Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 70

Wątek: plastiki oraz słodycze....

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

chomsky pisze:
    Canon to MacDonald, a E1 to wiejska wloska restauracyjka gdzies na Sardynii. Wojma jest niemozliwa pomiedzy jednym a drugim swiatem.
    ---
    a jakieś zdjecia z Sardyni podrzucisz? Bo jak nie - uznam ze jeżdzisz z olkiem do grójca..... po drodze zahaczając o mcdonaldy...
    :-)
    al

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Oj dajcie już spokój. Kolega Chomsky znany jest od dłuższego czasu z faktu, że mu się nie podobają zdjęcia s DSLR Canona i już, nie przekonasz go bo on ma inne spojrzenie jak to ustaliliśmy juz kiedyś w jednym wątku. Tak samo jak mi sie nie podoba Julia Roberts i nie przekonacie mnie że jest ładna
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maniek
    ....mam cichą nadzieje, że nie zostanę.......... lub ukamieniowany....
    maniek
    Ty - nie....Ale - powoli się kandydat "klaruje"....:-) :-) :-)
    W temacie: IMHO kwestia oceny jest też związana z punktem odniesienia - magiczne oceny jakości niegdysiejszych slajdów wynikają chyba z pamięci oceny KIEDYŚ niż z oceniania TERAZ.Ktoś teraz robił to samo na cyfrze i slajdzie?Tym starym slajdzie?
    Jakość obrazów z cyfry jest coraz doskonalsza -ale też wiele zależy od obróbki - a nie każdy potrafi wyciągnąc z RAWu to samo.Tak by np dorównać wspaniałym zieleniom AKUSTYKA!Czasem to "mydło" to nie wina aparatu.Bo - kto porównuje np surowe RAWy? - porównuje się efekt końcowy.

Początki nałogu

Domyślnie

Dlaczego oceniacie niegdysiejsze slajdy? Oceniajcie dzisiejsze!
    Zielen moze byc piekna, czy wiernie oddaje rzeczywistosc?
    czesc.Ch.

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky
    A co to jest wierne oddanie rzeczywistosci? Kazdy postrzega swiat roznie, inaczej widzimy kolory. Podobnie jak aparaty i filmy czy matryce.
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Riccardo
    A co to jest wierne oddanie rzeczywistosci? Kazdy postrzega swiat roznie, inaczej widzimy kolory. Podobnie jak aparaty i filmy czy matryce.
    jesli kryterium oceny kolorow jest potwierdzenie ich zgodnosci przez np. kolorymetr, to Canon ma swoje niuanse. jestem sklonny uwierzyc, ze Oly pod tym wzgledem prezentuje sie lepiej, bo i widzialem takie testy, i znam sporo opinii osob, ktore dla ktorych to kryterium jest wazne i z jego wzgledu wybraly E-x(x)(x)

sek w tym, ze nie kazdy potrzebuje dokladnie wiernego koloru. a twierdzenie, ze tak jest, to zwykla arogancja...

nie kazdemu psu na imie Burek...
    www albo tez flickr

Domyślnie

Te sławetne "filmowe" kolory to przy jakim ISO, że zadam głupie pytanie?
    Pozdrowienia

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Riccardo
    Pelne poparcie dla kolegi. Zakochalem sie i swiat widze w oparach rozu
    I co teraz wiernie oddaje rzeczywistosc?
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg
    Pelne poparcie dla kolegi. Zakochalem sie i swiat widze w oparach rozu
    I co teraz wiernie oddaje rzeczywistosc?
    Dla mnie wszystko jest szare
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Dlaczego oceniacie niegdysiejsze slajdy? Oceniajcie dzisiejsze!
    czesc.Ch.

Sam zacząłeś o ORWO Pytanie zasadnicze. Kto jeszcze dzisiaj robi na slajdach - jaki to procent rynku foto. Dzisiejsze slajdy? - Akurat postęp w tej dziedzinie wcale nie był duży! W cyfrze postęp w ciągu roku jest 2 razy wiekszy niz w slajdach od poczatku ich istnienia.

Sam masz cyfre a mowisz o doskonałości slajdu. Brak w tym logiki i konsekwencji. Jeśli slajd jest taki doskonały to rób na slajdach. Oglądaj na rzutniku bez wpływu na naświetlony obraz - będziesz miał czystą fotografię, nieskażoną tymi wymysłami sztana co sie zwą komputer. Albo lepiej uprawiaj heliografie - bedziesz miał niepowtarzalne zdjęcia - sam ich zresztą też nie powtórzysz.

Kodak zapowiedział, ze nie bedzie rozwijal technologii błon. Jakos się z tego wszyscy cichcem wycofuja.

Nie probuję dyskutować z poglądem, że Oly jest naj... Ciesz się, jeśli jesteś z niego zadowolony ale nie wciskaj kitu całemu światu, że Oly jest naj.... Moje dzieci jak miały po 5 lat to pytały "który samochód jest najlepszy" moja odpowiedz była zawsze taka sama "mój" 8) Tylko my mamy troche wiecej latek niz te 5.

Ja bym nawet rozszerzył twierdzenie akustyka (z którym się zresztą zgadzam w całości) że mało kto potrzebuje wiernego koloru - wszyscy potrzebują ładnego. No i sprowadzanie oceny fotki do jednego parametru pt. 'zielone wychodzi piknie' to.... eeeee szkoda gadać.

Cytat Zamieszczone przez hekselman
    ...magiczne oceny jakości niegdysiejszych slajdów wynikają chyba z pamięci oceny KIEDYŚ niż z oceniania TERAZ....
    Dokładnie tak! Mam troche porobionych skanów ze slajdów sprzed 30 lat. Kiedys wyglądały pięknie - takie były w mojej pamięci - teraz sie ich nie da oglądać. No może poza sentymentem do zapisanych na nich obrazów

Janusz

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów