Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Przesłona w obiektywach

Uzależniony

Domyślnie Odp: Przesłona w obiektywach

Tu ma pytania o jasność tylko o ciemność
    Mówiąc o jasności obiektywu można mówić o F-stop lub T-stop.
    F-stop jest obliczana ze wzoru. T-stop jest wartością uzyskaną przez pomiar światła.
    Dwa różne obiektywy ustawione na ten sam F-stop mogą mieć różną wartość T-stop co skutkuje różnymi wartościami ekspozycji przy tym samym F-stop.
    Wartość F-stop jest często używana jako chwyt marketingowy. Np 85 f1.2 i 50 f1.2 mają wartość T1.3

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez rOOmak Zobacz posta
    ... Np 85 f1.2 i 50 f1.2 mają wartość T1.3
    Ciekawe. Nie wiedziałem, że podawane są wartości T-stop
    Gdzie można znaleźć te wartości dla różnych obiektywów?
    Już znalazłem http://www.dxomark.com/index.php/Len...a-Lens-Ratings
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 22-07-2012 o 15:04
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Ciekawe. Nie wiedziałem, że podawane są wartości T-stop
    Gdzie można znaleźć te wartości dla różnych obiektywów?
    Już znalazłem DxOMark - Camera Lens Ratings
    jasność w T opisują filmowcy, w f/ fotgorafowie
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Początki nałogu

Witam,

Cytat Zamieszczone przez massi
    Ustawiając przesłonę w canonie 50mm f1.8 na poziomie F5 i w tym drugim obiektywie na taka to oba będą tak samo ciemne tak ?
    Jeśli chodzi o F-stop to tak, jeśli chodzi o T-stop, to nie...

Cytat Zamieszczone przez tlustyx
    Dziwne jest to, że aparat w trybie preselekcji przysłony, czasy dobiera takie same, choć potem zdjęcia różnią się jasnością o ponad 1/3 EV.
    Nie, to wcale nie jest dziwne . Zastanówmy się, jak oprogramowanie aparatu ustala czas (w trybie priorytetu przysłony)? Otwiera maksymalnie przysłonę (na "pełną dziurę"), mierzy światło i oblicza czas, ZAKŁADAJĄC liniową (?) zależność T-stop od przysłony przymyka przysłonę do zadanej wartości i otwiera migawkę na obliczony czas. Czas ten nie zależy więc od obiektywu (aparat ma jedną zależność dla WSZYSTKICH obiektywów). A jeśli dla poszczególnych obiektywów zależność (funkcja) T-stop od przysłony różni się (jest inna w różnych obiektywach), to pomimo takich samych parametrów (czas, przysłona) klatka (matryca) naświetlana jest trochę inaczej...

Cytat Zamieszczone przez tlustyx
    Kilka dni temu porównywałem również 70-210 3.5-4.5USM do MC Sonar 3,5/135 (M42) różnica 0,7 EV na korzyść Sonara, choć tak naprawdę trudno dokładnie określić, gdyż zdjęcia bardzo różnią się kolorystyką."
    To też nie dziwi (pisałem o tym w wątku poświęconym dandelionom do M42). Jeśli masz zwykły dandelion (lub adapter bez dandeliona), to body nie wie, jak jest realnie ustawiona przysłona w obiektywie - więc źle wylicza korektę nastaw (trzeba więc samemu dobrać korektę EV w zależności od ustawionej przysłony). Jeśli natomiast używasz programowalnego dandeliona i prawidłowo ustawiasz dane o ustawionej przysłonie (kółkiem), to różnica będzie mniejsza (jak dla obiektywów systemowych).

Pozdrawiam, Alex

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Co już koledzy napisali, co zresztą jest całkiem prawidłowe należy przyjąć wartości nadawane przez producentów na obiektywy jako orientacyjne, zaś charakterystykę nastaw utrwalać według konkretnego modelu obiektywu / lub body. Często może się też zdarzyć tak, mowa tutaj o szczególnym przypadku kiedy dany model obiektywu jest przez producenta wałkowany przez ileś lat i właśnie dobrym przykładem jest obiektyw 18-55 iż w przypadku różnych wersji tego obiektywu nastawy będą się różnić z uwagi na materiał z których zrobione są soczewki oraz ilość i jakość zastosowanych warstw "uszlachetniających" np. MC . Słynna lipa z soczewkami MC znana z Super Takumarów (belka mniej w stosunku do Takumara S-M-C), plus ekstra miły filtr "warn".
    Reasumując po pewnym czasie dochodzę do wniosku, że wiedza którą karmił nas producent jest tak znikoma, że po pewnym czasie zaczynam myśleć - że tak w sumie, choć trochę wiedzy łyknąłem, to ja wciąż jeszcze niewiele wiem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez Aleximov Zobacz posta
    To też nie dziwi (pisałem o tym w wątku poświęconym dandelionom do M42). Jeśli masz zwykły dandelion (lub adapter bez dandeliona), to body nie wie, jak jest realnie ustawiona przysłona w obiektywie - więc źle wylicza korektę nastaw ...
    Pozdrawiam, Alex
    Tu akurat robiłem w trybie manualnym i starałem się porównać histogramy, jednak tak jak napisałem ciężko było porównywać, bo ze względu na różną kolorystykę, histogramy bardzo różniły się kształtem.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów