Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Uszkodzone zdjęcie/plik

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Uszkodzone zdjęcie/plik

witam,
    gdy w sobotę fotografowałem swoim Canonem 5D1 na nowej karcie SanDisk Ultra 8GB 30MB/s jedno ze zdjęć w serii wyszło ewidentnie uszkodzone:
    zrobiłem tego dnia 600 zdjęć i tylko to 1 jest nie ok
    i teram mam pytanie: czy tu awaria aparatu? a może karty? czy należy się martwić?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Dopiero zaczyna Awatar krzysko

Domyślnie Odp: Uszkodzone zdjęcie/plik

oj, dziwne, nie widziałem czegoś takiego nigdy,czy takie zdjęcie jest również widoczne przez lcd w body czy tylko w monitorze po zrzuceniu fotografii ? pytam by wykluczyć jakiś błąd podczas zrzucania.:-?

Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez krzysko Zobacz posta
    oj, dziwne, nie widziałem czegoś takiego nigdy,czy takie zdjęcie jest również widoczne przez lcd w body czy tylko w monitorze po zrzuceniu fotografii ? pytam by wykluczyć jakiś błąd podczas zrzucania.:-?
    zdjęcie wygląda ok na monitorze, ale nic dziwnego, bo to tylko miniaturka RAWa
    zrzuciłem zdjęcia po raz drugi i jest ten sam problem :/ zwracam kartę
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Dopiero zaczyna Awatar Roy
    Miasto
    NL PL

Przyczyny mogą być co najmniej dwie. Pierwsza to użycie karty bez wstępnego formatowania w body. Druga - karta była umieszczana w czytniku i została wyciągnięta "na chama" czyli bez 'bezpiecznego odłączania' w MS Windows lub odmontowywania z systemu plików w przypadku Linuksa. Jeśli chodzi o drugą kwestię - to w moim przypadku każdorazowe odłączenie właśnie "na chama" kończy się śmiercią jakiegoś zdjęcia na Sandisk Extreme III 4GB.

Coś już napisał Awatar Look

Nie ma sensu oddawac , Sandisk Ultra chyba nie bardzo lubi sie z 5d1, mialem to samo.. na jakies 500 plikow 4 uszkodzone, pogdlad jpg jest, natomiast otwarte w ACR czarna plama ;] staram sie z 5d1 nie uzywac Sandiskow Ultra
    5dmk2/5d/C85 1,8/C50 1,4/C24LII 1,4/C15mm 2,8

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

To na 90% "zasługa" karty.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Roy Zobacz posta
    Przyczyny mogą być co najmniej dwie. Pierwsza to użycie karty bez wstępnego formatowania w body. Druga - karta była umieszczana w czytniku i została wyciągnięta "na chama" czyli bez 'bezpiecznego odłączania' w MS Windows lub odmontowywania z systemu plików w przypadku Linuksa. Jeśli chodzi o drugą kwestię - to w moim przypadku każdorazowe odłączenie właśnie "na chama" kończy się śmiercią jakiegoś zdjęcia na Sandisk Extreme III 4GB.
    karty były formatowane w aparacie, ale na jakiś inny system plików, niż stare Extreme, ponieważ formatowanie "zajęło" tylko 12kB, a starych - 96

Cytat Zamieszczone przez Look Zobacz posta
    Nie ma sensu oddawac , Sandisk Ultra chyba nie bardzo lubi sie z 5d1, mialem to samo.. na jakies 500 plikow 4 uszkodzone, pogdlad jpg jest, natomiast otwarte w ACR czarna plama ;] staram sie z 5d1 nie uzywac Sandiskow Ultra
    kartę już wymieniłem, niestety przed przeczytaniem Twojego postu
    nowe karty (egzemplarze) Ultra II miały ten sam problem - raz znikał RAW, raz cały plik, a raz stało się jeszcze coś innego: aparat nie pokazał podglądu zdjęcia z komunikatem "image cannot be displayed"
    W TAKIM RAZIE JAKIE KARTY POLECACIE DO 5D1? KTÓRE SĄ SPRAWDZONE? Z GÓRY DZIĘKUJĘ

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    To na 90% "zasługa" karty.
    na dwóch innych egzemplarzach kart tego samego typu też pojawiły się problemy, natomiast stare Extreme są w porządku
    mam nadzieję, ze nie muszę wymieniać płyty głównej lub całej puszki

tym razem więcej zdjęć jest uszkodzonych:

no wiec co czynić? wysłać aparat do serwisu?
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    karty były formatowane w aparacie, ale na jakiś inny system plików, niż stare Extreme, ponieważ formatowanie "zajęło" tylko 12kB, a starych - 96

kartę już wymieniłem, niestety przed przeczytaniem Twojego postu
    nowe karty (egzemplarze) Ultra II miały ten sam problem - raz znikał RAW, raz cały plik, a raz stało się jeszcze coś innego: aparat nie pokazał podglądu zdjęcia z komunikatem "image cannot be displayed"
    W TAKIM RAZIE JAKIE KARTY POLECACIE DO 5D1? KTÓRE SĄ SPRAWDZONE? Z GÓRY DZIĘKUJĘ

na dwóch innych egzemplarzach kart tego samego typu też pojawiły się problemy, natomiast stare Extreme są w porządku
    mam nadzieję, ze nie muszę wymieniać płyty głównej lub całej puszki

tym razem więcej zdjęć jest uszkodzonych:
    http://mgrochocki.files.wordpress.co...dzone-rawy.jpg

no wiec co czynić? wysłać aparat do serwisu?
    Hej,
    udało Ci się coś ustalić z tymi uszkodzonymi fotkami? Bo właśnie zauważyłem u siebie ten sam problem z 5dmkII i kartami preteca.

Pozdrawiam Kuba
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Witam
    To i ja się dołączę do tematu uszkodzonych plików.
    Kupiłem niestety kilka kart SD ELITE PRO 8GB,formatowanie,próbny zapis wszystko ok.Kilka wyjazdów z zapisem 1-2 GB ok.
    No i trafiło mi się... Na długi wyjazd wziąłem tylko jedną-właśnie tą kartę.Po przekroczeniu zapisu powyżej 2GB straciłem możliwość podglądu zdjęć,ale że akumulatory padały kolejno uznałem,że to może przez wyładowane akumulatory.Pliki były odpowiedniej pojemności numeracja zachowana rodzaj pliku CR2 to pomyślałem ,że będzie dobrze.Po powrocie do kraju okazało się,że wszystkie zapisane pliki powyżej tych 2GB po przerzuceniu na kompa też nie dadzą się otworzyć. Poszło w ruch kilkanaście programów do odzyskiwania danych udało się odzyskać 3 ze 180 plików reszta nie do ruszenia.No to oddałem kartę do jednej z największych firmy zajmującej się odzyskiem danych i tu zaskoczenie:karta nie ma 8GB lecz 2 GB pamięci / chociaż body widziało 8GB / nadwyżka fotek powyżej 2 GB została nadpisana na zapełnioną już kartę -tylko też dziwnie, bo pliki pierwotne są czytelne , a tych nadpisanych nie da się otworzyć i tutaj moje pytanie:czy ktoś ma może wiedzę na temat możliwości otworzenia zapisanych lecz nie otwierających się plików CR2? / wszystkie ogólnodostępne programy odzyskiwania danych nie radzą sobie z tym / nie daje mi to spokoju,że pliku który nie jest pusty nie można otworzyć.Gdyby ktoś siedział mocno w temacie ,to ja proszę o podpowiedz.
    pozdrawiam
    Łukasz

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Airhead wiem, że to odgrzewanie kotleta ale nie próbowałeś może ruszyć tego innym programem?
    Sam mam jednego Sandisca ultra i jednego lexara 233. Jak do tej pory nic złego nie zauważyłem. Ale na 5D zrobiłem raptem może z 500 fotek.

Lukasz to, że piszę 8Gb a jest 2 to stara sztuczka chińczyków :P kupiłeś prawdopodobnie podróbkę. Swego czasu były pendrivy 16/32 Gb które po pierwszym formacie okazywały się 2 gb.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów