Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
Tylko możesz potrzebowac "trochę dużo" ;-) tych profili. Różne szkła, filtry (nawet te UV) - liczba profili moze Ci urosnąć dośc znacznie. Bardzo szybko może się okazać, że kupno tablicy jest konkurencyjne cenowo
to inna kwestia. kazde szklo, przez nierownomiernosc transmisji spektrum barw, bedzie wymagalo nieco innych korekt w roznych warunkach oswietleniowych. i koniec koncow, robienie setek profili sie nie oplaci, bo szybciej dojdzie sie do ladu robiac korekty recznie...

z tego co wiem, dobre szklo Canona (glownie eLki) ma dobra neutralnosc odwzorowania, przez co workflow moze byc dosc spojny nawet, jesli korzysta sie z roznych obiektywow. nie sprawdzalem, ale jesli jest to powazne zagadnienie w czyjejs pracy, to na pewno bym poprobowal.
zreszta, analogiczny argument dziala dla Olympusa - tutaj jednolitosc linii szkiel ma wlasnie taka sama zalete. ale jak ktos kupi do E1 czy E500 jakies szklo Sigmy, to niech mnie nie raczy bajkami o swietnych kolorach Oly per se. powiedzmy, ze ciezko mnie bedzie przekonac...