Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Zlecenie slubne po za granicami kraju. Jak to wycenic?

Uzależniony

Domyślnie Odp: Zlecenie slubne po za granicami kraju. Jak to wycenic?

@Goomis - czy ty to odebrałeś jako atak czy to jest twój normalny ton rozmowy?
    Napisałem:
    (...)z mojego punktu widzenia (a raczej jak mi się wydaje klient to odbierze )
    Po drugie co ma przeliczanie ze złotówek jak kolega jest w UK?

Nikt nie może powiedzieć na ile dokładnie powinien wycenić swoją pracę.
    Jedno jest pewne. Jak sam się nie szanujesz to nikt nie będzie Ciebie szanował( i rachunki będzie ciężko zapłacić )

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

Jednak po pierwsze powinien ustalic z klientem za co ma placone a za co musi wylozec z wlasnej kieszeni ?

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Cytat Zamieszczone przez rOOmak Zobacz posta
    @Goomis - czy ty to odebrałeś jako atak czy to jest twój normalny ton rozmowy?
    Napisałem:

Po drugie co ma przeliczanie ze złotówek jak kolega jest w UK?

Nikt nie może powiedzieć na ile dokładnie powinien wycenić swoją pracę.
    Jedno jest pewne. Jak sam się nie szanujesz to nikt nie będzie Ciebie szanował( i rachunki będzie ciężko zapłacić )
    A dlaczego tak uważasz? Napisałem też co myślę i jak sam bym zrobił a to jak zrobi ktoś inny to co innego.

Napisałem też, że dla kolegi Mad_Mac niestety moja strategia nie ma zastosowania bo nie jest w Polsce

Wiadomo, że trzeba się szanować. Tylko niektórzy wolą np kupić sami bilet na tanie linie żeby zrobić ślub w jakimś egzotycznym miejscu. To też może być pewnego rodzaju inwestycja, bo potencjalni przyszli klienci też mogą to odebrać, że jesteś bardziej "prestiżowy" A jak mówiłem teraz można bilet wyrwać z grosze. Każdy kij ma dwa końce
    Pewnie bym przeliczył po jakimś w miarę korzystnym kursie i zostawił po stronie młodych zapewnienie mi noclegu i wyżywienia. A co z biletem to do przemyślenia.

- - - Updated - - -

Cytat Zamieszczone przez cohontes Zobacz posta
    @Goomis nie można tak dosłownie zmienić PLN na Euro wystarczy spojrzeć jak to wygląda w takich Włoszech np. Trzeba szukać pod hasłem matrimonio prezzo
    Znalazłem np.:
    PHOTOGRAPHER: another sad note, the 1500 and up, including wedding albums.
    Zakładając, że tutaj biorę ok. 2,5k to w czym problem? Nawet te 1,5k Euro mógłbym wziąć (z tego pewnie miałbym jakieś 300-500 Euro kosztów wliczając samolot, przejazdy, nocleg i wyżywienie a więc nadal mi się bardzo opłaca )
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

No i mam troche wiecj informacji.
    Para nie chce sie babrac w zalatwianie mi niczego.
    Sam zapewniam sobie dojazd i nocleg. Zdjecia mam robic tylko przez 10h.
    Zaproponowalem im standardowa cene za pakiet + okolo 600 funtow na dodatki typu dojazd zakwaterowanie...
    Niestety tego wszystkiego jest sporo bo trzeba dojechac na lotnisko w UK, zaplacic za nie tani parking, poleciec, wynajac samochod zeby dojechac na slub 90km, nocleg, no i spowrotem. Do tego niestety loty sa co 3-4 dni wiec musial bym zostac do pon-wto.
    Jesli sie zgodza to rozwazam zabranie zony i zostane sobie tam na te 3-4 dni bo we Wloszech jeszcze nie bylem.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    No i mam troche wiecj informacji.
    Para nie chce sie babrac w zalatwianie mi niczego.
    Sam zapewniam sobie dojazd i nocleg. Zdjecia mam robic tylko przez 10h.
    Zaproponowalem im standardowa cene za pakiet + okolo 600 funtow na dodatki typu dojazd zakwaterowanie...
    Niestety tego wszystkiego jest sporo bo trzeba dojechac na lotnisko w UK, zaplacic za nie tani parking, poleciec, wynajac samochod zeby dojechac na slub 90km, nocleg, no i spowrotem. Do tego niestety loty sa co 3-4 dni wiec musial bym zostac do pon-wto.
    Jesli sie zgodza to rozwazam zabranie zony i zostane sobie tam na te 3-4 dni bo we Wloszech jeszcze nie bylem.
    Jak nie chcą się babrać to ich problem ale też uważam, że lekko można taniej niż to opisałeś:
    1) na lotnisko może Cię ktoś podrzucić i nie tani parking już odpada
    2) z lotniska autobusem do najbliższej aglomeracji i stamtąd jakimś pksem czy pociągiem - ale wiąże się to z tym, że musiałbyś poprosić parę o jakiś transport na trasie ich dom-kościół-wesele (albo nawet nocleg-dom-kościół-wesele). Zależy jakie do tego mają podejście, ale warto im napisać np.: albo załatwiacie mi miejsce w jakimś aucie albo dopłacacie xxx Euro za to, że wynajmę sobie auto.
    3) nie wiem gdzie dokładnie i w jakim terminie ma być ślub ale spoko nocleg można obczaić za ok 30-40Euro/doba. No chyba, że musi to być co najmniej 3* hotel, no to nie bardzo.
    4) no tak, przez loty musisz zostać 3dni, ale przecież i tak zostałbyś pewnie 3 z uwagi na plener następnego dnia. Bo raczej nie zaczniecie zdjęć skoro świt no i kilka h zejdzie więc nawet jak by leciał samolot następnego dnia po weselu to wątpię czy byś na niego zdążył.

Trzymam kciuki, oby się zgodzili na Twoją propozycję
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Miasto
    UK

Goomis to nie dokladnie tak.
    Nikt nie podrzuci mnie do Manchesteru bo to 1.5 godziny drogi w jedna strone a co za tym idzie oplacenie kogos za przejechanie tej trasy 2 razy + czyjas strata czasu to by nie mialo sensu.
    Zadnymi PKSami czy tam pociagami tez nie mam zamiaru sie taszczyc z torba warta 7000 funtow. Tu nie chodzi o wygode a o bezpieczenstwo.
    Nocleg obleci jaki kolwiek, nie jestem wybredny.
    Focic mial bym jedynie od 2 popoludniu do polnocy. Na tym koniec. W Anglii pary nie robia sobie sesji w dzien nastepny. Tu po ceremoni robi sie grupowki po czym idzie sie gdzien na sesyje ktora zazwyczaj trwa miedzy 15 a 60 minut i to tyle.
    A Anglii jednak wszyscy stawiaja na typowy journal.
    Tak jak pisalem panienka wyraznie zaznaczyla ze ma dosc zalatwiania i ona chce tylko totalny koszt i zero zmartwien.
    Dzieki za rady

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200

Bywalec
    Miasto
    usa

Zleceniodawca musi okreslic czego oczekuje: Czyli lista w punktach co chca otrzymac. Oprocz tego musisz im zadac pytanie o jakim oknie cenowym jest rozmowa z uwzglednieniem Twoich kosztow podrozy. Fotograf musi miec swoj cennik z pakietami. Kazdy pakiet zawiera okreslona ilosc uslug w okreslonej cenie. Powinni dostac tresc kontraktu. W ten sposob zaoszczedzisz sobie i im duzo czasu. Wszystkie konkretne negocjacje na email, abys wszystko mial na pismie. Ustalona cena za usluge powinna byc wyplacona przed wylotem. Oczywiscie wszystko zalezy czego oczekujesz od zlecenia. Urlopu, za ktory Ci ktos zaplaci i zostanie jakas gorka, a bedziesz mial troche zdjec do portfolio czy kalkulujesz wartosc Twojego czasu na zasadzie, ze wiesz jaki prog cenowy za Twoja usluge czyni ja oplacalna lub nie. Chyba mieszkasz na wyspach wiec tam szukaj odpowiedzi.
    Moze to trywialne ale polecam lekture ksiazki Best Business Practices for Photographers , John Harrington, ISBN-13 978-1-4354-5429-3, gdzie znajdziesz wszystko co potrzebujesz lacznie z drukami dokumentow.

Miasto
    UK

Dziekuje za pomoc

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów