Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Wątek: jaki aparat analogowy Canon EF

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: jaki aparat analogowy Canon EF

Cytat Zamieszczone przez Widelec Zobacz posta
    pod względem ilości punktów... pod względem pewności, skuteczności trafień w każdym rodzaju światła... pod względem szybkości... pod względem czasu opóźnienia po wciśnięciu guzika ostrzenia... dla mnie te dwa AF to przepaść, niestety.
    Już o tym kiedyś pisałem, ale powtórzę: pod względem czułości AF to jest bida z nędzą. 40D rozkłada go na łopatki.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Mam 500n i jest dokładnie jak piszesz. Czułość i szybkość tego układu to już prehistoria. Nigdy w życiu nie stawiałbym go jako przykład.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Już o tym kiedyś pisałem, ale powtórzę: pod względem czułości AF to jest bida z nędzą. 40D rozkłada go na łopatki.
    no tak, tylko po pierwsze eos 3 ukazal sie jakies dziewiec lat wczesniej, a po drugie 40d to tak w ogole cyfrowka, a nie o nich mowa.

Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez komisarz ryba Zobacz posta
    no tak, tylko po pierwsze eos 3 ukazal sie jakies dziewiec lat wczesniej, a po drugie 40d to tak w ogole cyfrowka, a nie o nich mowa.
    Co do pierwszej części zdania - całkowita racja i to jest właśnie przyczyna słabości tego układu AF. Po prostu tam, gdzie EOS 3 nie jest już w stanie złapać ostrości (AF hunting) nawet na centralnym sensorze - byle czterdziestka sobie radzi dosyć pewnie.
    Odnośnie drugiej części - nie bardzo rozumiem co to ma do rzeczy. PDAF w analogu czy cyfrze - jeden pies. Daję tylko znać, żeby nie przeceniać zbytnio tej leciwej już konstrukcji. To świetna puszka, ale pod względem AF sporo się od jej premiery zmieniło (nawet w Canonie ).

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Co do pierwszej części zdania - całkowita racja i to jest właśnie przyczyna słabości tego układu AF. Po prostu tam, gdzie EOS 3 nie jest już w stanie złapać ostrości (AF hunting) nawet na centralnym sensorze - byle czterdziestka sobie radzi dosyć pewnie.
    Odnośnie drugiej części - nie bardzo rozumiem co to ma do rzeczy. PDAF w analogu czy cyfrze - jeden pies. Daję tylko znać, żeby nie przeceniać zbytnio tej leciwej już konstrukcji. To świetna puszka, ale pod względem AF sporo się od jej premiery zmieniło (nawet w Canonie ).
    jesli mowa o analogowych korpusach canona, to nie ma co przeceniac.
    przeciez i tak wiadomo, ze najlepszy autofokus jest w ef-m )
    Ostatnio edytowane przez komisarz ryba ; 23-07-2012 o 18:48

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Co Wy z tym eye-control? mam EOS 3 i nigdy tego nie włączyłem nawet. To raczej zabawka bo jak tego używać w normalnym działaniu? Co z kadrowaniem?

Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Co Wy z tym eye-control? mam EOS 3 i nigdy tego nie włączyłem nawet. To raczej zabawka bo jak tego używać w normalnym działaniu? Co z kadrowaniem?
    No pewnie, idealnie nie jest. Do tego potrzeba by było mieć punkty AF rozłożone po całym kadrze.
    "Co z kadrowaniem?" - nie rozumiem pytania, szczerze powiedziawszy. Kadrujesz, patrzysz tam, gdzie chcesz mieć ostrość i naciskasz spust.

Generalnie EC = rewelacyjny pomysł z potencjałem, który ubito zanim tak naprawdę się rozwinął.

Coś już napisał

tez nie bardzo rozumiem pytanie o kadrowanie. eye control jest bardzo fajny, tylko niestety nie moge go uzywac.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Hmmm, ja zawsze najpierw ostrzę, później kadruję. Może w odwrotnej kolejności rzeczywiście ma to sens.

Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Hmmm, ja zawsze najpierw ostrzę, później kadruję. Może w odwrotnej kolejności rzeczywiście ma to sens.
    No cóż, jak się ma tylko jeden sprawny sensor AF i się do tego przyzwyczaiło...
    EC jest dla mnie po prostu najbardziej naturalnym i ergonomicznym sposobem ostrzenia jaki tylko mogę sobie wyobrazić. RIP, chlip, chlip...

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów