Pokaż wyniki od 1 do 10 z 104

Wątek: #03 Zarządzanie barwą

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Tez mam pytanie odnosnie zarzadzania barwa.
    Monitor LaCie 319 (LCD), skalibrowany sprzetowo (Eye-One Display 2, soft EyeOne Match 3).
    Wywoluje zdjecie w RSP. Wybieram jako docelowa przestrzen Labu (bo nie chce juz nic kombinowac ze zdjeciem w PS-e itp). Zdjecie obcinam do ksztaltu w RSP, potem wylacznie wyostrzam w PS-e).
    I teraz:
    1. Zdjecie podgladniete na komputerze przy pomocy FSViewer wyglada dobrze tak jak w RSP czy PS-e.
    2. Zdjecie podgladniete przy pomocy np IrfanVIew (brak CM), ma troche rozjechane kolory. (rozumiem za tak ma byc, zdjecie jest przekonwertowane do przestrzeni LABu??)

3. Zanosze do LABu prosze o bez korekcji oczywiscie. Kaczogrodzki ProfiLab wiec zgaduje, ze wiedza co to znaczy "bez korekcji" :-)
    4. No i zdjecie wyglada DOKLADNIE tak jak na podgladzie z takiego IrfanView ktory nie ma CM, czyli ma troszke rozjechane kolory.

I najbradziej mnie zastanawia to ze odbitka z LABu wyglada dokladnie jak to z podgladu programem bez CM. Gdyby bylo troszke rozne od obu podgladow na ekranie, to pewnie bym to zrzucil na niedoskonalosc LAB-u, a tak to mnie meczy ze cos zrobilem zle.

Oczywiscie zadnego Adobe Gamma nie mam.
    PS pokazuje ze profil LABu jest osadzony w pliku.
    Zgaduje, ze jesli wolalem w RSP z przestrzenia docelowa LABu, to warosci sa juz przkonwerotwane pod LAB.
    Nie mam wiecej pomyslow. Albo cos zle zrozumialem z wykladu :-)
    Help.

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski
    Wywoluje zdjecie w RSP. Wybieram jako docelowa przestrzen Labu (bo nie chce juz nic kombinowac ze zdjeciem w PS-e itp). Zdjecie obcinam do ksztaltu w RSP, potem wylacznie wyostrzam w PS-e).
    I teraz:
    1. Zdjecie podgladniete na komputerze przy pomocy FSViewer wyglada dobrze tak jak w RSP czy PS-e.
    2. Zdjecie podgladniete przy pomocy np IrfanVIew (brak CM), ma troche rozjechane kolory. (rozumiem za tak ma byc, zdjecie jest przekonwertowane do przestrzeni LABu??)

3. Zanosze do LABu prosze o bez korekcji oczywiscie. Kaczogrodzki ProfiLab wiec zgaduje, ze wiedza co to znaczy "bez korekcji" :-)
    4. No i zdjecie wyglada DOKLADNIE tak jak na podgladzie z takiego IrfanView ktory nie ma CM, czyli ma troszke rozjechane kolory.
    Sprawdź 2 rzeczy:
    Czy jak otworzysz to zdjęcie w photoshopie (z profilem labu) - to wygląda tak, jak to zaplanowałes? Jeśli tak, to jest OK.
    Druga sprawa - sprecyzuj z labem, co wg Ciebie znaczy "bez korekcji" - bo mogą mieć wyłączoną korekcję, ale w trybie sRGB - więc będzie tak, jak to widzisz bez CM.

Koniecznie poproś ich, żeby przy Tobie puścili na różne sposoby - poinformuj, że są skonwertowane do ich profilu - to już powinni sami wiedzieć, jak puścić.
    Na ich monitorze od labu też prawdopodobnie kolory będą zmienione - niektóre maszyny tak mają, ale jeśli mają na tym kompie też program obsługujący profile przy wyświetlaniu (choćby Photoshop) to zerknij, czy w nim wygląda tak, jak w domu.
    Ostatnio edytowane przez Duty ; 11-06-2006 o 23:35
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski Zobacz posta
    ....Wybieram jako docelowa przestrzen Labu ...
    ... (rozumiem za tak ma byc, zdjecie jest przekonwertowane do przestrzeni LABu??)
    ...Zanosze do LABu prosze o bez korekcji oczywiscie...
    .... odbitka z LABu wyglada ...
    ... niedoskonalosc LAB-u, a ...
    .... profil LABu jest osadzony w pliku......
    ... przestrzenia docelowa LABu, to warosci sa juz przkonwerotwane pod LAB.

Marcin
    No więc - o ile dobrze zrozumiałem wykład: istnieje przestrzeń LAB tylko przez przypadek zbliżona nazwą do tego jak u nas się określa miejsca robienia odbitek?
    Czy wobec tego podobieństwo nie generuje błędów typu jak w cytowanym poście - bo ja próbując sie przebić przez post - nie byłem do końcac pewnym co ma kolega na myśli pisząc LAB.
    Może - dobrze byłoby umówić się co do pisowni która zdecydowanie oddzieliłaby LAB od LABu?....
    I przy okazji pytanie: PS operuje schematami "Ustawienia koloru" typu: "Uniwersalne ustawienia koloru w Europie", takie same tylko z 2; dla USA czy "Ustawienia dla Internetu w Europie" bądź "Ustawienia do wyświetlania na ekranie"
    Nie bardzo wiem do czego mogą być dedykowane poszczególne z nich - czy którys z kolegów ma wypracowane wybory poszczególnych schematów - do specyficznych rodzajów prac?
    Inaczej - kto wie do czego one (te schematy) są....z tłumaczeniem "na nasze" :-)

Uprawnienia umieszczania postów