Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Lens-killer body, czyli jak 600D niszczy obiektywy

Mieszany widok

Domyślnie Lens-killer body, czyli jak 600D niszczy obiektywy

Witam.
    Wkleję po prostu opis całej sytuacji, który dorzuciłem do reklamowanego sprzętu
    Kod:
    W przeciągu dwóch tygodni byłem właścicielem dwóch body 600D oraz trzech obiektywów
    Tamron 17-50 VC i jednego obiektywu Canona EF-S 18-55 IS
    Pierwsze body zakupione w sklepie Cyfrowe.pl po około 50-100 zdjęciach przestało
    współpracować z obiektywem Tamrona komunikując „ERR 01”. Uniemożliwiło to robienie zdjęć
    na przysłonie innej niż f/2.8.
    Udałem się do sprzedawcy celem wymiany uszkodzonego obiektywu na nową, sprawną sztukę, tym
    razem testując ją na miejscu. Podobnie, po około 100 zdjęciach aparat i obiektyw odmówiły
    współpracy, tym razem bez komunikatu o błędzie, a obiektyw permanentnie przymknął przysłonę,
    co było widoczne w przyciemnionym wizjerze aparatu i po spojrzeniu przez soczewkę samego
    obiektywu.
    Po tej sytuacji oddałem do sklepu zarówno obiektyw jak i body.
    Po tygodniu kupiłem w sklepie Notopstryk.pl nowe body 600D i nowy obiektyw Tamron 17-50 VC.
    Tym razem sytuacja powtórzyła się po ok 600 zdjęciach, mniej więcej po 5 dniach użytkowania
    zepsuła się przysłona w obiektywie.
    Następnie podłączyłem do aparatu pożyczony od znajomej obiektyw kitowy – Canon 18-55 IS (I).
    Najpierw sprawdziliśmy go na 450D (do którego był dodany). Obiektyw był sprawny. Po
    podłączeniu do mojego 600D po około 50 zdjęciach obiektyw przestał łapać ostrość w trybie AF,
    czyli reagować na połowiczne przyciśnięcie guzika robienia zdjęcia. Po ponownym podłączeniu go
    do 450D obiektyw również nie łapał już ostrości.

Wydaje mi się, że problem tkwi po stronie body, być może w układzie zasilania obiektywu.
    W świetle moich doświadczeń podejrzewam, iż podobną wadę może mieć większa partia aparatów.
    I teraz - czy może ktoś z Was trafił na coś podobnego? Pytanie kieruję raczej do osób, które body kupowały niedawno.
    Zarówno dla serwisu i pomocy technicznej Canona jest to nowość. Aż nie chce mi się w to wierzyć...

Coś już napisał Awatar sebol1204

Domyślnie Odp: Lens-killer body, czyli jak 600D niszczy obiektywy

Mam to body (kupione 18.07.2012) i nie mam z nim najmniejszych problemów. Szkła to kit, 50mm 1.8, 55-250 f4 i wszystkie chodzą dobrze, nic się nie dzieje (troche już zdjęć nacykałem i nagrałem filmów). Na 450d i 600d nie mam najmniejszych problemów. Z tego co opisujesz wygląda to jak jakaś wadliwa seria która pali(?) elektronike w szkłach.
    2 amatorskie puszki, 2 i pół słoika i jakieś badziewia do zabawy światłem
    Galeria na CB
    Blog

A numer seryjny jaki? Ja miałem:
    1. cyfrowe.pl 173 066 008 297
    2. notopstryk.pl 163 066 169 448

Coś już napisał Awatar sebol1204

163 066 097 xxx czyli wygląda na to że troche starszy

Edit:
    aparat kupiony w euromega.pl