A moj dziala jak do tej pory bez problemow zadnych... tfu tfu..![]()
A moj dziala jak do tej pory bez problemow zadnych... tfu tfu..![]()
Mysle, ze nadal to jest dobry aparat.Sztuki wadliwe nie powinny przeciez przyćmić tego faktu.Alternatywny,ale ciut droższy z innej firmy jest zapewne opisywany na innym forum.
Sprzedawca w sklepie,czy TIP oferujący dziewiczy towar może nie byc zorientowany o wadzie towaru.Najczesciej nie ogląda wczesniej sprzętu.Nadal planuje zakup 10D i boje sie raczej nieuczciwosci/nierzetelnosci sprzedawcy niz niefartownego egzemplarza.
Myślę,że w swietle tego co obecnie wiemy,powinienes sam zadbac o sprawdzenie zabawki przed zakupem.
Pozdrawiam i powodzenia
Ja slyszalem troche podobna opinie, ale na zasadzie celowosci a nie wyczerpywania zapasow. Zeby szybko i skutecznie wejsc na rynek z odpowiednim produktem a jednoczesnie zaoszczedzic na jego opracowywaniu - wypuszca sie na rynek pierwsze partie niezbyt udanych produktow, praktycznie nadal testowych. Klienci, przyzwyczajeni do firmy i tak to wybacza, zalujac pieniedzy by kupic nowy sprzet innej firy wola oddac niefartowny model do serwisu. Producent - wg zgloszen usterek i niescislosci z serwisow wprowadza kolejne zmiany w kolejnych partiach produktow, ktore sa coraz lepsze ... az do czasu stworzenia nowego produtku tej samej klasy zastepujacego starszy - wtedy znowu partie starego modelu sa robione z coraz mneijsza starannoscia przez coraz slabsze fabryki (10D jeszcze nie ma nastepcy ale o 1D juz bym sie obawial, tak samo G3, A40 itp).Zamieszczone przez Arek
I to nie jest tylko Canona polityka. Taniej wychodzi potestowac na pierwszych uzytkownikach nowy sprzet niz spoznic sie o jakies pol roku przeznaczone na testy z wejsciem na rynek. Nikon tak robi - spoznil sie z D70, ale sadze ze dzieki temu bedzie to bardzo udany produkt, ktory jednak wygryzie 300D (o ile Canon znowu czyms nie sypnie - marketingowo tanim i dobrym ale troszke zbyt wczesnie wypuszczonym).
Mala dewiacja od tej zasady - czasem bywa tak ze pierwsza partia jest super,hiper by zachecic do nowej serii, nowej kategorii produktow firmy. Ja chyba tak mialem z moim G3 - jednym z pierwszych jakie byly wyprodukowane, zadnych problemow, minimalna ilosc hot pixeli, zero dead pixeli itp.
czy da to sie naprawić?
czy obejmuje to gwarancja (sprzet jest oczywiście od sasiadów zza Odry)?
ile to ewentualnie kosztuje?
Mój sprzęt jest nowy z dwuletnia gwarancją Euro.
Mam nadzieję,że to będzie naprawione/wyregulowane (bo powinno byc w fabryce)
Ja za to nic nie zapłacę,tyle ze mam miesiąc bez aparatu.
Wysłałem bez szkieł.
W Warszawie na Zytniej robią juz obecnie taką kalibrację,z tym że wymagają obiektywów.Dla mnie jest to bez sensu,jak za rok wymienię sobie szkło to niby mam znowu wysłac i zapłacić za usługę (ok.100 pln) i za transport kurierem.
O szkodach moralnych już nie wspomnę.
Jeżeli nawet robili by to za darmo z dojazdem własnym do klienta,to i tak bym uważał ze aparat mam nadal walnięty.
Dlatego wysłałem przez TIPa za Odrę, bo tam mam gwarancję i nadzieję na bardziej wyszkolony serwis.
Wysłałem bez obiektywów,poniewaz uważam że Body to zgodnie ze specyfikacja techniczną ma bagnet EOS i do takiego ma być wykalibrowane,bez względu jaki mam obiektyw,lub jaki kiedyś będę miał.(z wyjątkiem nieupgradowanych CPU w starszych sigmach czy innych co wszyscy wiedzą)
Pozdrawiam
I dokladnie o to chodzi - jak skalibrowac to poprawnie - naprawic software, elektornike, styki itp. To co w Polsce robia to polgebkiem dopasowanie body do obiektywu - zakladaja obiektyw i koryguja soft tak by dobrze na nim ostrzyl - dosc prosta sprawa ale to zadne rozwiazanie.Zamieszczone przez Skibi
Wspolczuje czasu oczekiwania ale przynajmniej potem bedziesz mial solidnie dzialajacy sprzet jak moj 8) .
Jednoczesnie chcialbym podkreslic ze z obecnymi nowkami 10D raczej nie ma tego problemu - maja najnowszy formware i sa juz tak wyprodukowane by dzialac poprawnie.
Vitez - nie przecaniaj zachodnich serwisow - niektore sa tak samo tandetne jak i nasze lokalne - a pomysl co bedzie jak trzeba czekac miesiac i dostaje sie aparat nie w pelni naprawiony ??Zamieszczone przez Vitez
Niektore zachodnie - 10%Zamieszczone przez hazan
Nasze lokalne - 90%
Dane bardzo szacunkowe.
Wystarczy... :P
Dla mnie minęło już dwa tygodnie.Jeszcze dwa wytrzymam.jak trzeba czekac miesiac i dostaje sie aparat nie w pelni naprawiony ??
Mam jednak troche nadziei,ze zrobia wszystko OK.
Pozytywne jest to, ze nie dostałem jeszcze monitu o dostarczenie szkieł.
Po otrzymaniu aparatu, postaram się zdać relację z jego stanu technicznego.
Przedstawię np.zdjęcia moich ostatnich tablic testowych przed oddaniem do kalibracji, no i zdjecia po.
Pozdrawiam
wczoraj odebrałem aparat z servisu i okazało sie ze po zrobieniu testów aparat jest wpełni sprawny i nie potrzeba regulacji AF (nie kazali mi płacić 120 zł.
wpatruje sie w moje zjęcia, oglądam zdjęcia wykonane innymi aparatami i powoli głupieje.
jutro chyba ide do okulisty.