Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: [EOS350D] Problem z komunikacja z kompem

hroboskop
    Guest

Domyślnie [EOS350D] Problem z komunikacja z kompem

Witam, mam problem.
    Nie moge sciagac zdjec z aparatu (proba wykonania zdjecia 'zdalnego' tez nie przynosi rezultatu). Przeinstalowalem orpogramowanie, zmienilem port USB, sformatowalem karte CF, ale wciaz nic. Symptomy sa mniej wiecej takie, ze przy probie wywolania apaplikacji 'CameraWindow', zarowno bezposrednio jak i przez 'ZoomBrowser EX' dostaje informacje, ze aparat jest zajety przez inna aplikacje. Oczywiscie to nieprawda, bo dotychczas tak sie nie dzialo, resetowalem kompa wielokrotnie itp., ale wciaz to samo. Czasem komunikat mowi, ze nie moze znalezc aparatu, a czasem nic nie dzieje, tylko przez chwile kursor myyszki zamienia sie w klepsydre (na moment gdy aplikacja sie laduje). Aparat zachowuje sie jakby sie zawieszal, czy cos. Jesli jest ustawiony tryb komunikacji Print/PTP to miga wciaz napis 'busy' jesli 'PC connection' to nic nie miga. Karta CF jest chyba dobra, bo aparat wciaz robi zdiecia, ktore mozna przgladac na wyswietlaczu. Na kompie raczej nic co mialoby wplyw na komunikacje z aparatem nie instalowalem ostatnio (skanery czy podobne urzadzenia).
    Please help!

Dopiero zaczyna Awatar grregorry1
    Miasto
    Ireland / Cork

Domyślnie

napisz jaki posiadasz windows??
    Moje zdjęcia. www.gsfoto.cba.pl

hroboskop
    Guest

Domyślnie

Windows 2000 SP4.

Dopiero zaczyna Awatar grregorry1
    Miasto
    Ireland / Cork

Domyślnie

Powiem tak. Posiadam win xp i nie instalowałem oprogramowania do aparatu. System widzi go jako dysk wymienny. Klikam na " Mój komputer" i tam znajduje cos takiego "EOS Kiss_N REBEL_XT 350D" klikam, zaznaczam zdjecia ktore chce sciagnac na dysk twardy. Polecam odinstalowanie wszelkiego oprogramowania do aparatu. Zresetuj kompa, podłącz aparat wtedy komp znajdzie nowy sprzet i powinien poprosic sie o wlozenie kompaktu dolaczonego do aparatu. Sprobuj tak zrobic i napisz czy cos pomogło.
    Moje zdjęcia. www.gsfoto.cba.pl

Bywalec
    Miasto
    KORD / IL - US

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grregorry1
    Powiem tak. Posiadam win xp i nie instalowałem oprogramowania do aparatu. System widzi go jako dysk wymienny. Klikam na " Mój komputer" i tam znajduje cos takiego "EOS Kiss_N REBEL_XT 350D" klikam, zaznaczam zdjecia ktore chce sciagnac na dysk twardy. Polecam odinstalowanie wszelkiego oprogramowania do aparatu. Zresetuj kompa, podłącz aparat wtedy komp znajdzie nowy sprzet i powinien poprosic sie o wlozenie kompaktu dolaczonego do aparatu. Sprobuj tak zrobic i napisz czy cos pomogło.
    No dobra ale skad wiesz ktore zdjecia kopiowac jak winda nie widzi rawow?
    Chyba ze robisz na "zielonym"

@hroboskop
    Jak probujesz cos odpalic i Ci wyskakuje komunikat ze aparat zajety przez inna aplikacje to nacisnij trzech kroli (Ctrl+Alt+Del) i zobacz w procesach czy faktycznie ktoras aplikacja zwiazana z obrobka zdjec przypadkiem go sobie nie przypisuje.
    Aha i jeszcze jedno. Odpal system w trybie awaryjnym (podczas startu F8 i wybierz Tryb awaryjny) i wtedy spruboj cos zrobic. Tryb awaryjny potrzebuje tylko niezbedne procesy do dzialania windy wiec wszelkie inne programy nie beda dzialac w tle.
    A czy masz odpowiednie sterowniki z plyty do Twojej windy (2000)?

Pozdrwawiam
    Ostatnio edytowane przez KORD/EPKK ; 05-02-2006 o 02:16
    airliners.net
    50D + BG-E2 + 70D
    + 17-40 L USM + 50 f1.8 STM + 24-105 L IS USM + EF 100-400 L IS USM + Sigma 150-600 S + SpeedLite 430EX

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie napisales czy i dlaczego nie uzyjesz czytnika kart CF? Szybciej, wygodniej, RAWY na pewno zgra, bez klopotow ze sterownikami...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Grudziądz

Domyślnie

Tylko proponuję zakupić czytnik z możliwością pracy przez USB2. USB1 przy matrycy już 5 mln długo wczytuje fotki, nie mówiąc o innych większych matrycach. Zawsze stosuję czytnik, jest to zdecydowanie wygodniejsze niż transmisja po przez aparat. pzdr

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

i polecam programik ktory napisal MXW udez do kolesia to ci go z pewnoscia udostepni
    program naprawde fajny
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

hroboskop
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KORD/EPKK
    Jak probujesz cos odpalic i Ci wyskakuje komunikat ze aparat zajety przez inna aplikacje to nacisnij trzech kroli (Ctrl+Alt+Del) i zobacz w procesach czy faktycznie ktoras aplikacja zwiazana z obrobka zdjec przypadkiem go sobie nie przypisuje.
    Nie ma zadnej podobnej aplikacji, a przynajmniej na liscie procesow tego nie widac. Przy okazji zamiast klikac Ctr+Alt+Del i wybierac 'Manager Zadan' prosciej jest wciasnac Ctr+Alt+Esc lub wybrac to z menu pod prawym klawiszem na pasku zadan (trzba kliknac na obszarze, gdzie nie ma ikon).

Aha i jeszcze jedno. Odpal system w trybie awaryjnym (podczas startu F8 i wybierz Tryb awaryjny) i wtedy spruboj cos zrobic. Tryb awaryjny potrzebuje tylko niezbedne procesy do dzialania windy wiec wszelkie inne programy nie beda dzialac w tle.
    W trybie awaryjnym nic sie nie zmienia. Mysle, ze komunikat o zajetosci aparatu nie jest prawdziwy.

A czy masz odpowiednie sterowniki z plyty do Twojej windy (2000)?
    Nie sadze, zeby byly jakiekolwiek potrzebne poza tym co bylo na plycie dostarczonej przez Canona, skoro aparat jeszcze tydzien temu dobrze wspolpracowal z kompem.

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Nie napisales czy i dlaczego nie uzyjesz czytnika kart CF? Szybciej, wygodniej, RAWY na pewno zgra, bez klopotow ze sterownikami...
    Nie kupilem sobie dotychczas czytnika, wiec nie uzywalem go. Wiem, ze wiele osob to poleca, ale sadze, ze jednak wetkniecie do gniazdka wtyczki miniUSB jest prostsze niz wyjmowanie karty z aparatu.
    Tak czy inaczej bez wzgledu na to czy uzyje czytnika czy nie, to wydaje mi sie, ze mam niesprawny aparat i to mnie martwi.

hroboskop
    Guest

Domyślnie Rozwiązanie

Witam,
    Rozwiazanie okazalo sie proste.
    Grzebiac w uslugach sysemu wylaczylem kilka dni temu usluge o nazwie:
    'Still Image Service' C:\WIN\system32\stisvc.exe.
    Najwyrazniej jej dzialanie jest niezbedne do uruchomienia programu
    CameraWindow.
    Przy okazji mysle, ze mozna to uznac za blad Canona, bo dobry program powinien sam uruchomic potrzebna usluge. Dopiero ustawienie trybu uruchamiania uslugi na 'Wylaczony' powinno uniemozliwiac jej uruchomienie. Tymczasem ja wylaczylem te usluge zostawiajac tryb uruchomiania jako 'Reczny', a jednak usluga nie byla uruchamiana.
    Tak czy inaczej odowiedz sie znalazla, aparat dziala, a juz zdazylem nawet na allegro kupic nowy kabelek usb, bo myslalem, ze mojemu cos nie gra
    Dziekuje wszystkim, ktorzy starali sie mi pomoc.
    Pozdrawiam.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów