Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: Obiektyw do krajobrazu. Jakiego dokonać wyboru ?

Mieszany widok

kwzg
    Guest

Domyślnie Potrzebuje porady 450d jaki obiektyw ?

Witam potrzebuje porady jaki obiektyw wybrać do 450d budżet do 2000. Ma być wszechstronny ludzie, przyroda, krajobrazy, makro. Pod uwagę biorę :

SIGMA 70-300 f/4-5.6 APO DG
    Canon EF 70-200mm f/4 L USM
    Canon 70-300 mm f/4-5.6 IS USM

Dodam że jestem początkujący tak że proszę o wyrozumiałość. Czekam na opinie oraz linki do zdjęć wykonanych tymi szkłami. Jeżeli ktoś ma inne propozycje to proszę o wypowiedzenie się.

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

z tego 70-200 canona. 70-300 to tragedia a poza tym po co Ci 480(300x1.6)? Robisz ptaki, szybowce? Trochę ciasny ten twój zestaw? Może na początek coś z tamron 28-75, canon 28-105, z ciężkim sercem powiem canon 28-135

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fahrenheit Zobacz posta
    z tego 70-200 canona. 70-300 to tragedia
    Do kropki zgoda. Co do 70-300 - masz/miałeś ten obiektyw? Robisz, robiłeś nim zdjęcia, czy tylko przeczytałeś jedno zdanie na "optycznych", powielasz ten osąd i uważasz, że o tym obiektywie wiesz wszystko? Poszukaj wątku na forum z przykładowymi fotami wykonanymi tym obiektywem i zobacz, jakie "tragiczne" jest to szkło. Szczególnie wersja IS USM.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

jak chcesz uniwersalny to http://www.canon.pl/For_Home/Product...6_IS/index.asp i do tego mozesz sprobowac kupic c50/1.8 i mialbys w miare fajny zestaw, choc ogolnie ja nie kupilbym juz obiektywu 18-200 bo jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego i nastawialbym sie na powolne kompletowanie szkiel. To ty jednak wiesz jaka masz/bedziesz miec kase i sam zadecyduj. Ze szkiel, ktore podales jako uniwersalne nie sprawdzi sie zadne. Moze nie jestem autorytetem, ale akurat temat uniwersalnego szkla przerobilem i wiem, ze na dlugo moze ci nie starczyc.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leinad1 Zobacz posta
    jak chcesz uniwersalny to http://www.canon.pl/For_Home/Product...6_IS/index.asp i do tego mozesz sprobowac kupic c50/1.8 i mialbys w miare fajny zestaw, choc ogolnie ja nie kupilbym juz obiektywu 18-200 bo jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego i nastawialbym sie na powolne kompletowanie szkiel. To ty jednak wiesz jaka masz/bedziesz miec kase i sam zadecyduj. Ze szkiel, ktore podales jako uniwersalne nie sprawdzi sie zadne. Moze nie jestem autorytetem, ale akurat temat uniwersalnego szkla przerobilem i wiem, ze na dlugo moze ci nie starczyc.
    Nie ma jak to dobra rada. Polecasz obiektyw, którego nigdy byś już nie kupił po tym, jak on się Tobie po prostu nie sprawdził Wybacz, ale dawno czegoś takiego tutaj nie czytałem Co do Twojego ostatniego zdania, to w pełni z nim się zgadzam

Cytat Zamieszczone przez leinad1 Zobacz posta
    .......edit: Dawidson ja foce dzieci 70-200 i nie da sie nim walnac dziecka w glowe, bo zeby w ogole je chwycic to musze byc minimum 120cm a tak dlugich lapek nie maja. W praktyce robie z 3-4m, wiec ok.
    Kolega Dawidson chyba zapomniał o minimalnej (w tym przypadku właśnie 120 cm) odległości ostrzenia No chyba, że na to nie zwraca uwagi a później wyostrza obraz w PS

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    .............. Szczególnie wersja IS USM.
    A jest Canon 70-300 bez IS i USM

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Miałem 70-300 sigmy, popróbowałem 70-300 Canona i powiem ci, że jeżeli masz 2500 to bierz ta elkę. Nie nadaje się za bardzo do makro i krajobrazu ale jeżeli masz kita to pokryjesz zakres
    Sam obiektyw za bardzo do macro się nie nadaje, ale z odpowiednią soczewką to już można popróbować

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    nie rozumiem podejscia takiego ze jak sie ma lustro to trzeba miec zooma. Jesli nie focisz ptaszkow czy nudystow na plazy to na co ci te 200 czy 300mm? Kompletnie nie rozumiem. Kupilem 70-200 (do kraojobrazow) ale uzywam go raz w roku :/ Dluzej jak 100mm w wiekszosci przypadkow nie trzeba.
    Druga sprawa ze o ogniskowych sie nie dyskutuje bo to kwestia indywidualna
    Ja nie focę ptaszków i tym bardziej nudystow na plaży (może się kiedyś na nudystki jednak skuszę) a używam (mimo to) mojego zooma m.in. do architektonicznych szczegółów, które jest słabo widać na krótkich ogniskowych. Masz rację, ze preferencje co do ogniskowych (i ich wykorzystanie) są kwestią indywidualną
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 21-06-2009 o 14:01 Powód: Automerged Doublepost
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Moze napisz czego zdjecia i w jakich warunkach chcesz robic i ile masz kasy na wszystko.
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Elsor przeciez napisal do czego (do wszystkiego ogolnie, ale wymienil szczegolowo) i ze ma 2000zl

Bywalec Awatar levybike
    Miasto
    Zwierzyniec/Kielce/Zamość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ElSor Zobacz posta
    Moze napisz czego zdjecia i w jakich warunkach chcesz robic i ile masz kasy na wszystko.
    Cytat Zamieszczone przez kwzg Zobacz posta
    Witam potrzebuje porady jaki obiektyw wybrać do 450d budżet do 2000. Ma być wszechstronny ludzie, przyroda, krajobrazy, makro.
    Autor wątku dość dokładnie sprecyzował wymagania.
    Moim skromnym zdaniem wziąłbym 70-200 L, nie ma sensu bawić się w półśrodki. Na pewno będziesz zadowolony... W końcu L to L:-D
    Aparat firmy Kanion

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

z tych trzech na pewno 70-200L - jeżeli nie masz dzieci i nie ma zagrożenia że "pierdykniesz" je w głowę tym obiektywem - to nie ma się co zastanawiać.
    50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 IS

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

wymienil, ze szklo ma byc do ludzi, przyrody, krajobrazu, makro... Do ktorych z tych tematow sprawdzi sie 70-200? Do ludzi w plenerze lub sporym, jasnym pomieszczeniu i do przyrody. Do krajobrazu kiepsko, bo wasko a do makro wcale. Czyli spelni jego wymagania w jakichs 30-40%. No i za 2000zl to uzywka tylko.

edit: Dawidson ja foce dzieci 70-200 i nie da sie nim walnac dziecka w glowe, bo zeby w ogole je chwycic to musze byc minimum 120cm a tak dlugich lapek nie maja. W praktyce robie z 3-4m, wiec ok.
    Ostatnio edytowane przez leinad1 ; 30-05-2009 o 22:04

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów