Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: problem z Canon 55-250 IS II

Początki nałogu

Domyślnie Odp: problem z Canon 55-250 IS II

ja o zamrożeniu ruchu nie pisałem na tych czasach bo to jasne że nie zamrozi tym bardziej jak coś się porusza. Stabilizacja jak sama nazwa wskazuje stabilizuje drgania nie ruch obiektu. Czytaj uważnie i dokładnie to co pisałem w poście. Po drugie pies siedział tak jak myślałem i widać to ze zdjęcia a potwierdziła to koniola. Różne są psy tylko trzeba sobie umieć je wychować od małego to i siedzięć może długo dopóki się nie wyda odpowiedniej komendy. Ten obiektyw ma minimalne ostrzenie od 1,1 m, więc bliżej nie złapie ostrości. Takich stabilizacji nie ma jak piszesz i nigdy nie będzie. Wystarczające są obecne 4 stopniowe stabilizacje, gdzie czas można dobrać 16 razy krótszy.
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 26-07-2012 o 01:09

Cytat Zamieszczone przez pawelo1 Zobacz posta
    Wystarczające są obecne 4 stopniowe stabilizacje, gdzie czas można dobrać 16 razy krótszy.
    Jak już, to stabilizacja nam umożliwia używanie dłuższych czasów.
    Pstrykadełka, słoiki, staza, cztery duże koła i trzy anteny.

zdjęcia:
    1. Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - c185df9c36fe8.jpg

2.Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 820380c9d33e8.jpg

3.Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 53bbac0ac0340.jpg

4.Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - ebca378a78bc4.jpg

5.Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - a239fa66eb369.jpg

6.Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - b40e37219e74a.jpg

7.Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - c5ae64d03dfa2.jpg

8.Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - d2f6d4eb5e945.jpg

9.Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 3cbcff1e54c1b.jpg

10.Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - cdc813872bfa6.jpg

11.Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - afad71c57b994.jpg

12.Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - f150e702d5c4a.jpg

13.Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 1472d3aa2410b.jpg

14.Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - da751fffb69be.jpg

15.Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - d902261e5e3f9.jpg

16.Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 7b61d06a6ef97.jpg

17.Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 83947f2aba661.jpg

18.Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 9659fbc79bfd1.jpg

- - - Updated - - -

napisałam do Canona, po czym otrzymałam bardzo szybką odpowiedź, że obiektyw jest prawdopodobnie uszkodzony i muszę go oddać do serwisu.. :/ jak długo taka naprawa może potrwać, jest taka możliwość, że nie uznają mi jej?

Początki nałogu

rzeczywiście mydło czyli tak jak Ci canon odpisał egzemplarz musi być felerny, a w sklepie było oki jak pisałaś wcześniej. Tak dzieje się tylko na 250 mm a pozostałe nie mydlą. Szkoda że nie przez neta zamawiałaś bo byś mogła oddać w ramach 10 dniowego zwrotu, a może sklep wymieniłby Ci egzemplarz na inny zadzwoń do nich i zapytaj. A skąd jesteś i gdzie kupowałaś obiektyw? A jak nie to serwis pozostaje pewnie do tygodnia góra zrobią bo pewnie maja naprawy że góra do 2 tygodni muszą się uporać z usterką zależy ile będą mieć roboty bo teraz sezon w pełni. Najlepiej zadzwonić do csi i zapytać.
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 26-07-2012 o 15:23

Początki nałogu

Jak dla mnie te zdjęcia są poruszone, a nie mydlane... Sprawdź na czasie 1/500 z wyłączoną stabilizacją jakie zdjęcie wyjdzie.

Gdzie kupowałaś? Jaki sklep? Porozmawiaj z kierownikiem sklepu - może da radę wymienić

Początki nałogu

Koniola robiłaś te zdjęcia na statywie tak jak miałaś to przetestować bez użycia stabilizacji z zachowaniem odległości minimum 1,1 m. bo jeśli tak to tak jak wcześniej pisałem pogadaj ze sklepem może wymienią bo obiektyw jest wadliwy tak nie może się zachowywać i to tylko na 250 mm? Odpisz też na następne pytania. Jak robiłaś te zdjęcia bo na 250 mm masz czasy nawet 1/60 a wtedy miałaś stabilizacje włączona czy nie, czy na statywie i bez stabilizacji? Bo jeśli z ręki to nie możesz bez użycia stabilizacji robić na takich czasach bo zdjęcie wtedy wyjdzie poruszone. Pisałem Ci wczoraj że zawsze stosujesz odwrotność ogniskowej razy 1.6 dla cropa w twoim wypadku jeśli nie masz włączonej stabilizacji. Jeśli byłaby włączona stabilizacja to na tej ogniskowej dla czasu 1/50,1/60 obiektyw powinien dać rade dla rzeczy martwych jak w twoich przykładach, które wrzuciłaś. A gdybyś fotografowała obiekt w ruchu i chciała go zamrozić to trzeba zastosować dużo krótsze czasy od podanych.
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 26-07-2012 o 17:38

wg mnie to rozmycie jest głównie w osi poziomej.
    pstryknij rozkładówkę gazety np z programem tv at aby wszystko było w jednej osi,koniecznie ze statywu, na samowyzwalaczu, na różnych przysłonach, zobaczymy co to pokaże. I koniecznie raz z włączoną stabilizacją i raz z wyłączoną.
    Na początku mojej zabawy z 17-85 byłem przekonany, że stabilizacja zamiast pomagać - pogarszała jakość obrazu. Dopiero po dłuższym obcowaniu fotki zaczęły wychodzić tak jak powinny.

Początki nałogu

bo stabilizacji się nie włącza jeśli używamy statywu dlatego miałeś pogorszenie bo co miała ona stabilizować drgania statywu który stoi nieruchomo. Wyraźnie jest to ujęte w instrukcji dla obiektywów z is że się ją wyłącza. Koniola odpisz na moje pytania i będzie wszystko jasne.
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 26-07-2012 o 18:47

nie, no wiem że się wyłącza
    Te początki zabawy były z ręki. Chodziło mi o takie szczegóły, jak pewniejsze trzymanie sprzętu, zwracanie jednak uwagi na czas naświetlania. Na początku wydawało mi się, że jak mam stabilizację to już mogę wszystko, pstrykać na niewiadomo na jakich czasach. Każdego szkła, z którym miałem dłużej do czynienia potrzebowałem odrobiny czasu aby się wstrzelić.
    Mimo wszytko dalej mnie zastanawia dlaczego rozmycie czy poruszenie jest zdecydowanie większe w osi poziomej

kupowałam obiektyw w Warszawie - sklep Foto-Soft, natomiast jestem z innego miasta, kupiłam, bo akurat byłam w Warszawie.

pawelo1 - nie robiłam zdjęć na statywie, ponieważ zapomniałam, że jest on u mojej koleżanki, której aktualnie nie ma. zdjęcia były robione albo na podłodze, albo na parapecie, albo na czymś innym więc raczej nie było możliwości poruszenia, stabilizacja była włączona na każdym zdjęciu, jutro sprawdzam go na innym aparacie i spróbuję bez stabilizacji.. niestety nie jestem w stanie zapamiętać wszystkich Waszych porad, część mi po prostu umyka :/

może zadzwonię jutro do sklepu i im powiem o wszystkim, zobaczę co oni na to..

mimo wszystko to i tak mi się nie podoba, bo zdjęcia nawet na 55-100 (bo wtedy jest ok) nie wychodzą według mnie tak jak powinny, chyba, że za bardzo przyzwyczaiłam się do kita, aczkolwiek miałam kiedyś na kilka godzin Sigmę 70-300, z której zdjęcia mi się naprawdę podobały, nie zdecydowałam się na jej kupno, ponieważ duża część zdjęć była po prostu nieostra, chyba poprzez nietrafienie AF oraz przez opinie osób na forach.. tak więc raczej to nie jest przyzwyczajenie do kitu, tylko po prostu obiektyw jest wadliwy na całej linii :/ porażka, aż się zniechęciłam do tego Canona...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów