Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: rodzaje softbox-ów, wielkości, zastosowanie... beuty dish..?

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie Odp: rodzaje softbox-ów, wielkości, zastosowanie... beuty dish..?

Cytat Zamieszczone przez Karolinna Zobacz posta
    Bez urazy.. ale konkretów na powyższe pytania nigdzie nie znalazłam....
    Równie dobrze mogłabyś zapytać o plan do znalezienia skarbu. Nawet najlepsze narzędzia w postaci wyszukiwawcza metalu nie zapewni, że znajdziesz skarb. Możesz latami chodzić po polu i znajdziesz starą puszkę lub gwóźdź. Musisz posiadać plan. I to nie ten zostawiony pięćset lat temu przez piratów wytatuowany na skórze zdartej z pleców wikinga pod magicznym kamieniem a ten w Twojej głowie. Trzeba wertować książki, śledzić stare mapy interesować i zagłębiać się w temat. Z czasem się uda a może nie. Podobnie jest w fotografii. Bez planu ani rusz. To ty musisz widzieć światło. Jak je zobaczysz to przestaniesz zadawać takie pytania na Forum. Zresztą zadawaj, tyle, że nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Generalnie to i soft 60x60 i soft 60x90 i octa 180 i beauty dish mogą służyć do portretu. Różnica taka, że każde z nich da inny efekt. Jak chcesz konkretnej odpowiedzi to raczej naprowadź nas w kierunku efektu jaki chcesz uzyskać...łatwiej będzie pomóc.
    5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Coś już napisał Awatar arapaho
    Miasto
    Swiat

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    ... Chociaż w "studiu" 5x4 jeśli ściany i sufit nie są czarne obojętnie co się użyje to i tak całe pomieszczenie będzie świecić.
    Tu akurat sie nie zgodze. W zaleznosci od zastosowanych modyfikatorow oraz mocy lamp, mozna "swiecic" scianami, jak rowniez oswietlic tylko konkretny obszar. Nawet w malym pomieszczeniu mozna zrobic tak, aby sciany mialy marginalny wplyw na oswietlenie...
    - .. -

Dopiero zaczyna

a czy octa np. 80cm quantuum dużo różni się od photixa?

Dopiero zaczyna

Błagam o jeszcze jedną podpowiedź... dzisiaj chcę kupić już to o czym przez kilka dni Was męcze, ale nie wszystko jest dostępne to na co się zdecydowałam, na domiar złego niektóre dodatki nie wiadomo kiedy będą nawet u producenta... chodzi głownie o soft octa 80 quantuum - pytanie czy odpowiedznik photixa będzie ok? I drugi softbox na drugą lampę (biorąc pod uwagę wymiary mojego studia i to że będzie wykonywana głównie fotografia portretowa) mysłałam o wymiarach 60x90 (quantuum nie ma takiej opcji) jest tylko 40x80, ewetnualnie z photixa 60x90 jest taki wymiar... większe rozmiary raczej za duże, a znowu nie wiem czy 40x80 nie będzie za mały (chciałabym wykorzystywać to czasem w plenerze..).....

Bardzo proszę o szybką odpowiedź....proszę..proszę , już pewnie macie mnie dość..

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

ta octa photix będzie ok, softa bierz 60x90 !
    5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Dopiero zaczyna

Dziękuję bardzo

Bywalec Awatar zbirr

Taki trochę offtop: Sergiusz, łazisz może z detektorem, bo tak ładnie o nim piszesz, chociaż piszesz wyszukiwaczem, a nie wykrywaczem.
    Karolinna, kupiłaś może już te modyfikatory photixa? jak z jakością, masz do czego porównać? sam się przymierzam ale nie wiem jak z jakością tego będzie.
    pozdr.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów