Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 80

Wątek: AF problemy

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tequil
    widze ze juz nikt nie zaprzecza- jak bylo na poczatku- ze AF w 10D pozostawia wiele do zyczenia i to jest FUCKT! w 20D podobno efekt zniknal Kazdy ze znanych mi osob ktore przesiadly sie z 10D na 20D mowia ze teraz to jest to!
    Ja nadal zaprzeczam. Sa body 10D z problemami FF i BF, sa i body pozbawione tych wad. Nie mozna generalizowac ze "AF w 10D jest do d..." bo to zalezy od konkretnego egzemplarza.
    A ze to body jest doc popularne to i ilosc zgloszonych publicznie body z problemem jest na tyle spora ze problem moze sie wydawac "globalny" - to nadal nie upowaznia do takiego generalizowania, bo i moje body nie ma tego problemu i slyszalem wiele glosow od innych osob bez tego problemu.

Co do 20D - za wczesnie by osadzac, zbyt malo popularny, ludzie zbyt zachlysnieci nowa zabawka... nie slyszale/czytalem jeszcze nigdzie by ktos probowal robic zdjecia testowych tablic FF/BF na 20D ... ciekawe...

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

to trzeba kogos poprosic aby zapodal test 20D chyba ze wola zyc w przekonaniu ze wszystko jest na OKo OK
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ja bym z chęcią spróbował, ale nie mam stałki
    może jak się dorobię ...
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Piotrek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Ja nadal zaprzeczam. Sa body 10D z problemami FF i BF, sa i body pozbawione tych wad. Nie mozna generalizowac ze "AF w 10D jest do d..." bo to zalezy od konkretnego egzemplarza.
    Zgadza się, tylko ja po stwierdzeniu problemu w swoim egzemplarzu, poprosiłem TIP'a o wymianę na inny, nowy, egzemplarz, w którym było dokładnie to samo.

Dodatkowo zauwazyłem, ze zajwisko zależne jest od obiektywu. Np. na 50 /1.8 było gorzej niż na Tamronie 28-75/2.8 (ale to moze miec jeszcze związek z GO). Najgorzej było na Sigmie 18-50 DC.

Coś już napisał
    Miasto
    Torun

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Cytat Zamieszczone przez labo
    No i mam 10D i FrontFocus. Macie jakies sprawdzone serwisy, gdzie to mozna skorygowac???
    http://www.forum.jedrak.com/viewtopic.php?t=8
    Tylko, ze w 10D nie ma takich mimosrodow. Nawet zagladnalem.

Mam przy ogniskowej 70mm i f=2,8 oraz odleglosci plansza - plaszczyzna obrazowa ok 70cm
    przesuniecie w przod okolo 3cm.
    Body bede zwracal. Zobaczymy.

[ Dodano: 09-11-2004 ]
    Nieostrosc nawet widac w wizjerze. Jak sie ustawi ostrosc w MF, to i zdjecie jest OK.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

nawiązując do linka, któredgo podałem wcześniej, to występowanie FF/BF mierzy się w trybie MF!
    W którejś z wcześniejszych dyskusji podawałem innego linka do rozwiązania problemu w D70 metodą ruską - ze szkiców wynikało wyraźnie, że zjawisko to występuje przy złym ustawieniu pozycji lustra (nierówne odległości do czujnika AF i matówki i CMOS). Jeśli tak, to nie ma znaczenia czy tryb jest AF czy MF bo odległości w żadnym wypadku nie będą poprawnie zachowane. A do testów daje się MF jako bardziej dokładne i pewne.

Ja w moim tamronie mam też problem z ostrością i zauważyłem, że to bardzo zależy od:
    1) warunków oświetleniowych - w dzień nie ma najmniejszych problemów
    2) odległości od przedmiotu na który ostrzę

Zjawisko nie występuje (lub ma minimalny wpływ) przy kicie
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Coś już napisał
    Miasto
    Torun

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    nawiązując do linka, któredgo podałem wcześniej, to występowanie FF/BF mierzy się w trybie MF!
    W którejś z wcześniejszych dyskusji podawałem innego linka do rozwiązania problemu w D70 metodą ruską - ze szkiców wynikało wyraźnie, że zjawisko to występuje przy złym ustawieniu pozycji lustra (nierówne odległości do czujnika AF i matówki i CMOS). Jeśli tak, to nie ma znaczenia czy tryb jest AF czy MF bo odległości w żadnym wypadku nie będą poprawnie zachowane. A do testów daje się MF jako bardziej dokładne i pewne.
    Hmm, to jak nazwac zjawisko, ze ja mam ostry obraz na MF, a AF zawsze ustawia mi tak, ze mam ostrosc przesunieta do przodu i przy zastosowaniu obiektywu o 2,8 widac to nawet w wizjerze?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotrek
    Zgadza się, tylko ja po stwierdzeniu problemu w swoim egzemplarzu, poprosiłem TIP'a o wymianę na inny, nowy, egzemplarz, w którym było dokładnie to samo.
    Trzeba wymieniac do skutku, byc moze cala seria byla wadliwa a TiP dal ci z tej samej dostawy, tej samej serii, wiec nie dziwne ze to samo.

Dodatkowo zauwazyłem, ze zajwisko zależne jest od obiektywu. Np. na 50 /1.8 było gorzej niż na Tamronie 28-75/2.8 (ale to moze miec jeszcze związek z GO). Najgorzej było na Sigmie 18-50 DC.
    U mnie na Sigmie 18-50 3.5-5.6 DC i Sigmie 18-125 FF widoczny, jednak obie sa na tyle ciemne ze przy ich GO malo widac ten FF. Z Tamronem i Canonami nie mam problemow.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tequil
    I ja postanowilem, kupuje 20D z gripem w niedalekiej przyszlosci rowniez 580EX i zobacze na wlasnej skorze jak to jest Porobie testy... 10D vs 20D
    I ja chyba zrobię tak samo (mam już nawet zielone światło od żony - czekam tylko na następną wypłatę ;-)). Mój 10D wrócił z serwisu w stanie nie lepszym niż przed. No, może przedtem to było różnie - a teraz FF jest w 100% stabilny i np. z 50/1.4 robiąc testowe fotki w trybie manualnym wzór testowy nigdy nie jest ostry i przesunięcie zawsze jest idealnie takie samo Dla porównania wziąłem 300D kolegi - wszystko perfect!

Ale nie odpuszczę im mam jeszcze jakieś 3 miesięcy gwarancji - będę wysyłał body do upadłego

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    ...I ja chyba zrobię tak samo (mam już nawet zielone światło od żony - czekam tylko na następną wypłatę ;-)).
    Życzę Ci powodzenia, ale nie jestem pewien sukcesu. Chyba jesteśmy zgodni, że źródłem tego FF/BF w DSLR jest niestabilne ustawienie lustra pomocniczego względem głównego. W związku z tym łączenie zjawiska z określonym typem obiektywu wydaje się być nadużyciem Tudzież liczenie na to, że w 20D, czy u konkurencji (D70) jest lepiej, to zbytni optyzm :wink: Wydaje mi się (podkreślam wydaje), że dość radykalnie pomaga dopiero zwiększenie gabarytów matrycy (!), gdyż wówczas ten sam błąd ustawienia lustra pomocniczego co w DSLR z cropem 1.6 powinien (?) powodować proporcjonalnie jak różnica powierzchni matryc mniejszy efekt.
    Tak mi się zdaje, ale oczywiście głowy nie dam :wink:
    Jeśli jednak moje rozumowanie jest słuszne, to powinieneś przekonać żonę raczej do 1Ds MKII

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów