Pewnie tak będę kombinował ale jeszcze poczekam na to co wypuszczą.
Pewnie tak będę kombinował ale jeszcze poczekam na to co wypuszczą.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
PORÓWNANIE NAJWAŻNIEJSZYCH PARAMETRÓW
CANON M VERSUS OLYMPUS PL5
RODZIELCZOŚĆ (MP) 18/16
SENSOR APS-C/M4/3
STABILIZACJA NIE/TAK
MNOŻNIK 1,6/2
EKRAN STAŁY/RUCHOMY
EKRAN (MPX) 1,04/0,46
WIZJER NIE/OPCJA
FLASH TAK/OPCJA
SZYBKOŚĆ (FPS) 4,3/8
ILOŚĆ ZDJĘĆ (WG. CIPA) 230/360
WAGA (G) 298/325
SZEROKOŚĆ (MM) 109/111
WYSOKOŚĆ (MM) 66/64
GRUBOŚĆ (MM) 32/38
OBIEKTYW ZAŁĄCZONY F (MM) 35/28-90
PRZEJŚCIÓWKA ZAŁĄCZONA TAK/NIE
DODATKOWO CANON UMOŻLIWIA PODPIĘCIE NIEPROPORCJONALNIE DUŻYCH OBIEKTYWÓW EF I EF-S.
PONADTO CANON MA KŁOPOTY Z AF, KTÓRE JESZCZE WZROSNĄ W PRZYPADKU ZASTOSOWANIA OBIEKTYWÓW POPRZEZ PRZEJŚCIÓWKĘ.
Dla mnie zwycięzcą jest (NIESTETY) Olek.
Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 23-06-2013 o 00:13
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
Źle się czyta takie drukowane.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Tu:
New Genuine Canon EF EOS M Mount Adapter Ring for EF Lens with Front Rear Caps | eBay
jest adapter za 100$
Szczegółowy test Canona M oraz porównanie z Olkiem PL5 znaleźć można na stronie:
Canon EOS M vs Olympus EPL5 | Cameralabs
Nb. PL5 ma też jedną sporą wadę, o której można się przekonać dopiero po wzięciu go do ręki: to ekran o proporcjach 16:9.
Wygodne to do nagrywania filmów, ale zdjęcia mają po bokach ekranu czarne pasy.
Kolejny raz Olympus popełnia ten sam błąd, bo w końcu typowy użytkownik tego aparatu znacznie częściej robi zdjęcia, niż filmy.
P.S.
Niektórzy sprzedawcy załączają już przejściówkę w komplecie z aparatem Canon M.
P.S.2
Przepraszam za kapitaliki w poprzednim poście.![]()
Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 23-06-2013 o 19:48
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
Wstrzymałbym się z zakupem. Ma się pokazać nowy firmware do emki. Ponoć ma poprawić działanie AF.
http://www.canonrumors.com/2013/06/t...e-coming-soon/
Ostatnio edytowane przez sv ; 23-06-2013 o 20:14
Dla osób które mają system EF jakies szkła do niego i nauczyły się obrabiac rawy z Canona, to nie jest to takie oczywiste pakowac sie w nny system, inne rawy.Zamieszczone przez m_o_b_y;1169055[COLOR="#006400"
Swoja droga Canon wpiera swoje szkła programowo. A jak z rawami z EOS M i szkłami Canon poprzez przejsciowke. Tez są rozpoznawane w DPP i oprocz standardowej korekty maja jeszcze DLO.
mając szkła canona jaki sens jest pchać się w M? przeciez to z zasady ma byc mniejsze niz lustro... bawiłem sie M'ka dzis i olkami E-pl3/e-pm1 czyli tymi starszymi. jakoś wykonania Canona mnie nie powala taki jakby plastikowy był. AF duzo szybszy u Olka. NIe wiem jak tam jakość zdjęć, na ten temat sie nie wypowiadam.
Kapitan Wagner
mając szkła canona jaki sens jest pchać się w M :-)