Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Wybór chyba jednak padnie na Tamrona 17-50. Znalazłem w Rzeszowie sklep handlujący Tamronami podjadę może da się dobrać ostrą sztukę i cena niecałe 1300zł. (i sprzedam kita za jakąś stówę)
Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Wybór chyba jednak padnie na Tamrona 17-50. Znalazłem w Rzeszowie sklep handlujący Tamronami podjadę może da się dobrać ostrą sztukę i cena niecałe 1300zł. (i sprzedam kita za jakąś stówę)
Ostatnio edytowane przez chodziu ; 21-07-2012 o 22:04
i slusznie.
nazywane tutaj szerokokatne L-ki sa projektowane i przeznaczone do FF . niekoniecznie daja dobre wyniki na cropie.
Docenisz jasnosc tamrona , w dodatku ma on stabilizacje.
zdecydowanie przedkladalbym do aps-c obiektywy specjalnie temu formatowi dedykowane i dla niego liczone , od szerokich L ek przeznaczonych pod FF - gdzie wymagania sa inne .
Rodzaj silnika o czym ktos wspominal nie ma wplywu na poziom sygnalu dla AF w warunkach gorszego oswietlenia.
jesli wystepuja problemy z ostrzeniem w gorszych warunkach oswietleniowych to nie jest to wina napedu , tylko centrali czyli puszki gdzie sygnal trafia na matryce AF-a i jest on interpretowany.
Jesli jest on slaby to blad zostaje popelniony przy obliczeniu odleglosci a nie wskutek rodzaju napedu. Naped elektromechaniczny potrafi byc rownie dokladny jak usm , jest jedynie glosniejszy i nieco wolniejszy ( co w zasadzie sprzyja precyzji nastawienia)
ale jesli porownasz odglos dajacy klapiace lustro w c30d z glosnoscia silniczka Af-a to jest on ( silnik) zdecydowanie mniej slyszalny.
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 26-07-2012 o 22:54
A ja bym kita nie sprzedawał (jeżeli masz z IS, bez IS od razu bym sprzedał). Zawsze może przyjść taki moment, że stwierdzisz że nie widzisz różnicy i stałka byłaby lepsza, więc nie musisz kupować "kiciaka"
![]()
Kup Tamiego, dozbieraj 100-150zł i dokup używanego Canona 50mm 1.8 II. Będziesz zadowolony :-)
Im dłużej siedzę na tym forum tym bardziej głupieję. Zastanawiam się nad innym rozwiązaniem czyli dokupieniem 50 1.8 i dozbieraniem kasy na C10-22. Ewentualnie 50 1,8 i do krajobrazu jakieś szkło na m42. Co sądzicie ?
Jak już namierzył C10-22 i jest w stanie dozbierać, to niech sobie może głowy tą Sigmą nie zawraca![]()