Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 62

Wątek: uniwersalny obiektyw do 5d II, nie 24-70

Dopiero zaczyna
    Miasto
    lubelskie

Domyślnie Odp: uniwerslany obiektyw do 5d II nie 24-70

Ja miałem Tamrona 28-75 i na ostrość to nie mogłem narzekać, aczkolwiek po zakupie 24-70L, do ostrości doszedł lepszy kontrast i pewniejszy AF(nie mówiąc o pancernej obudowie)Niestety 24-105 nie porównywałem ale będzie podobnie (poza światłem).

Początki nałogu Awatar RadOs41
    Miasto
    Radom

Domyślnie Odp: uniwersalny obiektyw do 5d II, nie 24-70

Nie oszczędzaj na szkle, bo nie wykorzystasz możliwości matrycy posiadanego 5d2. Lepsze "gorsze" body z lepszymi szkłami niż na odwrót. Wcześniej czy później będziesz zmieniał szkła, jeżeli kupisz gorsze (za ciemne).
    Trochę gratów i nieco innych szpargałów...

Coś już napisał

Nie zamierzam oszczędzać - ale jednak sa to koszty duże jeśli się nie zarabia na fotografii . Niedługo planuje dłuższy wyjazd i szukam czegoś uniwersalnego (biorę jeden obiektyw) i w miarę lekkiego - 24-105 wygląda całkiem całkiem w tej roli

Uzależniony Awatar jac+

Piszesz o dużych kosztach, tym bardziej jeśli się nie zarabia na fotografii, a przytuliłeś puchę za 7,5 KPLN . Żartowniś . Już kiedyś o tym pisałem, ale powtórzę: fotografia to hobby, a hobby musi kosztować . Do rzeczy... Polecam szczere 24-105L. Ładne kolorki, niezgorszy bokeh, przysłona F4 dająca naprawdę dość duże rozmycie tła, wydajna stabilizacja. Jako bonus wściekła ostrość obrazu (czasem wręcz nieludzka). Sam na zmianę używam 24-105 i 17-40. Nawet chyba wolę ten drugi obiektyw, jednak jak ktoś wcześniej napisał: 17-40 pod FF nie jest szkłem uniwersalnym.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Coś już napisał

@jac+ - przytulić przytuliłem ale tańszą używkę - zresztą ...
    Dobra czyli 24-105 to jest to czego szukam
    Jeszcze pytanie jak ma się ten obiektyw do 24- 70 ;]?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    OP

Temat rzeka: http://www.canon-board.info/obiektyw...4-105-a-15298/
    Miłej nocy z mocną kawą

Dopiero zaczyna
    Miasto
    UK

Stań na uszach jesli trzeba i kup 24-70 ja tak zrobiłem i nie żałuje. Jak zależy ci na jakosci i pewności ze cie nie zawiedzie kiedy będziesz tego potrzebował to tylko 24-70. Używam go z 5dm2 i jedno nogę ci powiedziec...Gdybym drugi raz miał decydować, kupił bym ten sam. Nie inwestuj w polsrodki bo nie warto a ostateczne i tak siegniesz po lepszy pozdro

Coś już napisał Awatar goran

Tak jak kolega napisał wyżej ! Nie inwestuj w półśrodki. Tamrona sobie daruj. Jeżeli naprawdę nie dasz rady dozbierać do 24-70 to może kup używkę 24-105. Po jakimś czasie sprzedasz z małą stratą i kupisz 24-70
    7D, 5D2, 16-35, 35, 50, 85, 135, 70-200

Uzależniony Awatar kaindox

Zależy co fotografujesz. Sam mam tamrona 28-75 i 24-105L i ostatnio wolę zapinać tamiego. Przy fotografii ludzi światło robi swoje, a IS Cię nie ratuje chyba że fotografujesz nieruchome obiekty. Dla mnie lepszym rozwiązaniem jest Tamron, do tego stopnia że w najbliższym czasie pozbywam sie eLki. Pisałeś że bawisz sie reporterką - u mnie do tego lepiej sprawdza sie Tamron ale gdybym miał kasę brałbym 24-70L.
    24-105 nadaje sie na popołudniowy spacer z psem i do landszaftów choć obraz ma ładniejszy niż tami.

Uzależniony Awatar jac+

Tak jak napisał goran - omijaj półśrodki i niższe półki. Tym bardziej jeśli chcesz zostać w fotografii na dłużej. Dochodząc etapami do sprzętu docelowego przy każdej sprzedaży tracisz. Jednak przy 24-70L bym się szczególnie nie upierał. Myślę, że 24-105L jest naprawdę godnym uwagi obiektywem. Musisz sam sobie odpowiedzieć na pytanie co dla Ciebie naprawdę ważniejsze: F2.8, czy dodatkowe 35mm na długim końcu i stabilizacja. Dodatkowo - kwestia różnicy w cenie i masie. 24-105L ma budowaną przez wielu opinię spacerzooma. Jest to określenie bardzo krzywdzące dla tego szkła, sugerujące jego wyłącznie amatorskie zastosowanie i pokrewieństwo z niższą kastą. Co by nie mówić, to mało który zoom udał się canonowi jak ten. Toteż jeszcze raz polecam.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów