Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Canon 50D śmieci w wizjerze

Dopiero zaczyna
    Miasto
    malopolska

Domyślnie Canon 50D śmieci w wizjerze

Po czyszczeniu matrycy (przez prywatny punkt oferujący taką usługę) nastąpiło zaśmiecenie wizjera. Dodatkowo czego nie zauważyłem zarysowana została półprzepuszczalna płytka z punktami af. Jaka cena za wymianę tej płytki i czyszcenie wizjera w serwisie Canona.
    I pytanie drugie czy serwis bedzie coś regulował w af body , bo mam ustawione obiektywy do korpusu i nie chce od nowa ponosic kosztów usuwania ff lub bf.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie Odp: Canon 50D śmieci w wizjerze

Masz syfy na matówce (ta zarysowana płytka). Koszt nowej matówki to 100-170 zł (zależnie od rodzaju). Operacja to czysta wymiana, możesz to zrobić samemu (tak jak i czyszczenie).

Awatar misiek86r
    Miasto
    Siedlce

Tu rodzi się pytanie czy porysowana jest matówka (przezroczysta płytka znajdująca się nad lustrem) czy może lustro? Co do syfów to też mam 50d i matówka jest czysta a syfów w wizjerze mnóstwo. Spróbuj lustro delikatnie wyczyścić ściereczką i kropelką płynu do optyki, może to smuga a nie rysa. Co do cen to jeśli do nich nie wyślesz sprzętu raczej nie powiedzą bez oględzin. Pozdrawiam
    EOS 5D + BG-E4 / EF 50mm f1.4 / EF 70-200mm f4L / Lowepro Nova 200AW

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Syfy mogą się zbierać również na płytce z punktami AF, która jest ponad matówką i niestety zwykle tak się właśnie dzieje :/ Ja sam jak chciałem wyczyścić matówkę to sobie tylko więcej dziadostwa wpuściłem na tą płytkę. Jej demontaż to już nieco bardziej skomplikowana sprawa niż otwarcie zatrzasku ramki matówki (trzeba chyba ze 2 śrubki odkręcić ;-)).
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Dopiero zaczyna
    Miasto
    malopolska

Cytat Zamieszczone przez haze Zobacz posta
    Syfy mogą się zbierać również na płytce z punktami AF, która jest ponad matówką i niestety zwykle tak się właśnie dzieje :/ Ja sam jak chciałem wyczyścić matówkę to sobie tylko więcej dziadostwa wpuściłem na tą płytkę. Jej demontaż to już nieco bardziej skomplikowana sprawa niż otwarcie zatrzasku ramki matówki (trzeba chyba ze 2 śrubki odkręcić ;-)).
    Właśnie "syfy" są nad płytką z punktami AF i ta płytka jest zarysowana (lustro czyste i matówka też - matówki sam wymieniam z tym zero problemów) i pytam ile właśnie by kosztowałanowa płytka z punktami AF?

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Ja kiedyś, jeszcze za czasów 350D paluchem wytarłem matówkę. Efekt? "Rozlane" punkty AF. Oddałem na gwarancji na Żytnią ściemniając, że niby samo się stało . Wymienili za darmo.
    Zadzwoń, powiedzą ci od ręki.

P.S. A jesteś pewien, że to zarysowanie? Może po prostu jakiś włos tam wpadł i mocno siedzi. Szczerze, to ciężko sobie wyobrazić jak zarysować tą płytkę.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

arfoto
    Guest

Ktoś może czyścił matówkę w 5DmkII ? bo ja próbowałem i tak samo jak wyżej - tylko więcej dziadostwa się dostało tam.
    Porażka totalna. Potem czyściłem matrycę jakimś zestawem za 80pln z allegro i przy okazji chciałem matówkę - niedocyztałem ze nie wolno. Ale efekt bez zmian. Ktoś orientuje się ile kosztuje matówka do w/w body? i ta płytka z AF ?

W przyszłym tygodniu wybieram się do CSI na Żytnią, właśnie na wymianę matówki, czyszczenie i kalibrację :grin: Pytałem ile kosztuje zabieg wymiany matówki to odpowiedzieli że ok 100 zł. Po wszystkim napiszę jak poszło i za ile.
    Zastanawiam się jeszcze jak jest z upgradem firmware'u. Aparat niedługo będzie miał dwa lata. Czy trzeba za ten zabieg płacić?
    Ostatnio edytowane przez woys ; 20-09-2012 o 14:24

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Ale za co te 100zł? Koszt razem z nową oryginalną matówką? Wymiana matówki w 50D to minuta roboty, wiem bo właśnie przed chwilą zmieniałem Ef-A na Ef-D.
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Cytat Zamieszczone przez haze Zobacz posta
    Ale za co te 100zł?
    No właśnie, zobaczymy.
    A skąd wygospodarowałeś matówkę? CSI zdaje się nie sprzedaje...
    Ostatnio edytowane przez woys ; 20-09-2012 o 14:39

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów