zobacz: From DSLR to Mirrorless | byThom | Thom Hogan
tu jest przypuszczenie, podparte sensownymi zalozeniami (ciecie kosztow), ze kolejne Rebele beda bezlusterkowe. raczej nie EF-M tylko EF-S, ale wydaje mi sie, ze to jest sensowne i to moze byc wlasnie to co Canon mial na mysli na Photokinie.
EOS M to jest IMHO wypierd ewolucji... skazany na wymarcie przez go* mutacje genow![]()
Te założenia nie są sensowne. Co z tego, że zaoszczędzą na paru śrubkach i silniczkach, skoro musieliby np. zacząć produkować zupełnie nowe matryce i pewnie znacznie szybsze DIGICi. Podejrzewam, że obecne umożliwiają odczyt rzędu 30, może 60 razy na sekundę. W oparciu o taką technologię nie da się zrobić ani sensownie działającego AF (zobacz jak kiepsko działa taki ponoć rewelacyjny Dual Pixel) ani sensownego EVF (opóźnienia). Więc taki bezlusterkowy rebel będzie działać znacznie gorzej od obecnych, tradycyjnych.
Owszem jest jakaś nadzieja, że będzie inaczej, bo nowych Rebeli nie widać, a zapowiadane jest coś bez lustra. Tyle i tylko tyle.
Uważam, że szkła są bardzo fajne. Małe, tanie, przyzwoite optycznie i porządnie zbudowane. Co do korpusów, to niestety wystarczy sobie odpowiedzieć ile osób na tym forum ma np. M2? No właśnie, nikt rozsądny nie da takich pieniędzy za taki produkt. Nawet jeśli zainwestował znacznie więcej w optykę tej samej firmy.
Bezlusterkowiec EF-S nie ma żadnego sensu skoro jest już bagnet EF-M.
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 23-10-2014 o 12:20
A da się zrobić coś rzeczywiście cienkiego z bagnetem EF-s a nie karykaturalnie grubego malucha? chyba nie. MZ przejście na bagnet EF-S z EF-M nie ma sensu. W sumie eos M nawet mi się podoba, może zakupię jako dodatek do FF ale musi pozostać mały bo duży już mam i nie jestem zainteresowany.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Myślę że następca powinien mieć
-lepszy sensor np z70d albo nawet sensor od sony
-poprawiony AF- w M2 został poprawiony ale przy następcy powinno być jeszcze lepiej
-poprawione szumy ISO
-wizjer elektroniczny
-wi-fi jak w M2 czyli możliwość obsługi z tableta, komputera czy komórki
-ekran powinien zostać dalej dotykowy ale nie musi być odchylany ale jakby był to nie pogardzę
-obudowa z gripem coś w deseń GX7,NEXA
Jak by miał wbudowany GPS i funcję master dla lamp w aparatcie to już by było kolorowo
Obiektywy stałki
EF-M ?/F? Fisheye
EF-M 30 lub35/f1.8 IS
EF-M 50 lub55/f1.8IS
EF-M 85/f1.8IS
Ostatnio edytowane przez Camilo ; 23-10-2014 o 12:59
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 23-10-2014 o 12:49
Taki patent jest tylko czy ujrzy światło dzienne
Canon Patent For New EOS M Pancake Lenses (18-40, 18-55, 10-20, 9-18) - CanonWatch
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Może masz i rację, bo ogórki się świetnie komponują w słoikach. A te ostatnie Canon robi ponadprzeciętne i nawet nie pamiętam, żebym kiedyś jakiś skrytykował
--- Kolejny post ---
Jeśli zaś chodzi o przestarzałość technologii, to owszem, w odniesieniu do korpusów Canona jestem tego zdania. Nie wiem tylko czy to jest efekt wyrachowania czy impotencji. Pewnie trochę jednego i drugiego. A ja chciałbym mieć 4K w mojej lustrzance. Niektórzy pukają się w głowę i pytają po co? A do robienia zdjęć
Póki co na razie zostaję z Canonem. Lubię tę firmę i mam zaufanie co do jakości produktów. No i mam też pewne nadzieje. Np. na bezlusterkowca z matrycą 1" od SonyWiem, że mało kto by coś takiego chciał, ale akurat ja mam taką potrzebę
P.S. Sony i Panasonic pracują już nad 8K![]()
Problem w tym że w takim razie zupełnie źle wybrałeś firmę. Canon to nie Sony które mnoży po kilkanaście modeli, pcha gdzie się da nowe rozwiązania bez względu na to czy to ma sens czy nie, nie patrząc na kompatybilność w swojej stajni, czasem też kosztem jakości. Inna strategia. Co nie znaczy że to jest złe, niektóre produkty mają świetne.
Canon to raczej zachowawcze podejście i produkty wyważone.
4K jest świetne na papierze i dla amatorów natomiast problemy jakie np. generuje przy edycji powodują że ktoś kto się zawodowo zajmuje filmem dziesięć razy się zastanowi czy na pewno inwestycja w takie coś ma sens i czy mu się to zwróci. Natomiast dla gadżeciarzy znakomity chwyt marketingowy na wypuszczanie ton nowego sprzętu.
Co do tematu bezlusterkowca to wyraźnie widać że Canon i Nikon będąc ofiarami własnej popularności ewidentnie od dłuższego czasu nie wiedzą jaką strategię przyjąć. Artykuł Hogana jest całkiem sensowny i jego założenia wbrew temu co piszesz racjonalne. Pytanie czy tak to widzą w tych firmach? Jak znam życie i Canona pewnie zrobią jeszcze inaczej.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 23-10-2014 o 14:13
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner