Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: iMac dla fotografa dobrym wyborem?

Domyślnie iMac dla fotografa dobrym wyborem?

Witajcie!
    Wkrótce stanę przed dylematem kupna sprzętu do studia (dofinansowanie do założenia firmy). Jak sądzicie, czy do pracy z fotografiami w programach np Photoshop lepszym wyborem będzie zakup komputera imac? Komputer z monitorem to wydatek ponad 5 tysięcy zł...
    Podobno zdania są podzielone. Podobno można na nim zainstalować windowsa dzieląc wcześniej partycję... Kiedyś krótko pracowałam na mac'u i przyznam, że szybkość była zdumiewająca...

Coś już napisał Awatar Docsbo

Domyślnie Odp: iMac dla fotografa dobrym wyborem?

Cytat Zamieszczone przez migawkanatalia Zobacz posta
    Witajcie!
    Wkrótce stanę przed dylematem kupna sprzętu do studia (dofinansowanie do założenia firmy). Jak sądzicie, czy do pracy z fotografiami w programach np Photoshop lepszym wyborem będzie zakup komputera imac? Komputer z monitorem to wydatek ponad 5 tysięcy zł...
    Podobno zdania są podzielone. Podobno można na nim zainstalować windowsa dzieląc wcześniej partycję... Kiedyś krótko pracowałam na mac'u i przyznam, że szybkość była zdumiewająca...
    Bez problemu możesz mieć i windows i Mac (nie musisz dzielić partycji) - ja do tego używam Paralells pod Mac i mam na obu Mac-ach Windows 7 Pro dzialajace pod Parallels...

..moje maczki to laptopy - stary MB Pro (jako stacjonarny podlaczony do monitora EIZO) i 1,5 roczny MacBook Air, więc na iMacu może byc tylko jeszcze lepiej jesli chodzi o zasoby..

Na jakich programach będziesz pracować ?
    - Piszesz photoshop - to ok, ale jaki workflow, preprocessing ? (capture One, Lightroom ?)

Daj znać to może coś podpowiemy...
    Canon 1D IV i 5DSR| szkła EF | Olympus OMD E-M1 + szkła |Canon S95 |  | PC
    Pentax MX | Takumar 50/1.4 |

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Paralells nie jest darmowy i IMHO na dłuższą metę nie ma sensu.

Jeśli ktoś w większym stopniu będzie korzystał z Windowsa (lub jedynie z niego),
    oraz poważnie myśli o pracy z Windowsem na iMac'u, to IMHO jedynym sensownym wyjściem
    jest postawić Windowsa obok OS X przy pomocy Asystenta Bootcamp.

Wtedy dopiero wszystko hula jak należy, jest pełne wsparcie sprzętowe i sprzęt jest wykorzystany w 100%.

Miałem Paralellsa, używałem jakiś czas i nie polecam.
    Lepiej tą kasę zainwestować tylko w Windowsa 7 najlepiej w wersji Ultimate.

Witajcie!
    Jak sądzicie, czy do pracy z fotografiami w programach np Photoshop lepszym wyborem będzie zakup komputera imac? Komputer z monitorem to wydatek ponad 5 tysięcy zł...
    Podobno zdania są podzielone.
    Ano są podzielone na... normalnych użytkowników i tych dla których iMac ma matrycę do d...
    i będą polecać np. Mac mini + Monitor "z lepszą matrycą".

Jak dla mnie iMac jest OK!

Kiedyś krótko pracowałam na mac'u i przyznam, że szybkość była zdumiewająca...
    Tak było kiedyś... teraz też są zdania podzielone.
    Od momentu wejścia OS X Lion to już nie jest ten sam OS X co kiedyś.
    Ci, którzy się przesiedli na Liona z poprzednich systemów, często psioczą na wydajność.
    Wielu wraca do starego systemu.

Pojawił się już Mountain Lion ale tu powtórka z rozrywki - jednym śmiga bez problemów a innym nie.

Niestety, też mam takie odczucia.
    Moim zdaniem, Windows 7 lepiej śmiga na iMacu niż OS X Lion.

Cytat Zamieszczone przez Docsbo Zobacz posta
    Na jakich programach będziesz pracować ?
    - Piszesz photoshop - to ok, ale jaki workflow, preprocessing ? (capture One, Lightroom ?)...
    Przecież PS ma moduł Camera RAW.

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 05-08-2012 o 01:11 Powód: litrówki
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Jesli chodzi o szybkosc oraz niezawodnosc systemu to Mountain Lion (podobnie jak i Lion) nie posiada w tej kwestii zadnej przewagi nad Windows 7... tak jak i Windows 7 nie posiada przewagi nad OS X. Oba systemy (Win i OSX) sa stabilnymi systemami ktore dzialaja pewnie i bez zajakniec (tak przynajmniej bylo z Win7 gdy ostatni raz uzywalem go 2 lata temu, od tamtej pory uzytkuje "makówki"). To co je rozni to przede wszystkim filozofia obslugi oraz w przypadku OS X funkcjnowanie systemu jako czesci wiekszej calosci .. ale aby z tego sie cieszyc potrzebujemy innych urzadzen Apple aby zbudowac slawny juz ekosystem.

Co do powyzszego postu dziobolka - na wydajnosc psioczyc moga jedynie wlasciciele starych komputerow lub zasyfionych systemow. Posiadam Macbook'a Pro z 2010r oraz iMac'a z 2011 i z zadnym nie mialem problemow ani na SL, ani na Lionie ani teraz na Mountain Lionie .. ba, ten ostatni zdaje sie byc najszybszy z nich wszystkich. A ze na forach jest mnostwo tych ktorzy narzekaja (czego swietnym przykladem jest CB .. wystarczy poczytac dowolny watek z nowosciami od Canona ) wiec co sie dziwic ze takie opinie sie pojawiaja ... reszta zamiast tracic czasu na fora po prostu uzywa z powdozeniem sprzetu.

Czy iMac jest dobry dla fotografa? Oczywiscie ze tak. Trzeba jedynie poznac jego ograniczenia. Ja posiadajac iMac'a 27'' wiem ze kolejnym komputerem do zdjec rowniez bedzie iMac ... a gdybym zaczal robic w poligrafii i potrzebowal super wiernego oddania tonow to dokupie sobie do niego monitor szerokogamutowy
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 05-08-2012 o 02:23

Coś już napisał Awatar Docsbo

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Paralells nie jest darmowy i IMHO na dłuższą metę nie ma sensu.
    Myląca generalizacja - ale każdy ma swoje podejście - dla mnie moje Mac-i to narzędzia pracy a czas = $$$ :razz:

Jeśli ktoś w większym stopniu będzie korzystał z Windowsa (lub jedynie z niego),
    oraz poważnie myśli o pracy z Windowsem na iMac'u, to IMHO jedynym sensownym wyjściem
    jest postawić Windowsa obok OS X przy pomocy Asystenta Bootcamp.
    Wtedy dopiero wszystko hula jak należy, jest pełne wsparcie sprzętowe i sprzęt jest wykorzystany w 100%.
    Jeśli ktos spędza ponad 50% czasu w Windows to się z tobą zgadzam - Boot Camp go szybciej usatysfakcjonuje - po prostu praca z natywnym windows. Jeśli używa Win okazyjnie/mało - a na natywnym Mac-u jest wygodnie i z reguły szybciej (praca praktyczna) to dalej rekomenduję Parallels - używam od wersji pierwszych i nigdy nie miałem problemów.

Miałem Paralellsa, używałem jakiś czas i nie polecam.
    Lepiej tą kasę zainwestować tylko w Windowsa 7 najlepiej w wersji Ultimate.
    Tu absolutnie się niestety nie zgadzam - o ile doświadczenia twoje z parallelsem - to twoje doswiadczenia których nie kwestionuję, to pchanie się w winzgrozę dla mnie byłoby ogromnym spowolnieniem tempa mojej pracy.

Ano są podzielone na... normalnych użytkowników i tych dla których iMac ma matrycę do d...
    i będą polecać np. Mac mini + Monitor "z lepszą matrycą".

Jak dla mnie iMac jest OK!
    Zgadzam się: Po prostu jeśli kupi iMaca z Mountain Lion (właśnie kończę intensywne tygodniowe testy ML na obu maszynach) + przyzwoity kalibrator do ekranu i będzie praca na programach OSX-owych => fast & effective work.

Tak było kiedyś... teraz też są zdania podzielone.
    Od momentu wejścia OS X Lion to już nie jest ten sam OS X co kiedyś.
    Ci, którzy się przesiedli na Liona z poprzednich systemów, często psioczą na wydajność.
    Wielu wraca do starego systemu.

Pojawił się już Mountain Lion ale tu powtórka z rozrywki - jednym śmiga bez problemów a innym nie.
    Moje "nienaukowe" testy pokazują że Mountain Lion - to spora poprawa w Lightroomie - dogonił narzędzia Phase One - więc jeśli ktoś uzywa Phase One v. 6 proponuję poczekać na wersję 7.0 Phase One.

UWAGA !: Jeśli ktoś używa ACR i robi upgrsde do Mountain Lion to niech zrobi backup "~/Library/Caches" gdzie ACR ma swój buforek - szczególnie jesli ktos go sobie powiększył np. do 8 GB zamiast standartowych 1.

Niestety, też mam takie odczucia.
    Moim zdaniem, Windows 7 lepiej śmiga na iMacu niż OS X Lion.
    ML moim zdaniem jest nieco lepszy - ale decyzja kupującego :wink:

Przecież PS ma moduł Camera RAW.

Pozdrówka!
    Heh,
    Co do ACR vs. inne - to powtórzę pytanie "jaki masz workflow" ? - dla mnie na użych ilościach zdjęć w podobnych presetach (pisze autor[-ka] wątku że to ma być studio) dobry system workflowowy przy dużych volumenach to podstawa.

Pozdrawiam wszystkich !

S.
    Canon 1D IV i 5DSR| szkła EF | Olympus OMD E-M1 + szkła |Canon S95 |  | PC
    Pentax MX | Takumar 50/1.4 |

Uzależniony

Mam iMac 27" z 2010 z Snow Leopard i do zdjęć jest idealny. Jak się przesiadałem na MacOS to też się zastanawiałem nad windowsem ale szybko zapomniałem o programach win i zmieniłem starego laptopa na macbook dla kompatybilności.

Dziękuje Wam za cenne porady. Wiedziałam, że można na Was liczyć Zobaczcie, czy ten iMac z monitorem (potrzebuję głównie do obróbki fotografii ślubnej) będzie ok?
    Oto on: Vobis.pl - Komputer Apple iMac 21,5" i5 2.5GHz 4GB 500GB HD6750M-512MB MacOS

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Na pewno na start musisz dokupic mu RAM'u - 12GB jest optymalne, chociaz i na 8GB nie bedziesz mial problemow.. ale te 4GB na starcie to zdecydowanie za malo.

Polece Ci sklep armago.pl - mozesz od razu skonfigurowac sobie z wieksza iloscia pamieci.

Dziękuje za szybką odpowiedź! Rozumiem, że ten monitor jest ok ? Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia... Otóż obecnie nie mam większego problemu jeśli chodzi o instalację programów w Win oraz reinstalację Win. Jak podobne kwestie wyglądaja w iMac? Poradze sobie?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Ale jaki monitor jest ok? W iMac'u nie mozesz se wybrac monitora bo iMac to monitor z komputerem w srodku

Co do systemu - nie wiem czy sobie poradzisz ... dlaczego jednak miala bys sobie nie radzic? Polecam poczytac jakie sa roznice:
    Apple (Polska) - Jak to zrobi - Podstawy Macintosha

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów