Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Obiektyw Canon EF 24-70 mm f/2.8L USM

Mieszany widok

Domyślnie Obiektyw Canon EF 24-70 mm f/2.8L USM

Mam nadzieję że mnie nie zjecie:P

Od kwietnia mam 5D Mark II wraz z obiektywem 24-70 Canona problem w tym że zdjęcia (imprezowe) robione na dość specyficznych ustawieniach nie wychodzą tak ładnie jak w przypadku Canona 50d i Tamrona 17-50 f 2,8. Bardzo kiepsko działa AF w słabym oświetleniu (co najmniej 30% zdjec jest nieostrych z całej fotorelacji), gdzie przy 50-tce to było może kilka zdjęć (ale bardzo rzadko), w post produkcji ujawniają się brzydkie abberacje chromatyczne, w przypadku gdy obiekt jest nieostry na pierwszym planie a na drugim planie jest ostra postać bardzo brzydko rysuje się ta nieostra postać( wiem że piszę trochę łopatologicznie ale staram się objaśnić istotę problemu z którym się borykam), zastanawiam się czy mam jakiś felerny egzemplarz czy może jest to po prostu jego uroda a raczej brzydota, w każdym razie nie znalazłam w testach takich informacji.Proszę o pomoc!!!

Bywalec Awatar duperel
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Obiektyw Canon EF 24-70 mm f/2.8L USM

W słabych warunkach oświetleniowych ten obiektyw nie jest demonem celności ale z tą aberracją to musiałbyś pokazać przykład.
    1DmkIV + 650D + 16-35 mkII + 24-70 mkI + 70-200 IS mkII (Zbieram na 24-70 mkII

Początki nałogu

z postu wynika że jest to jest kobieta nie mężczyzna a na jakim af robisz zdjęcia na centralnym czy bocznych te nietrafienia wystepują bo niestety 5D mark II ma z af problem nie jest demonem szybkości a na bocznych to już wogóle? zoom będzie inaczej rysował niż stałka to też musisz brać pod uwagę. Pokaż jakiś przykład.
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 18-07-2012 o 14:36

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

ja z 5D i tym szkłem tez mam problemy czasami z AF jak jest ciemno ale myślę ze to wina samego body a nie szkła

Plastik jest czysty dbam o czystość sprzętu dziwi mnie to ze w 50D nie było takich dziwnych zarysowań, muszę zweryfikować czy tego typu aberracje nie pojawiają się na zdjęciach dziennych,w każdym razie dziękuję za rady

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

hmmmm ja nigdy czegoś takiego u siebie nie zauważyłem zobacz czy w normalnym oswietleniu też coś takiego się robi

ale zoabcz bez ingerencji oprogramowania zewnętrznego bo Twoje zdjecia już są mocno pojechane i wtedy już wszystko mogło mieć na to wpływ

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

Uzywalem C 24-70 z 5DMKII i zadnych takich problemow nie mial, moze twoj egzemplarz nie do konca taki jaki powinien byc?

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

tak jak napisałem już wcześniej - i inni też - obiektyw i puszki są ok.

problemem jest mieszanie światła zastanego i błyskowego + ruch + mocna obróbka podkreślająca błędy.

po prostu 5D jest lepszą puszką i problem bardziej widać, 50D mniej pokazywał (choćby przez niższe ISO), to i problem aż tak mocno nie wychodził.

IMHO przy umiejętnym posługiwaniu się aparatem, błyskiem i obróbką - da się ten efekt aureoli zminimalizować, choć przy takim oświetleniu będzie to występowało praktycznie zawsze. przetestujcie sami.

i oczywiście szkło nie ma tu kompletnie nic do rzeczy.
    ten sam efekt wystąpi na kicie 18-55, jak i na 85L.
    pozdro.,
    m.

ok to teraz rewelacja miesiąca zrobiłam sesje i na zarysowaniu drzew mam piekne zielone abberacje:P wiec to naprawde nie moj wymysl

- - - Updated - - -

po prostu 5D jest lepszą puszką i problem bardziej widać, 50D mniej pokazywał (choćby przez niższe ISO), to i problem aż tak mocno nie wychodził.

Iso w przypadku 50d było ustawione takie samo 400:P , fakt obróbka jest specyficzna ale tez klient specyficzny dlatego to tak wyglada, poza tym jakby wszyscy na swiecie robili takie same zdjecia swiat byłby nudny:P ok inne pytanie czy filtr moze miec wplyw na aberracje-bo żeby nie brudzić obiektywu zakładam mu filtr a przy tamronie pracuję bez

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez koofuku Zobacz posta
    ok to teraz rewelacja miesiąca zrobiłam sesje i na zarysowaniu drzew mam piekne zielone abberacje:P wiec to naprawde nie moj wymysl
    a co ma piernik do wiatraka?
    naprawdę jeszcze nie rozumiesz tamtego zjawiska?

Cytat Zamieszczone przez koofuku Zobacz posta
    Iso w przypadku 50d było ustawione takie samo 400:P
    ISO to nie wszystko. jest jeszcze DR.
    pozdro.,
    m.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów