzy razy, ostatni raz całkiem niedawno, jak wybierałem i liczyłem nowego laptopa. Jak potrzeba dużej mocy do obliczeń i dobrej jakości obrazu, a ma się ograniczone fundusze (ograniczone nie znaczy minimalne, tylko z narzuconym rozsądnym limitem cenowym), to jakby nie liczyć - taniej i lepiej wychodzi pecet.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Raczej krucjata użytkowników Maców, przeświadczonych o wyższości własnych systemów :-)
    Jesli zaczniesz czytac ze zrozumieniem zobaczysz ze wprowadzasz niepotrzebny zamęt. Na razie Ty zaczynasz jakas krucjate .. zluzuj

Serio, tu nie potrzeba zaawansowanej wiedzy, wystarczy kartka papieru, kalkulator i można policzyć co się bardziej kalkuluje.
    Elektronika nigdy sie nie kalkuluje A wydajnosc i moc sama w sobie nigdy nie ma wiekszego znaczenia bo roznica pol sekundy to zadna roznica.

PS. Ciekawe jak przeliczasz wartosc obiektywow? Oblicasz iloraz LPM i ceny?
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 05-08-2012 o 21:07

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Jak to zwykle bywa na forum najwiecej do powiedzenia maja ci, ktorzy nie uzytkuja sprzetu o ktory pada pytanie
    nie jestem uzytkownikiem imaca i jak narazie nie planuje byc jego uzytkownikiem dlaczego opisalem powyzej aczkolwiek chodzila mi po glowie taka mysl
    natomiast i tak kazdy zachwala to co on ma wiec sonda na temat kupna pc czy imac bedzie podzielona a najlepiej bylo by podjac decyzje poprostu usiasc przed imaciek na troche ...
    Ostatnio edytowane przez cycu007 ; 05-08-2012 o 18:40
    5D, 5DmkII, 16 f/2.8(fisheye) , 50 f/1.4 , 85 f/1.8 , 17-40 f/4L , 24-105 f/4L , 135 f/2 , 70-200 f/2.8 ISmkII, 400 f/5.6L , LENSBABY COMPOSER , 2xEX580II

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    no właśnie warto by porównać i wszystko policzyć, żeby nie wyszło, że za MacOsa zapłacimy np. 2000 zł

wiele osób poleca 12 GB RAMu - ja mam 6 i nigdy Lr całych nie zajął, więc tylko do Lr nie warto więcej
    Ale jak to chcesz policzyć? Porównując do All in one microstara i innych producentów? Czy do PC? Do PC nie widzę sensu. A jak już trzeba to nie zapominajmy o wliczeniu równie cichego chłodzenia (także na kartę graficzną), o klawiaturze i myszce z górnej półki (no ok magic mouse to kwestia dyskusyjna, ale klawiatura mimo swojej ceny warta każdej złotówki), o dobrej kamerze, wifi itp, bo zazwyczaj jak widziałem wyliczenia to wszystko to było pomijane. No i wypadałoby porównywać do firmowego komputera, a nie składaka (chociaż aż tak istotne jak przy stacjach roboczych to nie jest). Więc będę się upierał, że takie porównania nie mają sensu, bo to zupełnie inny sprzęt. A jak komuś nie przeszkadza wielka skrzynia z seryjnym chłodzeniem itd to ok, tylko niech później nie pisze, że jest lepsze od iMaca, bo jest inne i być może wydajniejsze, a nie lepsze.

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Imho za produkty Apple się po prostu przepłaca. No ale nikt za Ciebie myśleć nie będzie
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Uzależniony

Jak kupowałem iMac'a przeliczyłem ile kosztowałby komputer z takimi samymi parametrami i z jakimś rozsądnym monitorem i systemem. Wyszło na to że ceny były na podobnym poziomie.
    W dodatku używałem Windowsa od wersji 95 i nawet najlepiej skonfigurowany XP czy win7 się zamula i regularnie trzeba przeprowadzać czyszczenie systemu. Windows również zabiera więcej zasobów systemowych i jest bardziej podatny na zawieszania.
    Raz próbowałem zainstalować Maca na moim PC ale się nie powiodło no i jest to nie zgodne z umową licencyjną systemu.
    Może nie chcę rozpoczynać "krucjaty" ale z doświadczenia z wszystkimi systemami Win i z różnymi dystrybucji Linux, mogę stanąć w obronie MacOS. Uważam, że jest to złoty środek pomiędzy łatwością użytkowania i kompatybilnością Win i stabilnością systemu Linux.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez rOOmak Zobacz posta
    ale z doświadczenia z wszystkimi systemami Win i z różnymi dystrybucji Linux, mogę stanąć w obronie MacOS. Uważam, że jest to złoty środek pomiędzy łatwością użytkowania i kompatybilnością Win i stabilnością systemu Linux.
    Gwoli ścisłości: "bebechy" OSX są na bazie BSD.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dziękuje za rozjaśnienie "problemu" Skoro jesteśmy również przy temacie monitorów to poradźcie, czy warto zakupić kalibrator do monitora? np Eizo Easy Pix 2? Jak ma się kalibracja monitora w domu do finalnych wydruków z fotolabu? Co powinnam zrobić aby barwy na odbitkach były takie, jak na moim monitorze? A może wystarczą profile z fotolabu? Z góry dziękuje zawyrozumiałość
    Ostatnio edytowane przez migawkanatalia ; 07-08-2012 o 15:33

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez migawkanatalia Zobacz posta
    Dziękuje za rozjaśnienie "problemu" Skoro jesteśmy również przy temacie monitorów to poradźcie, czy warto zakupić kalibrator do monitora? np Eizo Easy Pix 2? Jak ma się kalibracja monitora w domu do finalnych wydruków z fotolabu? Co powinnam zrobić aby barwy na odbitkach były takie, jak na moim monitorze? Z góry dziękuje zawyrozumiałość
    Do domowego monitora przynajmniej Color Munki Display, a optymalnie i1 Display Pro. Jeśli chcesz oszczędzić na tym wydatku to zlecasz kalibrację i masz sprawę z głowy na przynajmniej rok, potencjalnie dłużej (Eizo S, SX, CG oraz NEC P/PA to sprzęt na tyle stabilny, że w takim przedziale czasowym nie wymagający częstego strojenia w warunkach domowych).

Co powinnaś zrobić? Najprościej: skalibrować monitor i postarać się o aktualny profil ICC maszyny powielającej zdjęcia. Przy pomocy odpowiednich narzędzi do soft proofingu (w Lightroomie, Photoshopie lub innych aplikacjach które oferują taką funkcję) będziesz mogła dopasować kolory swoich zdjęć (przede wszystkim zadbać o te barwy, które "wychodzą" poza zakres barw fotolabu). To tak w skrócie.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów