Strona 11 z 57 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 570

Wątek: Canon EOS M

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie Odp: Canon EOS M

Jak dla mnie to z tym aparacikiem trafili idealnie. Jedyne co mogliby jeszcze wcisnąć to pełną klatkę, ale na takie aparaty pewnie jeszcze poczekamy z 5 lat. Duża matryca i naleśnik, który będzie zastępował 35L na 5d oraz przejściówka na szkła to wszystko czego było trzeba w takim sprzęcie. Wcześniej zastanawiałem się nad NX'em, ale teraz chyba będzie EOS M.

Pełne uzależnienie

Kurcze jak zobaczylem info o tym EOS M to jedna sytuacja w glowie mi sie przypomniala, ktora kiedys az prosila sie o takiego EF bezlusterkowca... Chodzi o fotografie ptakow z czatowni, ile to razy czlowiek bal sie zrobic zdjecie aby lustro nie wystraszylo ptaka... I bylo myslenie - albo zrobie od razu skoro juz dany rarytas mi podlecial (drapiezne) ale on moze ucieknie, albo nie zrobie (poczekam) i moze zostanie dluzej i porobie lepsze fotki (ale moze odleciec i nie wrocic). Teraz nie bedzie tego problemu. Bajka.
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 24-07-2012 o 11:05

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Łopal Zobacz posta
    Wydaje się, że też kilka szkieł będzie miało swój sens, np 85/18,
    A nie lepiej
    OM-D + adapter Kipona
    KIPON released electronic adapters,using Canon EF lens on NEX&m4/3 mirrorless cameras-KIPON adapter

+ Canon 85/1.8 i mamy ekwiwalent 170mm f/1.8
    + Canon 50/1.4 i mamy ekwiwalent 100mm f/1.4
    + Canon 100/2 i mamy ekwiwalnet 200mm f/2
    nawet jeśli te obiektywy na brzegach przy dużym otworze nie zachwycają na FF, to micro43 wybierze najlepszy fragment ze środka i będzie ostro nawet na brzegach

i wszystko ze stabilizacją (matrycy), ruchomym ekranem i lepszą ergonomią od EOS M

A jak chcemy mały zestaw kupujemy do tego naleśnik Panasonica 20mm f/1.7.

Ewentualnie przy innej wersji Kipona podpinamy do do jakiegoś NEX-a.
    Adapter do lustrzankowych szkieł Canona potrzebny zarówno dla posiadacza EOS M jak i dla posiadacza NEXa czy micro43. A Kipon, zdaje się, tańszy od adaptera Canona.

Pełne uzależnienie

No ale w EOS M 1EV GO mamy mniejsza, wiec te portretowe to raczej lepiej wypadna niz na mnozniku 2x w micro.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Łopal Zobacz posta
    ja też trochę nie rozumiem powszechnego narzekania.
    Rozpieszczeni i rozwydrzeni staliśmy się niemożebnie - duch "pro-aktywnej kreatywności" zanika na rzecz "konsumpcyjnej roszczeniowości".
    Znaczy się - zwyczajnie dziecinniejemy...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Początki nałogu Awatar luc_october

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    A nie lepiej
    OM-D + adapter Kipona
    KIPON released electronic adapters,using Canon EF lens on NEX&m4/3 mirrorless cameras-KIPON adapter

+ Canon 85/1.8 i mamy ekwiwalent 170mm f/1.8
    + Canon 50/1.4 i mamy ekwiwalent 100mm f/1.4
    + Canon 100/2 i mamy ekwiwalnet 200mm f/2
    nawet jeśli te obiektywy na brzegach przy dużym otworze nie zachwycają na FF, to micro43 wybierze najlepszy fragment ze środka i będzie ostro nawet na brzegach

i wszystko ze stabilizacją (matrycy), ruchomym ekranem i lepszą ergonomią od EOS M

Ewentualnie przy innej wersji Kipona podpinamy do do jakiegoś NEX-a.
    Adapter do lustrzankowych szkieł Canona potrzebny zarówno dla posiadacza EOS M jak i dla posiadacza NEXa czy micro43. A Kipon, zdaje się, tańszy od adaptera Canona.
    Ten adapter daje tylko sterowanie przysłoną?
    To chyba nie to samo co pełna kompatybilność z Af'em fazowym.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    No to nie ulega wątpliwości - póki wzorcem metra z Sevres w dziedzinie MILCów jest Panas. I kropka.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    No ale w EOS M 1EV GO mamy mniejsza, wiec te portretowe to raczej lepiej wypadna niz na mnozniku 2x w micro.
    Nie przesadzajmy, Canon 50mm f/1.4 podpięty pod micro43 wypadanie w GO jak 100/2.8 na FF. 85mm f/1.8 w micro43 jak 170mm f/3.5 na FF, a 100mm f/2 w micro43 jak 200mm f/4 na FF. To chyba wystarczająco płytko? A czasy mamy stosownie o 2EV krótsze i stabilizację (z body Olympsusa a nie Panasonica) do każdego obiektywu w prezencie.

Micro43 i FF to rzeczywiście odczuwalne 2EV.
    A porównanie micro43 i APS to tylko 1EV, czyli nie tak dużo (kwestia podpiętych szkieł).

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Tych adapterów Kipon przenoszących wszystko to jeszcze nie widziałem na ebayu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Zagadka 9-tego pinu

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Kurcze jak zobaczylem info o tym EOS M to jedna sytuacja w glowie mi sie przypomniala, ktora kiedys az prosila sie o takiego EF bezlusterkowca... Chodzi o fotografie ptakow z czatowni, ile to razy czlowiek bal sie zrobic zdjecie aby lustro nie wystraszylo ptaka... I bylo myslenie - albo zrobie od razu skoro juz dany rarytas mi podlecial (drapiezne) ale on moze ucieknie, albo nie zrobie (poczekam) i moze zostanie dluzej i porobie lepsze fotki (ale moze odleciec i nie wrocic). Teraz nie bedzie tego problemu. Bajka.
    Wystraszy dźwięk migawki. Dlatego najlepszym bezlusterkowcem (również z wielu innych powodów) do takiej fotografii jest Nikon V1 - ma bezgłośną migawkę elektroniczną.

Dodakowo mam pytanie/zagadkę/prośbę: gdyby ktoś znalazł specyfikację bagnetu/styków EOS-M: do czego służy dodatkowy, 9-ty pin?

Moim zdaniem w tym może kryć się odpowiedź na pytanie czy AF będzie kiedykolwiek działać rozsądnie ze szkłami EF.

- - - Updated - - -

Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta
    Z tego co mi się wydaje, to w Canonie też jest matryca z af'em fazowym tak jak w Nikonie 1, więc powinno być szybko.
    Na razie to niewiele zmienia (patrz 650d), AF nadal działa dość słabo, gorzej niż w większości bezlusterkowców konkurencji. W Nikonie jest super, ale póki wystarcza światła (jak to w PD).
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 24-07-2012 o 11:45

Strona 11 z 57 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów