Strona 17 z 20 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 193

Wątek: Jaki kupić TV LCD, LED, Plazma, a może coś innego, co wybrac?!

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie no rzutnik fajny ale do codziennego oglądania zbyt upierdliwy. Pomijam już fakt, że żeby dotrzymać kroku w jakości obrazu dobrej plaźmie to na rzutnik trzeba wydać dużą sakiewkę .
    Dlatego do oglądania śmieciowej telewizji nabyłem drogą kupna ostatnio jakieś najtańsze LCD 37", bo lampy szkoda na byle co, nie mówiąc już o upierdliwości zaciemniania pokoju.
    Niestety nie mogę się pochwalić wynikiem aż 200" bo na ścianie na której wisi ekran mam drzwi i biurko z komputerem, ale skromne 115" wycisnę.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Jestem właśnie po obejrzeniu rachunku za energię elektryczną za ostatni okres rozliczeniowy. Jedyna zmienna to wymiana LCD ~ 22 " (stary, jeszcze w kwadracie) na 42" neo-plazmę (seria GT).
    Powiem tak: albo to jest jakaś kpina, albo czegoś nie umiem poustawiać, stąd moja prośba do właścicieli w miarę nowych plazm o dobre porady co i jak zgasić w miarę nowej plaźmie.
    Już wiem, że w ustawieniach zaawansowanych trzeba wyłączyć (domyślnie ustawienie - 4h) opcję tryb gotowości. Podobno pobiera 15W przy wyłączonym urządzeniu.
    Poza poborem energii same plusy, mimo wszystko WTF się ciśnie na usta.
    Ktokolwiek?
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Oglądanie rachunku niewiele wnosi do wnioskowania o poborze energii przez nowy telewizor. U mnie nic się nie zmienia i co kwartał przychodzą wyższe faktury. :-? Faktem jednak jest, że rozświetlenie 42" w stosunku do 22" musi kosztować dodatkową energię, cudów nie ma.

Co to ustawień, zdecydowanie nie jest korzystnie użytkować na nastawach fabrycznych, a już na pewno nie w trybie "sklepowym". Należy zmniejszyć kontrast i jasność do takiego poziomu aby obraz był naturalny, nie gryzł jaskrawością i kolorami w oczy i tak użytkować.

Jeśli urządzenie ciągnie 15W w trybie stand-by to chyba coś jest nie tak. Trzeba to zmierzyć.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Jestem właśnie po obejrzeniu rachunku za energię elektryczną za ostatni okres rozliczeniowy. Jedyna zmienna to wymiana LCD ~ 22 " (stary, jeszcze w kwadracie) na 42" neo-plazmę (seria GT).
    Powiem tak: albo to jest jakaś kpina, albo czegoś nie umiem poustawiać, stąd moja prośba do właścicieli w miarę nowych plazm o dobre porady co i jak zgasić w miarę nowej plaźmie.
    Już wiem, że w ustawieniach zaawansowanych trzeba wyłączyć (domyślnie ustawienie - 4h) opcję tryb gotowości. Podobno pobiera 15W przy wyłączonym urządzeniu.
    Poza poborem energii same plusy, mimo wszystko WTF się ciśnie na usta.
    Ktokolwiek?
    A który to model?
    P42GT30 ?
    W trybie gotowości nie pobiera więcej niż 0.3W także nie masz się co obawiać.
    Natomiast w ustawieniach jest o co walczyć, bo nominalny pobór mocy tego TV to ok. 300W.
    Najlepiej wziąć miernik i sprawdzić samemu. W plazmach jest to dość prosta zależność (jak w żarówce ) im jaśniej świeci tym bierze więcej prądu.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 15-05-2012 o 12:17
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Tak z ciekawości, czy takie telewizory można kalibrowac w domowych warunkach?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Gietrzy, a gdybyś przesiadł się z Fiata Pandy (LCD 22") do dużego rodzinnego VAN-a z silnikiem o pojemności 2 razy większym niż w Pandzie (plazma 42") to również narzekałbyś, że nowy samochód więcej pali? Luksus (niestety) kosztuje.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Tak z ciekawości, czy takie telewizory można kalibrowac w domowych warunkach?
    Tak. Tyle że tu nie ma takich jednoznacznych kryteriów jak w monitorach i nie zawsze efekt dla użytkownika jest zadowalający - nie ma wzorca ładności obrazu .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Za pomocą tablic testowych można ustawić poziom czerni, kontrast, jasność, balans bieli, ostrość i da się to zrobić bez specjalistycznego sprzętu. Jednak jak Kolekcjoner wyżej napisał, nie zawsze wzorcowo ustawiony TV da ładny obraz.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Jeśli urządzenie ciągnie 15W w trybie stand-by to chyba coś jest nie tak. Trzeba to zmierzyć.
    Tak mi doradził kumpel (by wyłączyć tryb gotowości), generalnie obraz z kosmosu. Nawet filmiki z TZ20 rozwalają a jak zapodam coś z GH2 plus stałki to jest klasyczny opad szczęk.
    Czułem pismo nosem w momencie jak przyłożyłem dłoń do tych wiatraczków z tyłu - grzejniki w zimę można spokojnie wyłączyć. No nic trzeba kupić miernik i pobawić się trochę na stop klatkach.

Kolekcjoner: tak, ztcp to ten model.
    Przemek_PC: Luksus? Bez komentarza. Masz może takie plansze testowe?
    the silence is deafening

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta

Kolekcjoner: tak, ztcp to ten model.
    No to dane masz na stornie Panasa. Nie ma żadnych 15W. Musisz pogrzebać w ustawieniach - jeśli nie stoi w jasnym pomieszczeniu to powinieneś zjechać do sensownego poziomu mocy ale średnio gdzieś 150W pewnie będzie.

Tak BTW: po kiego grzyba oni dają tam te wiatraki?
    Kapitan Wagner

Strona 17 z 20 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów