Witam Forumowiczów
Proszę Was o wyjaśnienie dlaczego małe ogniskowe wpływają na większą głębię ostrości. Czy moglibyście polecić takie obiektywy do 60D. Dziękuję z góry za odpowiedzi.
Witam Forumowiczów
Proszę Was o wyjaśnienie dlaczego małe ogniskowe wpływają na większą głębię ostrości. Czy moglibyście polecić takie obiektywy do 60D. Dziękuję z góry za odpowiedzi.
Canon 5D MK IV+grip|Canon 17-40L f/4|Canon 50 f/1.4|Canon 85 f/1.8|Canon 70-200L f/2,8|Canon 600EX-RT|Canon 430EXII|Transmiter Canon ST-E3-RT|Sigma 100 f/2.8|Canon 24-70L USM II f/2.8|
znam ten poradnik, mi nie chodzi o wpływ przysłony na głębię (to jest elementarz) - mi chodzi o wpływ małej ogniskowej na głębię ostrości.
ojejnie trzeba tak kłuć odpowiedzią.....
Bo gdy ogniskowa jest krótsza to zmiana odległości przedmiotowej o x powoduje mniejszą zmianę wielkości krążka rozproszenia niż przy długiej ogniskowej. Narysuj sobie dwie soczewki o różnych ogniskowych (jak to robić to było na fizyce w szkole) i popatrz jak mają się do siebie te wielkości.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
To nie jest kłucie, tylko elementarz który warto znać (jak ktoś nie zna to poznać). Nikt się mądry nie urodziłZ ciekawostki powiem, że w 1941 roku Orson Welles jako pierwszy użył UWA do filmu celem uzyskania wieloplanów. A więc temat memłany już od jakiegoś czasu
![]()
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Jak pierwszy raz miałem na body EF 14mm to mi dech zaparło jak wielką głębie zobaczyłem
jp