(z Wikipedii)
Jasność obiektywu
Jasność obiektywu - miara ilości światła przepuszczanego przez obiektyw do wnętrza aparatu fotograficznego. Jej wielkość obliczana jest jako kwadrat stosunku średnicy otworu obiektywu do jego ogniskowej,...
Jak wynika z definicji, do jasności obiektywu brane są pod uwagę tylko ogniskowa i wielkość otworu. Nie ma nic o jakości szkieł, powłok antyodblaskowych itp., czyli nie są brane pod uwagę straty światła wewnątrz obiektywu. Dlatego w zależności od budowy i jakości obiektywu, rzeczywista jasność jest różna.
Kiedyś też się nad tym zastanawiałem i robiłem test trzech posiadanych wówczas obiektywów, porównując wykres luminacji na histogramie:
Najciemniejsze zdjęcia są z 18-55mm f3,5-5,6 is II w stosunku do 50 1.8 II są ciemniejsze o 1/3 EV.
O dziwo najjaśniejszy jest canon 55-250mm IS jest to nieznaczna różnica ale jednak jest.
Dziwne jest to, że aparat w trybie preselekcji przysłony, czasy dobiera takie same, choć potem zdjęcia różnią się jasnością o ponad 1/3 EV.
Kilka dni temu porównywałem również 70-210 3.5-4.5USM do MC Sonar 3,5/135 (M42) różnica 0,7 EV na korzyść Sonara, choć tak naprawdę trudno dokładnie określić, gdyż zdjęcia bardzo różnią się kolorystyką.
Pozdrawiam.
Tlustyx