Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Imitacja DPP w Lightroom, moje ustawienia a wasze uwagi.

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie Odp: Imitacja DPP w Lightroom, moje ustawienia a wasze uwagi.

Widać że niewielu forumowiczów używa capture one, ale napiszę coś jeszcze w tym temacie. Jedno jest na pewno niepodważlne, DPP daje najlepszy kolor i żaden program na dzień dzisiejszy nie jest w stanie z nim konkurować.Wielu z Was wybiera lightrooma ze względów większej kontroli parametrów obrazu i łatwość obsługi. Lightroom nie jest dla amatora, trzeba być świadomym ułomności jego profili.

Korzystam z Capture One i wczoraj zrobiłem sobie głębsze porównanie z DPP i soft Canona wygrywa. Capture One daje na starcie słabsze kolory, lekko przygaszone, słabszy kontrast, ale za to kolor skóry jest bardzo dobry. Znalazłem ogromną wpadkę Capture One, otóż w wysokich światłach na granicach przepalenia nie ma szczegółów i kolor jest nieregularny, ten sam obrazek w DPP to inna bajka. Zawiodłem się na tym sofcie, bo kolor skóry to nie wszystko.

I teraz kwintesencja, jak radzić sobie z kolorem skóry w DPP, bo jak wiemy skóra z Canonów jest za czerwona. Mamy dwa sposoby, nie ja to wymyśliłem i pomimo wad efekty są bardzo dobre. Zmieniamy color tone na 1 lub drugi sposób lepszy, zmieniamy tylko barwę czerwieni a nie wszstkich jak w przypadku color tone. Aby zmiennić barwę czerwieni musimy zainstalować Canon picture style i w nim otworzyć rawa z ludzką skórą i próbnikiem kliknąć na skórę, następnie zmienić hue- barwę np. na +8 i saturacja na -2. Ten zabieg spowoduje zmniejszenie czerwonej dominanty i pozwoli na zwiększenie nasycenia na +1. Od jakiegoś czasu jest dostępny plugin do DPP nazywa się DPP plus i oferuje on pracę na warstwach i wiele innych tematów, wszystko wskazuje na to iż Canon za darmo już nic nie da a plugin jest oczywiście płatny.

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Nawiążę tylko do wspomnianego przez Ciebie pluginu. Zapewne masz na myśli DPP++ http://digitol.free.fr/doku.php?id=dpppp:home Jesdt płatny gdyż nie jest to element pochodzący od Canona ale od prywatnej osoby. Osobiście używam DPP++ który pozwala na lokalną korekcję świateł, cieni kontrastu, selektywną zmianę koloru, itp. Również w innych kwestiach DPP++ okazuje się bardzo pomocny, ale z tym każdy może zapoznać się sam. Dla mnie canonowski DPP dopiero z tym pluginem stał się w pełni używalnym softem. Jeśli ktoś używa DPP to ten plugin dla niego jest wprost nieodzowny

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

dulak, właśnie ten plugin mam na myśli, co do recepty na kolor skóry w DPP podaję źródło z dokładnym profesjonalnym opisem Kolor skóry aparatach Canon – jak zredukować czerwoną dominantę | SatinPhoto

Początki nałogu

Próbowałem takiego ustandaryzowania, akurat lubię kolory LR, ale miałem zdjęcie, ktore lepiej wyglądało z DPP. Użyłem ColorCheckera i było mi łatwiej znaleźć różnice.
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Cytat Zamieszczone przez tantal Zobacz posta
    Też nie do końca odgaduję cel. Jeśli chodzi o głęboka ingerencję w obraz to każdy wydzierga w swoim odrawiaczu to co potrafi. Skopiowanie jakiejś zawiłej obróbki z DPP i przepisanie tej receptury na "język" ACR byłoby koszmarem gdyby nie profile DNG. A tak gra wstępna odwalona, w tym samym czasie hrabia może jeszcze poczytać Jeśli chodzi o wstępne wołanie to nie widze żadnych przeszkód żeby ACR/Lr nie imitowało hurtem odrawiania DPP. Poniżej przykłady, jeśli ktoś wynajduje róznice między a i b (które to literki poplątałem względem wołarek) to przez moje niedbalstwo, wystarczy zmienić jeden parametr i tej widocznej różnicy nie bedzie.

Wołanie podstawowe ale - podkreślam: hurtowe a z jednej b- z drugiej.
    W Twoich zdjeciach rzeczywiscie prawie nie widac roznicy! Nie bardzo zlapalem, co rozumiesz przez hurtowe odrawianie? Jaki parametr nalezy zmienic aby zgubic roznice w jakosci pomiedzy tymi dwiema wolarkami RAWow? Jak doszedles do takiego efektu?

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Cytat Zamieszczone przez dulak Zobacz posta
    Nawiążę tylko do wspomnianego przez Ciebie pluginu. Zapewne masz na myśli DPP++ Digitol Jesdt płatny gdyż nie jest to element pochodzący od Canona ale od prywatnej osoby. Osobiście używam DPP++ który pozwala na lokalną korekcję świateł, cieni kontrastu, selektywną zmianę koloru, itp. Również w innych kwestiach DPP++ okazuje się bardzo pomocny, ale z tym każdy może zapoznać się sam. Dla mnie canonowski DPP dopiero z tym pluginem stał się w pełni używalnym softem. Jeśli ktoś używa DPP to ten plugin dla niego jest wprost nieodzowny
    Czy jest szansa w tym, a moze w jakims innym programie, zmiana wielkosci czcionki 'tool palette'. Moj 27 calowy nec o rozdzielczosci 2560x1440 wypala mi oczy, literki menu sa takie malenkie... Na marginesie przestrzegam przed zakupem takiego monitora bez uprzedniego testowania wydajnosci wzroku.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 27-12-2012 o 18:38

Cytat Zamieszczone przez wagteil Zobacz posta
    Czy jest szansa w tym, a moze w jakims innym programie, zmiana wielkosci czcionki 'tool palette'.
    Próbowałeś zmienić to dla całego Windows w ustawieniach ekranu? (W7: Panel sterowania - Wygląd - Ekran - czcionka 125%). Działa to we wszystkich aplikacjach i czasami z efektami ubocznymi, ale może być jakimś pomysłem.

A odnośnie dyskusji - preferencja DPP strasznie mnie zaskakuje, bo gdy go używałem, to co chwilę miałem zdjęcie, którego nie potrafiłem doprowadzić do zadowalającej mnie postaci. Szczególnie shadows/highlights okazywały się zupełnie nieprzydatne, bo ustawienie bardziej niż 1-2 dawało nienaturalny efekt. W efekcie co ważniejsze zdjęcia wywoływałem w Camera Raw z Elements (Photoshopa nie mam). Przesiadka na LR4 była jak zaczerpnięcie powietrza. Brakuje mi tylko łatwiejszego dostępu do styli canonowskich, zresztą "camera standard/neutral itd" w LR4 to nie to samo, co w DPP.

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Cytat Zamieszczone przez Vroo Zobacz posta
    Próbowałeś zmienić to dla całego Windows w ustawieniach ekranu? (W7: Panel sterowania - Wygląd - Ekran - czcionka 125%). Działa to we wszystkich aplikacjach i czasami z efektami ubocznymi, ale może być jakimś pomysłem.
    Mam win 8, tam mozna ustawic wielkosc czcionki indywidualnie, 150, 164 itd Niestety DPP to nie rusza, dalej mam malenkie literki.
    Ostatnio edytowane przez wagteil ; 29-12-2012 o 16:23

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez wagteil Zobacz posta
    Czy jest szansa w tym, a moze w jakims innym programie, zmiana wielkosci czcionki 'tool palette'. Moj 27 calowy nec o rozdzielczosci 2560x1440 wypala mi oczy, literki menu sa takie malenkie... Na marginesie przestrzegam przed zakupem takiego monitora bez uprzedniego testowania wydajnosci wzroku.
    tak już niestety jest na monitorach o wielkich rozdzielczościach
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    tak już niestety jest na monitorach o wielkich rozdzielczościach
    Dlatego pozbywam sie tego gniota najszybciej jak moge, to nie na moje oczy.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów