Widać że niewielu forumowiczów używa capture one, ale napiszę coś jeszcze w tym temacie. Jedno jest na pewno niepodważlne, DPP daje najlepszy kolor i żaden program na dzień dzisiejszy nie jest w stanie z nim konkurować.Wielu z Was wybiera lightrooma ze względów większej kontroli parametrów obrazu i łatwość obsługi. Lightroom nie jest dla amatora, trzeba być świadomym ułomności jego profili.
Korzystam z Capture One i wczoraj zrobiłem sobie głębsze porównanie z DPP i soft Canona wygrywa. Capture One daje na starcie słabsze kolory, lekko przygaszone, słabszy kontrast, ale za to kolor skóry jest bardzo dobry. Znalazłem ogromną wpadkę Capture One, otóż w wysokich światłach na granicach przepalenia nie ma szczegółów i kolor jest nieregularny, ten sam obrazek w DPP to inna bajka. Zawiodłem się na tym sofcie, bo kolor skóry to nie wszystko.
I teraz kwintesencja, jak radzić sobie z kolorem skóry w DPP, bo jak wiemy skóra z Canonów jest za czerwona. Mamy dwa sposoby, nie ja to wymyśliłem i pomimo wad efekty są bardzo dobre. Zmieniamy color tone na 1 lub drugi sposób lepszy, zmieniamy tylko barwę czerwieni a nie wszstkich jak w przypadku color tone. Aby zmiennić barwę czerwieni musimy zainstalować Canon picture style i w nim otworzyć rawa z ludzką skórą i próbnikiem kliknąć na skórę, następnie zmienić hue- barwę np. na +8 i saturacja na -2. Ten zabieg spowoduje zmniejszenie czerwonej dominanty i pozwoli na zwiększenie nasycenia na +1. Od jakiegoś czasu jest dostępny plugin do DPP nazywa się DPP plus i oferuje on pracę na warstwach i wiele innych tematów, wszystko wskazuje na to iż Canon za darmo już nic nie da a plugin jest oczywiście płatny.