Czy to też z tych wiarygodnych statystyk? Wiele rzeczy jest baaardzo możliwych. Czy możesz sprecyzować co próbujesz powiedzieć... Próbujesz w ogóle coś powiedzieć?
Czy to też z tych wiarygodnych statystyk? Wiele rzeczy jest baaardzo możliwych. Czy możesz sprecyzować co próbujesz powiedzieć... Próbujesz w ogóle coś powiedzieć?
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Ze statystyk wynika, że współczesne sprzęty opatre na elektronice zachowują się czasami dziwnie (nie wszystkie i nie zawsze). Natomiast co mnie osobiście zaskoczyło to fakt jakoby Canon twierdził że model 5D jest uszczelniony.
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
nic takiego nie twierdzi
"
Trwała, zwarta konstrukcja
Dzięki obudowie wykonanej ze stopu magnezu, zabezpieczeniom przed czynnikami zewnętrznymi oraz żywotności migawki wynoszącej 150 000 wyzwoleń aparat EOS 5D Mark II idealnie nadaje się do pracy w terenie, jak i w studiu.
"
@jacek_73 Zgadza się, że się czasami może zachowywać coś dziwnie. Tutaj jednak mamy do czynienia wyraźnie z jakimś zabrudzeniem które się dostało pomiędzy styki w przycisku... Nie używam aparatu w ekstremalnych warunkach, nie kładę go na ziemi itp. więc zdziwiło mnie że przycisk przestał działać bez ostrzeżenia... Co do uszczelnienia to zawsze byłem peny że jest. Coś takiego znalazłem na Canon & Nikon Digital SLR Camera and Lens Reviews at The-Digital-Picture.com
@becekpl Czy masz jeszcze coś merytorycznego do dodania?Well, here is the statement from the 5D II White Paper: "... the weather and dust seals have been improved around the battery compartments and memory card doors, and increased precision in the alignment of the magnesium alloy external cover seams and in the optimal design of parts and structures contribute to the cameras’ dust and water resistance. Internal gaskets and sealing materials are used extensively at the cameras’ buttons, tripod sockets, and surrounding the LCDs. As a result, the EOS 5D Mark II now has dust and water resistance that is almost equal to that of the EOS-1N—Canon’s top-of-the-line professional 35mm SLR for most of the 1990’s."
A właściwie skąd wiesz czy to nie jakaś dziwna zawiecha i wyjęcie baterii nie 'zrobiło roboty'? To taki temat do zastanowienia. Mi w kompie wyłączyło napęd optyczny (akurat jak potrzebowałem płytę nagrać ofkołrs) i tydzień byłem bez. Dzisiaj się miałem za to zabrać, włączam kompa - patrze jest
Może to bez żadnego związku. Natomiast samo posiadanie tu i ówdzie uszczelek nie znaczy że mamy do czynienia z uszczelnionym korpusem.
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Hehe. Teraz już wiem, że nie.
Wyciągnąłem baterie wcześniej. Wgrałem świeży firmware itd. Poza tym gdyby to była wina software to podejrzewam, że przycisk z gripa i kabla również by przestał działać. Aczkolwiek tu już bardziej zgaduję. Może musiał poleżeć bez baterii przez noc![]()
Najbardziej uszczelniony aparat świata NIKONOS V też z czasem zaczynał przepuszczać wodę. Uszczelnienia to oringi wykonane z gumy. I ta guma wysycha i parcieje. Nic nie jest nieśmiertelne. Nie mniej miałem parę razy aparat bez uszczelnień i w przypadku dostania się do środka wody skutek był odwrotny ( aparat sam robił zdjęcia ) Nie mniej jak widać klimat nie służy.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.