Witam
Jakich używacie filtrów do fotografii ślubnej i portretowej poza typowymi UV i Polar?
Witam
Jakich używacie filtrów do fotografii ślubnej i portretowej poza typowymi UV i Polar?
Filtry szare, podstawowe ND4 powinno wystarczyc aby w słoneczny dzień robić na otwartej przysłonie.
A dalej to co komu sie podoba, wszelkie połówki, gwiazdki itd.
Czy mogę na ten filtr nakręcać filtr Polar i UV? - mam do kazdego szkła filtr HOYA Polar i UV w jednym.
To zależy czy kupisz filtr na kręcany czy podobny do systemu "cokin". Ja bym się zastanowił nad ściągnięciem tych filtrów, które masz bo na stałe zamocowany polar mnie jakoś nie przekonuje.
Ja używam tylko uv w formie protektora soczewek bo nie noszę dekielków.
Warto też zainwestować w filtry ale na lampę błyskową (Lee, hitech itp.).
Dziękuję za odpowiedzi.
Kiedy stosuje się filtr ND8? przy jakim nasłonecznieniu?
nie wprowadzaj w błąd. Filtr nd8 obniży ekspozycje o 3 działki czyli 8 razy mniej, a nie 4 ekspozycje jak kolega napisał, więc dla przykładu z czasu z 1/8000 będziesz miał 1/1000. Dzielisz sobie czas ekspozycji dla tego filtru przez 8 poprostu i wszystko jasne w temacie. Filtr nd16 będzie obniżał ekspozycje o 4 działki czyli 16 razy mniej.
Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 18-07-2012 o 13:32
Nie chcialem nikogo wprowadzac w blad, po prostu sie pomylilem.
A co do nakrecania filtrow jeden na drugi, to lepiej unikac takich sytuacji, zawsze w jakims stopniu pogarsza to jakosc. No chyba, ze stosowanie dwoch filtrow mozemy jakos uzasadnic efektem ktory chcemy uzyskac.
Dzięki za odpowiedzi
Dzisiaj właśnie zakupiłem szary Hoya ND4 - przyda mi się do zdjęć z lampą, czy używacie jeszcze jakieś inne filtry?
Tak CTO i CTB ale zadaj sobie troche trudu i poszukaj gdzie się je stosuje.
Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)