Pytałem o przejsciowke i EF bo ponoć przy takim zestawieniu AF strasznie zwalnia.
Pytałem o przejsciowke i EF bo ponoć przy takim zestawieniu AF strasznie zwalnia.
W końcu przyszła moja przejściowka z Hąg Kągu (nie z Tajwanu jak poprzednio pisałem) dzięki doskonałej pracy ChinaPost dokładnie według planu w dniu kiedy obiecali. Polecam bardzo solidnego sprzedawcę 2011fashionpie na ebay (szybko, i starannie zapakowane). A np. naleśnik M tylko $114. Oczywiście bez gwarancji, ale do przejściówki mi akurat gwarancja zbędna.
Oczywiście przejsciówka nic nie zwalnia. Testowałem 70-200 /4 LIS i EF-s 10-22 -- AF działa tak samo jak z EF-M tylko szybciej.
Mnie M zaskakuje wyłącznie pozytywnie. Tylko z 70-200 /4 LIS fotografujac na zombie to jednak trzeba mieć mięśnie w rekach. Ciekawe jak by było z f/2.8...
Według mne na znormalizowanych kotach testowych ISO 6400 wychodzi całkiem nieżle i mnie zupełnie wystarczy do wszelkich zdjęć domowych i nie tylko. W dodatku AWB działa lepiej niż w 60D i 6D.
Z reguły w ogole nie robię jpegów ale poniższe to jpegi wyprodukowane przez korpus tylko zredukowane w LR zjakimś standardowym zaostrzeniem do ekranu.
1. ISO 1600 bez odszumiania
2. ISO 6400 bez odszumiania
3. ISO 6400 odszumianie standard
4. ISO 6400 odszumianie standard
5. ISO 6400 odszumianie standard
Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 28-07-2013 o 09:46
Mnie się podobają możliwości tego malucha.
EOS od lat dziewięćdziesiątych...
Mnie też. I cena coraz bardziej mi się podoba.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Odebrałem Canon Eos M + EF-M 22mm/f2 + EF-M Lens Adapter - całość za ok. 1600 zł.
To już jest poziom cenowy, który w porównaniu do możliwości aparatu wydał mi się wystarczający, tzn. pozwalający zstąpić bezlustrom z niebios marketingu pod strzechy użytkowników.
Wgrany był już aktualny firmware 2.0.2.
Obiektyw 22 mm, bo przeznaczeniem tego sprzętu jest "manie go ze sobą" - i rzeczywiście swobodnie wchodzi do kieszeni koszulki rowerowej.
Po pierwszych "zapoznaniach" jestem naprawdę zadowolony, solidny aparat z szerokimi możliwościami.
WIELKIE plusy - brak lustra i widzę przed zrobieniem zdjęcia efekt końcowy.
Sama obsługa - trzeba się przyzwyczaić, ale dotykowy ekran jest bardzo, bardzo ok, np. ręczne ustawianie parametrów w połączeniu z kółkiem nastaw jest bajecznie łatwe, przy ciągłym podglądzie jak zmiany wpływają na zdjęcie to czysta przyjemność.
Wynik końcowy - czyli zdjęcia, przezentuje się bardzo dobrze (nie robiłem żadnych testów, mówię po obejrzeniu kilku zdjęć w powiększeniu do pełnej rozdzielczości na niezłym ekranie).
Autofokus zachowuje się dość sprawnie - zgodnie z oczekiwaniami nie jest to demon szybkości, ale nic co by mi nie dało robić zdjęć, wskazywanie punktu do ustawienia ostrości na ekranie dotykowym jest o niebo lepsze od jakichś joysticków.
Minusem jest dość długi czas zapisu rawa+jpga dla pojedynczego ujęcia (mój tradycyjny wybór) - czyli gotowość do następnego zdjęcia - ale może czegoś jeszcze nie wiem. W odróżnieniu od 5Dmk2 nie ma możliwości zapisu rawa z najsłabszym jpgiem, zawsze zapisuje z najlepszym.
Idę robić zdjęcia.
Nie wiem, czy mogę to reklamować
Canon EOS M Kit with EF-M 22mm Lens and EF-M Lens Adaptor Digital Mirrorless Cameras :: Canon :: Prosumer & Mirrorless Cameras - eGlobaL Digital Store
(są inne zestawy w innych cenach).
Uwaga: zamówione w niedzielę 11.08, przyszło z Hongkongu do Wielkiej Brytanii na adres odbioru w środę 14.08, cały czas pokazując na mailu gdzie jest przesyłka.
Nie wiem, jak z ceną dostawy do Polski, tutaj było bezpłatnie.
Ja jestem w WB wakacyjnie do niedzieli, więc nie zdążę nikomu odebrać![]()
Ja kupielm w euro rtv za 2300 zl kit eos m, 22 mm, adapter i lampamam gwarancje pl
Wysłane z mojego HTC One za pomocą Tapatalk 4
Canon | 1D X | 40d | EOS M | 24-70 2.8 L II | 50 1.4 | 85 1.8 | 430 EXII | 600 EX RT | XH A1 |
Po za tym, że jest to szara strefa bez podatku importowego i vatu to wszystko OK. Jest wiele sklepów w HK sprzedających w ten sposób. Tylko że fakturę dostaniesz za jakąś małą rzecz do 28 funtów jako zwolnioną z opłat. Piszę to tylko po to, aby ewentualnych chętnych przestrzec, że kupując taniej muszą być przygotowani na ewentualną dopłatę w razie kontroli.