Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Tarmon 17-50 - gigantyczna (?!) aberracja chromatyczna przy 17mm

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Tarmon 17-50 - gigantyczna (?!) aberracja chromatyczna przy 17mm

Cytat Zamieszczone przez adamek82 Zobacz posta
    Witam,

Czy taka aberracja chromatyczna to norma w tym modelu?
    No nie rób jaj, zauważyłes chyba w jakiej odległości od brzegu kadru jest ten róg budynku ?
    Dodam, że przy 25mm i 50mm aberracje tego typu w moim modelu znikają i są praktycznie niezauważalne.
    A na tym zdjęciu teraz to niby jakie są ???????????????
    Gigantycznie to się chyba nudzisz

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

adamek82 opisywana przez ciebie bolączka nie jest problemem. Rób zdjęcia.

Początki nałogu

zgadzam się z michael_key rób zdjęcia i się tym nie przejmuj bo nic nie widać nikt zdjęcia nie powiększa ileś tam razy i patrzy w nie jak sroka w kość. Zdjęcia ogląda się na odbitkach tylko i wyłącznie bo to jest efekt końcowy a nie monitor na którym jest tylko obróbka.
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 29-07-2012 o 10:40

Dzięki wszystkim za odpowiedzi!

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    gezas ludzie maja po prostu pierd..ca na punkcie ostrosci i abberacji.
    stary gdzie ty tam widzisz jakies abberacje?
    (albo czy ty wogole wiesz jak wyglada CA?)
    Na tamtym zdjęciu faktycznie było słabo widać, ale spójrzcie proszę na to zdjęcie:
    https://picstocloud.com/2dcr86/IMG-7735.JPG

Tutaj już widać (lewy górny róg i ogólnie lewa strona, po ściągnięciu zdjęcia wystarczy zrobić powiększenie 50% rozmiaru oryginalnego i widać, a na 100% widać już bardzo dobrze - czerwone i zielone obwódki)... I co na to powiecie?

Dziwne dla mnie jest to, że lewa strona zdjęcia wyraźnie aberruje, a prawa dużo mniej...

Dodam, że to było przy przesłonie 8.0, więc teoretycznie problemu nie powinno być, prawda?
    Problem występuje tylko dla szerokiego kąta, przy 25mm znika.

Początki nałogu Awatar Adlatus
    Miasto
    Puszczykowo

Czy to normalne zachowanie tego obiektywu, czy coś z moim egzemplarzem jest nie tak i warto by oddać do serwisu? (kupiony miesiąc temu)
    Z testu tego obiektywu wynika że to normalne zachowanie Test Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF) - Aberracja chromatyczna - Test obiektywu - Optyczne.pl

Uzależniony

Dzięki wszystkim za odpowiedzi!

...
    Dziwne dla mnie jest to, że lewa strona zdjęcia wyraźnie aberruje, a prawa dużo mniej...

Dodam, że to było przy przesłonie 8.0, więc teoretycznie problemu nie powinno być, prawda?
    Problem występuje tylko dla szerokiego kąta, przy 25mm znika.
    W lewym rogu są silniejsze abberacje, bo w rogach zwykle są silniejsze. Oprócz tego scena w lewym górnym rogu jest nieco jaśniejsza (większy kontrast między niebem a krawędzią budynku), więc wyraźniej widać aberracje.
    W niektórych obiektywach aberracja rośnie wraz z przymykaniem przysłony.
    Zwykle dla szerokiego kąta aberracje są większe (zwłaszcza w rogach kadru).

Zobacz sobie sample z obiektywów, które rzeczywiście poważnie aberrują (np. Tokina 12-24), a później jeszcze raz na spokojnie rzuć okiem na swoje zdjęcia. Gwarantuję, że się uspokoisz.

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Sezon ogórkowy się zgodzę, no ale chyba nie w naszej branży ? Nic tylko się cieszyć,że kolega nie nabył 24-105 L.
    Przymierzałem się, może to będzie mój następny zakup, choć na razie pobawię się tym Tamronem. Prośba do Ciebie Cichy, bo wiem, że jesteś znawcą - spojrzałbyś na to zdjęcie: https://picstocloud.com/2dcr86/IMG-7735.JPG i wypowiedział się, czy to normalne? Mnie dziwi, że przymykanie przesłony mu nie pomaga, wg testu z optycznych przymknięcie do 8,0 powinno mu wyraźnie pomóc.

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Temu obiektywowi nic nie dolega, to jest normalne zachowanie a dodatku to i tak jak na aberracje to ta jest minimalna!!!
    Wiele canonowskich szkieł i to sporo droższych od tego tamrona ma wieksze aberracje !
    5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Tak trochę może obok, ale jednak nawiązując do tematu.
    Mam obecnie T 17-50 2.8, wcześniej miałem C 18-135. Zdarza mi się dość często strzelać fotki na szerokim końcu i o ile w przypadku 18-135 bardzo często widziałem aberrację (mimo, że body korygowało przecież to programowo), to w przypadku 17-50 (pomimo, że body nie koryguje programowo) nie widzę lub zdarza się bardzo rzadko.
    Oczywiście porównując podobne kadry i otwory.

Obiektyw jest ok....
    To w lewym rogu trudno nazwać aberracją... Tam prawie nic nie widać.
    Jak byś nie powiedział gdzie szukać, to myślę, że 95% ludzi oglądających to zdjęcie nawet by się nie zorientowało...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów