Strona 41 z 57 PierwszyPierwszy ... 31394041424351 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 570

Wątek: Canon EOS M

Domyślnie Odp: Canon EOS M

Planujesz zakup przejsciowki i używanie obiektywow EF?

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Przesadę z clarity mogę zrozumieć, ale masakrujesz zdjęcia kompresją i przeostrzeniem. Tego się już nie da wytłumaczyć degustibusem.
    Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Przesadę z clarity mogę zrozumieć, ale masakrujesz zdjęcia kompresją i przeostrzeniem. Tego się już nie da wytłumaczyć degustibusem.
    Jednemu podobają się blondynki, innemu brunetki a jeszcze innemu ....
    O gustach, a szczególnie w obszarach twórczości, się nie dyskutuje.

Zdjęcia to emocje.
    Jest mnóstwo nieskończenie poprawnych zdjęć których po sekundzie nie pamiętasz,
    są też zdjęcia które są "na bakier" z niektórymi regułami ale.... zapierają dech w piersiach.

Merde
    Twórcza krytyka polega na precyzyjnym i szczegółowym pokazaniu/wytłumaczeniu jakie błędy techniczne przy tworzeniu zdjęcia (+obróbka) byś nie zrobił, masz uwagi
    Co nie oznacza, że autor musi je uwzględnić, on jest autorem i to jego dzieło

sven
    Nie obrażaj się, po to dyskutujemy aby doskonalić swój warsztat. Jeśli zrobiłeś taką obróbkę celowo to po prostu powiedz to.
    Merde chciał Ci pomóc, może trochę "za szorstko" i w niepełny sposób

jp

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Przybył dzisiaj mój EOS M. Nie wiem o co chodziło z tym powolnym AF. Mój ostrzy w ciagu ułamka sekundy z 22/2. Mniej wiecej tak samo jak 6D z 40/2.8 .
    Gratuluję i trochę zazdroszczę, zwłaszcza szkiełka 22/2 i tak jest najwolniejszym szkłem w systemie (w sensie napędu AF), podobnie zresztą jak większość naleśników.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 16-07-2013 o 09:35

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez luciferi Zobacz posta
    Planujesz zakup przejsciowki i używanie obiektywow EF?
    Nie sądzę zeby mi sie udało nie ulec pokusie kupienia przejściówki. Żeby nie profanowac tak eleganckiego body, raczej oryginalnej.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Merde
    Twórcza krytyka polega na precyzyjnym i szczegółowym pokazaniu/wytłumaczeniu jakie błędy techniczne przy tworzeniu zdjęcia (+obróbka) byś nie zrobił
    Wiesz, jeśli ktoś pisze uwagę w stylu "horyzont leci", to chyba nie trzeba precyzować "leci w lewo o 2 stopnie", prawda?

W tym konkretnym przypadku chodzi o zbyt mocne wyostrzanie (objawiające się widocznym aliasingiem i efektem halo), oraz zbyt wysoką kompresją zdjęć (objawiającą się widocznymi artefaktami). Bardziej precyzyjnie i szczegółowo nie potrafię.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

sv
    Guest

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta

sven
    Nie obrażaj się, po to dyskutujemy aby doskonalić swój warsztat. Jeśli zrobiłeś taką obróbkę celowo to po prostu powiedz to.
    Merde chciał Ci pomóc, może trochę "za szorstko" i w niepełny sposób

jp
    Ależ ja się nie obrażam. Od 10 lat płacę rachunki kasą którą zarabiam na sprzedaży zdjęć, więc to co przeczytam na forum raczej mnie nie uwiera :-)
    Wcześniej już napisałem, że te zdjęcia wyglądają tak, bo tak chciałem. Gdybym robił test aparatu to powiesiłbym inaczej wywołane fotki. Widzę jednak, że tutaj chyba nie miejsce do wieszania jakichkolwiek zdjęć.
    A wracając do eMki: uważam, że za te pieniądze za jakie można go teraz kupić to po prostu świetny mały aparat, który w wielu sytuacjach jest w stanie bez problemu zastąpić lustrzankę.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Przybył dzisiaj mój EOS M. Nie wiem o co chodziło z tym powolnym AF. Mój ostrzy w ciagu ułamka sekundy z 22/2. Mniej wiecej tak samo jak 6D z 40/2.8 .

Na razie maM ze dwie godziny i na pewno coś źle ustawiłem. W każdym razie dobrze, że zignorowałem internetowe pitolenie.

Łomatko !!!
    Napisałeś o 5:41 i masz aparat "ze dwie godziny", czyli kurier Cię obudził około 3:41 ???

A na serio, to napisz gdzie i za ile go kupiłeś i opisz swoje pierwsze wrażenia.
    Pozdrówka

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Ależ ja się nie obrażam. Od 10 lat płacę rachunki kasą którą zarabiam na sprzedaży zdjęć, więc to co przeczytam na forum raczej mnie nie uwiera :-)
    Wcześniej już napisałem, że te zdjęcia wyglądają tak, bo tak chciałem. Gdybym robił test aparatu to powiesiłbym inaczej wywołane fotki. Widzę jednak, że tutaj chyba nie miejsce do wieszania jakichkolwiek zdjęć.

A wracając do eMki: uważam, że za te pieniądze za jakie można go teraz kupić to po prostu świetny mały aparat, który w wielu sytuacjach jest w stanie bez problemu zastąpić lustrzankę.

Zamieściłeś bardzo fajne zdjęcia, które pokazują możliwości nowej M-ki.
    Nie zrażaj się krytyką.
    Każdy ma prawo do takiej wypowiedzi twórczej, jaka akurat mu się podoba.
    A to, że ktoś inny inaczej by zaprezentował twoje zdjęcia, to nic dziwnego, to tylko głos w swobodnej dyskusji na forum.

Napisz coś więcej o aparacie.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Łomatko !!!
    Napisałeś o 5:41 i masz aparat "ze dwie godziny", czyli kurier Cię obudził około 3:41 ???
    3:41 na forum to 21:41 EST albo 18:41 PST. dosc pozno jak na kuriera, ale przeciez da sie...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Łomatko !!!

A na serio, to napisz gdzie i za ile go kupiłeś i opisz swoje pierwsze wrażenia.
    Pozdrówka
    Aż tak rano to chyba nie było, ale całkiem późno. Fedex podjechał wczesnym popołudniem, ale niestety poza bawieniem się puszkami i słoikami muszę jeszcze ciagle się trudnić o wiele nudniejszymi zajęciami, które nie polegaja na robieniu zdjęć. Wkażdym razie, zanim otworzyłem pudło, naładowałem baterię i przykręciłem obiektyw było faktucznie dosyć późno.

Podejrzanie intensywne utyskiwania na powolny AF maja chyba różne przyczyny typu światopogladowego, ale może i to, że aparat z pudełka ma właczony " continuos AF" i dodatkowo spust trzeba nacisnać mocniej niż w innych Canonach. Wskutek tego, zdarzyło mi się poczatkowo czekać na fokus i obserwować jakby aparat próbował wyostrzyć ( a był to tylko rzeczony Continouos AF) podczas gdy spust nie był w ogóle naciśnięty. No ale to przeciętnie inteligentnej małpie niepijacej kawy o drugiej nad ranem może zabrać max. 15 minut żeby się zorientować. Innym trzeba na ten temat robić filmiki wyjaśniajace na youtube.

Musiała się odbyć szybka akcja Canona otwierania pudełek i ładowania nowego firmware, bo przyszedł z nowym, podczas gdy dysk jest sprzed paru miesięcy co najmniej. A może wymieniaja same korpusy albo pudełka sa kompletowane z dostępnych składników na bieżaco.

Jak pisałem, za jedne $299 z Amazon, ale już w tej cenie znowu brak. Do tego lampka za $99 która może robić za master wyzwalacz i juź mamy system.

Pełne uzależnienie

Jak pisałem, za jedne $299 z Amazon, ale już w tej cenie znowu brak. Do tego lampka za $99 która może robić za master wyzwalacz i juź mamy system.
    Rozumiem, że mieszkasz w US i dlatego możesz mieć w takiej fajnej cenie ten aparat? :-) Sam sobie narobiłem trochę smaka tym zdjęciem z TS-E 24, na cropie to daje umiarkowanie szeroki kąt, akurat tyle, żeby nie przerysować obiektów.

Strona 41 z 57 PierwszyPierwszy ... 31394041424351 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów