Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Imitacja DPP w Lightroom, moje ustawienia a wasze uwagi.

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie Imitacja DPP w Lightroom, moje ustawienia a wasze uwagi.

Probujac dojsc w Lightroomie do efektow uzyskiwanych w DPP, doszedlem do pewnych ustawien ktorymi chcialbym sie podzielic. Ponizej zamieszczam zrzuty z ekranu tego samego zdjecia obrobionego w w dwoch wyzej wspomnianych programach, w ktorych staralem sie uzyskac ten sam efekt w kolorach, kontrascie, bieli itd. Jednoczesnie prosze o uwagi i zamieszczanie swoich ustawien Lightrooma imitujacych efekty pracy w DPP, moze wspolnie uda nam sie wypracowac jeden w miare uniwersalny preset dla LR. Zachecam do wspolpracy!
    Ostatnio edytowane przez wagteil ; 01-08-2012 o 18:57

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Imitacja DPP w Lightroom, moje ustawienia a wasze uwagi.

Nic nie widzę, brak obrazków.

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Cytat Zamieszczone przez Plexa Zobacz posta
    Nic nie widzę, brak obrazków.
    Sorki, edytowalem zdjecia.

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Po pierwsze nie bardzo wiem co jest Twoim celem. Oczywiście, że da się każde zdjęcie w Lightroomie ustawić tak by imitowało DPP - pytanie tylko jakim nakładem pracy?
    Po drugie - nie ma możliwości utworzenia presetów naśladujących DPP. Jest zbyt wiele zmiennych, które wpływają na wygląd danego zdjęcia, jak i algorytmy każdego z tych softów są inne.

Ja używam tylko DPP czasem łącząc na warstwach dwa lub trzy różnie wywołane rawy. Do Lightrooma już nie wrócę.

A zdjęcia które pokazałeś są wyraźnie różne od siebie

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Cytat Zamieszczone przez dulak Zobacz posta
    Po pierwsze nie bardzo wiem co jest Twoim celem.
    Celem jest uzyskiwanie podobnie zadowalajacych efektow jak w DPP
    Oczywiście, że da się każde zdjęcie w Lightroomie ustawić tak by imitowało DPP - pytanie tylko jakim nakładem pracy?
    Wlasnie dlatego aby bylo szybciej, szukam usrednienia ustawien [/QUOTE]

Ja używam tylko DPP czasem łącząc na warstwach dwa lub trzy różnie wywołane rawy. Do Lightrooma już nie wrócę.
    Jak bym mial do obrabinia pare zdjec z wakacji, pewnie tez bym sie bawil z DPP a pozniej z warstwami aby uzyskac zamierzony efekt Niestety zdjec jest wiecej..
    A zdjęcia które pokazałeś są wyraźnie różne od siebie
    I wlasnie dlatego pytalem o doswiadczenia innych.
    Ostatnio edytowane przez wagteil ; 02-08-2012 o 02:20

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Nie uzyskasz uśrednienia. Algorytmy obu softów są całkowicie odmienne od siebie dlatego takiej możliwości nie ma. O ile każde pojedyncze zdjęcie w Lightroomie możesz upodobnić bez problemu do DPP (na odwrót już nie) o tyle masowo nie masz szans na to. Próbowałem również dojść do takich samych ustawień jak Ty.

Jeśli chodzi o sporą ilość fotografii do obróbki - każdego tygodnia mam ich do przerobienia kilkaset z czego 200 zazwyczaj idzie na papier, mimo tego do Lightrooma nie wrócę. Jak ktoś pisał w innym wątku - po zapoznaniu z DPP praca nim staje się bardzo szybka i wygodna. Oczywiście będą pojedyncze fotografie, które z DPP słabo wyjdą a Lightroom je elegancko wyciągnie, ale naprawdę to pojedyncze zdjęcia zazwyczaj ciągnięte z głębokich niedoświetleń lub przepałów.

Dla mnie efekt na wydruku jest zawsze taki sam - z DPP zdjęcia są naturalne z Lightrooma nienaturalne.

pozdrawiam

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Nie uzyskasz uśrednienia. Algorytmy obu softów są całkowicie odmienne od siebie dlatego takiej możliwości nie ma. O ile każde pojedyncze zdjęcie w Lightroomie możesz upodobnić bez problemu do DPP (na odwrót już nie) o tyle masowo nie masz szans na to.
    No i tu sie niestety zgodze..

- - - Updated - - -

Dostrzeglem jedna ceche ktora mozna zmienic w wiekszosci zdjec w LR aby udpodobnic ja do DPP, sa to 'Lights' i 'Highlihts'. Wyglada na to ze DPP ma w domyslnych ustawieniach te paramatry wyzej badz LR ma je za nisko. Zdjecia z LR sa zazwyczaj 'ciemniejsze', po podciagnieciu tych parametrow wyzej foty upodobniaja sie bardziej do efektow z DPP.

Bywalec
    Miasto
    Clare

Cytat Zamieszczone przez wagteil Zobacz posta
    No i tu sie niestety zgodze..

- - - Updated - - -

Dostrzeglem jedna ceche ktora mozna zmienic w wiekszosci zdjec w LR aby udpodobnic ja do DPP, sa to 'Lights' i 'Highlihts'. Wyglada na to ze DPP ma w domyslnych ustawieniach te paramatry wyzej badz LR ma je za nisko. Zdjecia z LR sa zazwyczaj 'ciemniejsze', po podciagnieciu tych parametrow wyzej foty upodobniaja sie bardziej do efektow z DPP.
    Tak, to jest prawda. Nie ma co gadać dpp lepszy dla cierpliwych inaczej no i wszystko co już na ten temat powiedziano. Nie da się zrównoważyć obu.

Początki nałogu

Też nie do końca odgaduję cel. Jeśli chodzi o głęboka ingerencję w obraz to każdy wydzierga w swoim odrawiaczu to co potrafi. Skopiowanie jakiejś zawiłej obróbki z DPP i przepisanie tej receptury na "język" ACR byłoby koszmarem gdyby nie profile DNG. A tak gra wstępna odwalona, w tym samym czasie hrabia może jeszcze poczytać Jeśli chodzi o wstępne wołanie to nie widze żadnych przeszkód żeby ACR/Lr nie imitowało hurtem odrawiania DPP. Poniżej przykłady, jeśli ktoś wynajduje róznice między a i b (które to literki poplątałem względem wołarek) to przez moje niedbalstwo, wystarczy zmienić jeden parametr i tej widocznej różnicy nie będzie.

1a
    1b
    2a
    2b
    3a
    3b
    4a
    4b
    5a
    5b

Wołanie podstawowe ale - podkreślam: hurtowe a z jednej b- z drugiej.

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Widzę mój ulubiony temat na tapecie, ja także do lightrooma nie myślę powracać. Na dzień dzisiejszy najlepszym programem poza DPP do obróbki rawów z Canona to Capture One, nie ma żadnych złudzeń, od kiedy go używam jestem szczęśliwszy. Spróbuj Capture One a zobaczysz, że najlepiej oddaje to co wychodzi z DPP

--- Kolejny post ---

Subskrybuj wątek i powiadom mnie o zmianach:
    Ostatnio edytowane przez Paul80 ; 11-11-2012 o 11:33

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów