Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: 2 stare aparaty

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: 2 stare aparaty

A dobór ekspozycji w Smienie Symbol jest na obrazki Zgodnie z ISO filmu ustawiamy migawkę, zgodnie z warunkami (słonko, słonko za chmurką, chmurka biała, chmurka czarna) ustawiamy przesłonę i cyk! Mamy prawidłową ekspozycję
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    A dobór ekspozycji w Smienie Symbol jest na obrazki Zgodnie z ISO filmu ustawiamy migawkę, zgodnie z warunkami (słonko, słonko za chmurką, chmurka biała, chmurka czarna) ustawiamy przesłonę i cyk! Mamy prawidłową ekspozycję
    Z tego co pamiętam* było dokładnie na odwrót. Przysłona wg. czułości, a czas wg. warunków.

*pamięć jednak bywa zawodna i mogło mi się pomylić
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Na szczęście we wszystkich SMIENACH były i wartości liczbowe. Moją przygodę z fotografią rozpocząłem od Smieny 2, a przygodę ze Smienami zakończyłem właśnie na Symbolu. Powiem tak, Smiena 2 to był aparat fotograficzny, a 8m i symbol to były plastikowe imitacje aparatu, choć całkiem funkcjonalne. Coś jak kartonowy model samochodu, produkcji DDR.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Z tego co pamiętam* było dokładnie na odwrót. Przysłona wg. czułości, a czas wg. warunków.
    Całkiem możliwe, ja też się nie upieram.

A co do wartości. Moim zdaniem ten Zorki/FED jeśli sprawny to może być coś wart. A Smiena to zabawka, która może mieć dla ew. kupującego wyłącznie wartość sentymentalną. To był mój pierwszy własny aparat, dostałem dawno temu w podstawówce pod choinkę. Szał.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    To był mój pierwszy własny aparat, dostałem dawno temu w podstawówce pod choinkę. Szał.
    Patrz a ja dostałem Zorkę za karę...
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Z lewej to jest najprawdopodobniej pierwsza Zorka. Zdjęcie jest trochę kiepskie ale można rozpoznać kształt spustu migawki. FED miał troszkę inny ten element. Zależnie od stanu wartość do 100 zł. Podobny wygląd miała Zorka 2, znacznie droższa, ale miała samowyzwalacz. Tu go nie ma. Późniejsze modele już się znacznie bardziej różniły.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Coś już napisał
    Miasto
    WWA

Ok, bardzo dziękuje za pomoc !

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów