grztus->
po kolei:
1. firefox w wersji 3.5 stosuje ten profil kolorów, który masz wybrany w ustawieniach koloru windows. W samym firefoxie możesz wybrać, czy korekcja ma być stosowana do wszystkich obrazów z sieci czy tylko tych z osadzonym profilem (to jest domyślne ustawienie). Najlepiej wybrać, że do wszystkich - 99,9% obrazów w sieci jest w srgb, ale żaden profil nie jest do nich przypisany. W googlach bez problemu znajdziesz info, jak wszystko ustawić. U mnie działa super.
2. Gamut to kwestia wyświetlacza, karta dostarcza tylko informacje stylu "wyświetl kolor RGB:255;128;63. To jak ten kolor wygląda, zależy od wyświetlacza.
3. Laptop podłączony do zewnętrznego monitora wykorzysta jego gamut.
Zasadniczo chodzi o to, że każdy profil kolorów ma tyle samo różnych kolorów - 255x255x255=16mln. Problem w tym, że kolor powiedzmy 255;0;0 wygląda inaczej w profilu AdobeRgb, inaczej w sRgb. Nie jest tak, że profil Adobe ma więcej kolorów - jest tak, że różnice między poszczególnymi kolorami są większe. AdobeRgb obejmuje szersze spektrum, ale to srgb jest standardem. Bez kalibracji monitor, który wyświetla wszystkie kolory AdobeRgb będzie przekłamywał kolory z internetu, filmów i właściwie wszystkiego.
Mam nadzieję, że conieco wyjaśniłem![]()