Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 70

Wątek: plastiki oraz słodycze....

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky
    ...
    Dzieki Canonowi i jego dslr-om swiat ze dumieniem zapozna sie jeszcze z dziwniejszymi pomyslami.....
    Mogłbyś rozwinąć tę myśl - bo to brzmi trochę jak wiadomośc z londynskiej gazety sprzed 100 lat, że zbyt duza szybkośc w pociągu grozi uduszeniem pasażerów z powodu próżni za lokomotywą.

Zdaje się, ze zamiast sensownie rozmawiac o tym co było w wątku od początku usiłujesz "porozrabiać" wzbudzając dyskucję Olek vs Canon. Do tej pory było Nikon vs Canon - było ciekawiej z żóltymi

Janusz

Początki nałogu

Domyślnie

Janusz- nie jestes za stary na takie dziecinne emocje jak " rozrabianie"???
    Bo ja tak. Raczej nie rozrabiam choc bywam zlosliwy. Olek to nisza sprzetowa i w konfrontacji z Canonem nie ma szans. Canon to MacDonald, a E1 to wiejska wloska restauracyjka gdzies na Sardynii. Wojma jest niemozliwa pomiedzy jednym a drugim swiatem.
    Wydaje mi sie, ze piszę sensownie. Czy czegos nie rozumiesz? Moze sie denerwujesz. Wyluzuj kolego nie rozmawiamy o naszych kobietach czy dzieciach, tylko o plastikowych przedniotach( Canon) lub magnezowych( E1),
    czesc.Ch.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Janusz- nie jestes za stary na takie dziecinne emocje jak " rozrabianie"???
    Bo ja tak. Raczej nie rozrabiam choc bywam zlosliwy. Olek to nisza sprzetowa i w konfrontacji z Canonem nie ma szans. Canon to MacDonald, a E1 to wiejska wloska restauracyjka gdzies na Sardynii. Wojma jest niemozliwa pomiedzy jednym a drugim swiatem.
    Wydaje mi sie, ze piszę sensownie. Czy czegos nie rozumiesz? Moze sie denerwujesz. Wyluzuj kolego nie rozmawiamy o naszych kobietach czy dzieciach, tylko o plastikowych przedniotach( Canon) lub magnezowych( E1),
    czesc.Ch.
    Wiesz ja jestem na całkowitym luzie Zdenerwować mnie może tylko rachunek za telefon żony ;-) Nawet "porozrabiać" napisałem w cudzysłowie.

Dobrze, że napisałeś "wydaje mi się, ze pisze sensownie".

Jest jeszcze jedna kwestia lubilem patrzec na slajdy najczesciej kolegow bo byly swietliste, nieslychanie dynamiczne, kontrastowe. obraz z matrycy cmos jest przymulony, brejowaty. Jakby ktos przylozyl cieki worek foliowy i to taki nie do konca przeźroczysty.
    To akurat nazbyt sensownie nie wygląda.

Janusz

Początki nałogu

Domyślnie

Czemu zaraz niesensownie? Widziales przeciez obrazy z matrycy Canona. Naprawde dorownuja slajdom? Mnie sie wydaje, ze nie. No chyba, ze slajdy ORWO, rzeczywiscie! Podobienstwo uderzajace.
    O rachunkach zony to nie pisz, jesli nie chcesz miec bliźniego na sumieniu.
    czesc.Ch.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...ze slajdy ORWO, rzeczywiscie! Podobienstwo uderzajace.
    ....
    Daruj sobie złośliwości.

Matryca z 1DsMkII już jest dużo do przodu w stosunku do slajdów na małym obrazku. Nie porównujemy kamery wielkoformatowej z małym 135 tylko 135 ze 135. 20D czy 350 powiedzałbym "porównywalna".

O tym, ze slajdy były "świetliste" to raczej mało decydowała błona a raczej żarówka w rzutniku. Mało kto miał dobry rzutnik z odpowiednią żarówką o właściwej temperaturze barwowej. To co było u nas to albo ruskie albo DDR-owske. Swieciło toto pełnym zakresem barw - chyba z wyjątkiem białego. Był taki okres, że robiłem tylko na slajdach bo nic innego w kolorze nie było. Sporo tego to było ORWO ale miałem też i przywożone z zachodu kodaki i inne podobne. Kosztowały majątek - jak na polską ówczesną kieszeń. Wpływu na obróbke człowiek nie miał zupełnie. Jak teraz ogladam świeże skany ze starych Kodaków i ORWO to.... obrazek z 300D jest super- hiper a Kodaki nie zbijaja z nóg jakością.

Jak masz mydło (worek plastikowy na matrycy) to tym workiem są najpewniej Twoje objektywy. W "dzisiejszych czasach" ;-) zoom rulez i mało kto pamięta, że zoom=pogorszenie jakości.

Zresztą do tej pory to częsciej słyszałem opinię, że zdjecia z cyfry są nazbyt "cyfrowe" czyli za ostre. Narzekano na przejścia tonalne, głębię barw ale nie na "mydło" z powodu matrycy.

Janusz

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Czemu zaraz niesensownie? Widziales przeciez obrazy z matrycy Canona. Naprawde dorownuja slajdom? Mnie sie wydaje, ze nie.
    Chomsky, Ty chyba znowu masz na myśli tą legendarną plaskatość obrazu cyfrowego; zjawisko o tyle tajemnicze, że wielu o nim pisze, ale nijak nie daje się go udowodnić.

Początki nałogu

Domyślnie

Nie chodzi mi o mydlo- sama ostrosc, zreszta nie uzylem tego slowa, chodzi mi o cos co bym okreslil spadkiem kontrastu- to jest ta folia- worek.
    Pisalem jakie obiektywy stosowalem. Wiec raczej sredniej klasy a 85/1,8 i 50/1,8 to taka wyzsza klasa srednia. BVyc moze moja 24/2,8 nie pracuje z matryca jak trzeba ale tamte dwa powinne. Zreszta jakne eLki kolegow daja gorsza breje niz 18-70/3,5-4,5 Nikona, ktory jest w kicie z d70. Wiec nie do konca jest to wina obiektywow. W koncu te eLki pracowaly im w analogu znakomicie. Stosunkowo nieźle pracowal tanszy zoom 100-300USM. Tak naprawde Canon nie dorobil sie "linii" szkiel dopasowanych optycznie do matrycy. Zreszta inni rowniez bazuja na szklach z analoga. np. Minolta, ta to przespala szkielka zupelnie. Czy taki Pentax. Jakby powietrze z nich wyszlo. Tyle sie przeciez naprojektowano szkiel pod rozne rozmiary klatki i to w malutkich manufakturach a tu takie molochy przesypiaja calu nowy system ( pod cropa 1,5).
    W kwestii slajdow- najwidoczniej trafialem na lepsze rzutniki i filmy. Najczesciej Fuji.
    czesc.CH.

Coś już napisał Awatar Robin
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Nie chodzi mi o mydlo- sama ostrosc, zreszta nie uzylem tego slowa, chodzi mi o cos co bym okreslil spadkiem kontrastu- to jest ta folia- worek.
    Rozumiem, że zrobiłeś canonem i olkiem fotki porównawcze w tych samych warunkach? A może możesz wkleić jakiś przykład tych niesamowitych ponoć kolorów z olka? Chętnie się przekonam. Oczywiście wywołane rawy bez obróbki. To co robią aparaty z jpg mnie nie interesuje.
    Ostatnio edytowane przez Robin ; 06-02-2006 o 18:33
    5D| 350D+BG-E3| S15-30| T28-75| C85|
    Fotki tutaj: flickr.com/photos/robinfoto i tutaj: plfoto
    "Tylko kisielem spłynie prawda" - ruchoporu.org

Początki nałogu

Domyślnie

Robinie jak Cie nie interesuja to nie moja sprawa. Mnie interesuja. RAW-ow sie nie wywoluje chyba to zwyczjna konwersja, wiec nie szpanuj slownictwem o ktorym nie masz pojecia.
    czesc.ch.

Coś już napisał Awatar Robin
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Robinie jak Cie nie interesuja to nie moja sprawa. Mnie interesuja. RAW-ow sie nie wywoluje chyba to zwyczjna konwersja, wiec nie szpanuj slownictwem o ktorym nie masz pojecia.
    czesc.ch.
    Takie określenie jest dość często spotykane ostatnio. A np. cyfrowa ciemnia też Cię denerwuje? No i skąd pewność, że nie mam pojęcia? Najwidoczniej ty nie masz pojęcia czemu jpg jest gorszy. Poczytaj może tutaj http://canon-board.info/showthread.php?t=8520
    5D| 350D+BG-E3| S15-30| T28-75| C85|
    Fotki tutaj: flickr.com/photos/robinfoto i tutaj: plfoto
    "Tylko kisielem spłynie prawda" - ruchoporu.org

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów