Ja czegoś takiego z AF nie widzę, ale na pewno AF potrzebuje więcej światła bez wspomagania niż lustrzanki.
Cena M jest mylaca, bo nie jest to sprzęt tej samej klasy co Sony HX50. Ceny zostały dramatycznie obniżone kiedy Canon wycofał M z rynku USA i EU i chciał wyprzedać szybko zapasy. W tej chwili M ani M2 nie sa już oferowane przez Canon USA. Wg mnie ta cała afera z wycofaniem M to najgłupsza rzecz jaka zrobił Canon w ciagu znanej mi historii tej firmy. No jeszcze był komputer Canon Cat, ale to w zeszłym stuleciu.![]()
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Tzn. ten problem występuje tylko z 55-250mm, z 18-55 i 11-22 nie ma. Skontaktowałem się z Canonem i ich technik ma sprawdzić czy to problem ogólny, czy tylko mój.
Ale, że wycofali M również w Europie? To faktycznie głupie posunięcie, zwłaszcza jak za 1200zł mamy świetny sprzęt z szkłem i lampą. Chociaż ta lampa imho kiepska, tak jak nigdy nie używałem tej wbudowanej w lustrzanki, tak ta również się nie u mnie kurzy.
Dotychczas chciałem kupić sobie RX-100, gdyż po paru tygodniach z nim spędzonych strasznie mi się spodobał - głównie przez f/2.8 na całym zakresie ogniskowych, ale teraz patrzę, że za 4k mogę mieć EOS M z 18-55m, adapterem i jakąś stałką f/1.8. Nie wiem dlaczego krytykują ten aparat...
Po IFA, tak? Jak ma się pojawić coś jeszcze lepszego od EOS M, to chyba poczekam z zakupem.Ma się pojawić sporo nowości w tym i zapowiedzi zupełnie nowych zabawek. Wtedy będzie można ocenić realnie sens tych działań.
Ostatnio edytowane przez iDaft ; 31-07-2014 o 20:44
Używam z M - ką podpiętych przez adapter (oryginalny) 40mm 2.8 i próbowałem też 20-35 i o ile 40-tka nie sprawiała żadnego problemu to stary 20-35 trochę marudził ale nie aż tak
6D/M100/MeizuM8
Canon oferuje długa listę słoików, głównie już nie produkowanych, które moga na M ostrzyć leniwie albo w ogóle nieskutecznie.
Jest to wyraźnie zaznaczone w instrukcji do M.
Nie ma wśród nich 55-250, ale lista jest dosyć tajemnicza. Sa na niej np. tylko kity bez IS. To znaczy, że nie wsystkie zmiany wprowadzane w nowszych wersjach obiektywów sa oczywiste. Nie wiadomo, co przeszkadza w pracy AF.
Ja zauważyłem, że 50/1.4 niby ostrzy, ale wyniki sa kiepskie.
Canon U.S.A., Inc.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Kooka Adapter - obiektyw Canon EF/EFS korpus EOS M | e-Fotojoker
Taka ciekawostka. Dawno już pisałem, że adapter powinien być rozdawany za darmo lub kosztować < 100 PLN. Spokojnie tego doczekamy, choć ze względu na małą popularność systemu pewnie potrwa to nieco dłużej...
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 11-08-2014 o 12:12
^^
dokładnie.
Ta cena już zaczyna być interesująca. Swoją drogą dziwną politykę stosuje wobec Mki nasza wspaniała firma. Tymi cenami praktycznie zabili całkiem niezły aparat.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner