Cytat Zamieszczone przez poczatkujacy
mam pytanie odnosnie zestawow do kalibrowania monitora i drukarki na www.colourconfidence.com
czy ktos uzywal takiego zestawu za okolo 400 eu i czy warto cos takiego kupic ?
Nie bardzo widzę na stronie Colour Confidence jakiekolwiek rozwiązanie za 400 Euro nadające się do monitora i drukarki jednoczesnie. Możesz wskazać dokładniejszego linka?
Przemyśl sprawę - ilu profili papierów będzie potrzeba, nawet jeśli ktoś prowadzi minilab? 3-4? To samo dotyczy drukarki atramentowej - wybiera się papier, na którym będziemy najwięcej drukować i dla niego robi się profil.
Naprawdę najlepiej jest zaopatrzyć się w dobry kalibrator do monitora, a różnicę w cenie przeznaczyć na porządne oświetlenie do oceny barw i zakup profili do najczęściej używanych materiałów. Wyjdzie o wiele taniej, niż zakup najtańszego Eye One Photo (a oświetlenie i tak będzie niezbędne). Profil wykonany usługowo będzie na pewno dokładniejszy i można go dostać w kilku opcjach - zależnie od potrzeb (pisałem wcześniej) - tanie oprogramowanie na to nie pozwala.

BTW: Colour Confidence bije na głowę nasze ceny krajowe, jesli chodzi o sprzęt do kalibracji. Nawet wliczając ciut większe koszty przesyłki i ryzyko serwisowe.
Nasza firma ma u nich status resellera, w ciągu najbliższego czasu uruchomimy stronę www.kalibracja.net , gdzie będą oferowane te same produkty, w tych samych cenach co u nich (może w mniejszym wyborze, bo nie na wszystko jest popyt).
Za 2 tygodnie będę dogrywał szczegóły tej współpracy na targach Focus On Imaging w UK. Mam nadzieję, że się wyszystko pomyślnie ułoży.