Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Jaki aparat z autofocusem

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie Odp: Jaki aparat z autofocusem

A tak jeszcze szukajac alternatyw, mial ktos do czynienia ze szklami Zeissa do systemu Contaxa? Bo ze RTS genialna puszka byl, to wiadomo. Ze Zeiss do tych body robil dobre szkla, tez wiadomo. A z ogniskowych standardowo - szerokich (28 - 40) i z portretowych (70 - 100) ktos z Was moglby cos polecic?

Początki nałogu Awatar moregun

rozumiem że finanse ograniczają nas wszystkich - ale chyba nie powiecie że np 5dII ma gorszy obrazek niż analog. ??

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Po pierwsze, mi nie chodzi o finanse. Szukam systemu z lepsza od Zuiko optyka, stad rozwazam tego FM3a i wlasnie Contaxa (wciaz za wszelkie sugestie dot. Zeissowskich obiektywow do RTSa z gory dziekuje). A 5D Mark II to oczywiscie swietny aparat. Mi po prostu nie podchodzi fotografia cyfrowa. Pobawilem sie i wystarczy.

Natomiast co do porownania - mi osobiscie bardziej podchodzi analogowy look, byle tylko zdjecie robic naprawde dobrym szklem.

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

na czym powiększasz zdjęcia? skoro zuiko jest dla Ciebie bez szału.
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Robię praktycznie wyłącznie slajdy, nie wywołuję ich sam. Chyba, że mówimy o powiększaniu na ścianie, w sensie rzutnika - tutaj rewelacji nie ma, jakiś zwykły Kindermann, bo mi niedawno Leitza z Allegro ktoś z przed nosa zwinął.

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez moregun Zobacz posta
    rozumiem że finanse ograniczają nas wszystkich - ale chyba nie powiecie że np 5dII ma gorszy obrazek niż analog. ??
    Na pewno da gorszą rozpiętość tonalną.
    W cyfrze przepalić niebo to nie sztuka, w analogu już trzeba się postarać.

Mam to i to, dodatkowo po "takiej samej" piątce do tego samego zestawu szkieł i jest różnica ogromna. A ja jeszcze skanuję w nienajlepszej jakości...
    Do jednych rzeczy lepsza jest cyfra, do innych analog. Ale mimo wszystko duuuużo jeszcze wody upłynie zanim powszechnie używane matryce dorównają we wszystkim kliszy.

Pomijając już w ogóle czynnik psychologiczny, który akurat u mnie zagrał dużą rolę: analogiem robisz zdjęcia, których potem nie można skasować. Na przysłowiowe zawsze zostają na kliszy, bo raczej nikt pojedynczych klatek nie będzie wycinał do wyrzucenia. Przestajesz robić nieprzemyślane kadry Przy cyfrze choćbym nie wiem jak się starała zawsze zrobię coś "od tak".

sorry za offtop

@Franek, naprawdę popytaj na tradycyjnych, tam co druga osoba Ci coś odpowie ;-)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    Robię praktycznie wyłącznie slajdy, nie wywołuję ich sam. Chyba, że mówimy o powiększaniu na ścianie, w sensie rzutnika - tutaj rewelacji nie ma, jakiś zwykły Kindermann, bo mi niedawno Leitza z Allegro ktoś z przed nosa zwinął.
    aha... to myślę, że jakiegoś wielkiego polepszenia jakości (zuiko vs. zeiss) nie zauważysz.
    wypytywałem o jednego leitza na RPA ostatnio, ale rzutnik bez pilota mnie nie urządzał. więc to nie ja.

- - - Updated - - -

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    [...]

@Franek, naprawdę popytaj na tradycyjnych, tam co druga osoba Ci coś odpowie ;-)
    lepiej może nie? każdy będzie chwalił swoje i Franek będzie bardziej skołowany niż wcześniej.
    ja wiem, niech sobie Franek kupi contaxa RTS III, będzie pan zadowolony.
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

jakość na kliszy jest ok, ale "zjada" ją skanowanie; trzeba by oddawać filmy/slajdy do punktów, gdzie mają skaner bębnowy, ale czy to ma sens dla zwykłego (z całym szacunkiem) pstrykacza?
    jeśli już analog, to tradycyjne odbitki bez skanowania, albo pokaz slajdów w małym gronie

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

igor58 - a dlaczego miałbym skanować zdjęcia? Krótka przygoda z aparatem cyfrowym skończyła się po moim powrocie z Albanii. Napstrykałem zdjęć, następnie obejrzałem na komputerze i tyle. Żadnego seansu slajdowego itd. Wiem, mając zdjęcie cyfrowe mogę sobie również taki seans sprawić. Z tymże jest to opcja, a w analogu mus. A z opcji, jak to z opcji, nie zawsze się korzysta. Także ja zdjęć nawet nie zamierzam skanować, bo i po co? Slajdy na ścianę, biało czarne negatywy na papier i tyle. I to ma najwięcej sensu dla zwykłego pstrykacza, nie zaś skanowanie na bębnach.

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    [...]
    gdzie tu jest lubię to?
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów