Strona 13 z 20 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 193

Wątek: Jaki kupić TV LCD, LED, Plazma, a może coś innego, co wybrac?!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    No to "ocenne" czy "dla onanistów"? Bo pierwsza wypowiedź sugeruje różnice jak w złotych bezpiecznikach u audiofili, a druga jest już zupełnie inna.
    Wiesz jest taka cecha wszelkich for że w pewnym momencie ludzie zagłębiają się tak dalece w temat, że rzeczy które są w dużym stopniu pomijalne wynoszą do rozmiarów cech dyskwalifikujących :cool:.

Różowo, nie różowo, różnicy klas w ostrości i gładkości obrazu nie da się nie zauważyć. Wynika to z wymagań telewizji, które z racji zasady działania, pokrywają się z właściwościami lampy kineskopowej i w b.dużym stopniu ekranu plazmowego. LCD ciągle będzie udawał.
    Ale udaje coraz lepiej . Dla wielu osób pomijalnie gorzej w stosunku do plazm.

Plazma w zasadzie nigdy nie była grzejnikiem, w odróżnieniu od LCD. Wystarczy zbliżyć dłoń do ekranu. Plazma jest praktycznie zimna, LCD promieniuje podczerwienią aż miło. To też wynika z zasady działania. LED to pewien postęp, mniejszy pobór energii ale kosztem jakości obrazu. Trzeba postanowić co ważniejsze.
    Nie wiem jakie masz doświadczenia ze starymi plazmami ale miały one pobór mocy nierzadko przekraczający 500W. I na prawdę się mocno grzały. Teraz jest to poezja (moja 51" bierze 133W) ale mówiąc o grzejniku pisałem o tych starych.

Słuszna uwaga. LCD dobrze się sprawdza w konkretnych, stałych warunkach za dnia. Przy czym to cechy monitorowe a nie domowego TV. M.in. z tego powodu ekrany typu PD robi się jako LCD a nie plazmy.
    No widzisz czyli nie taki zły ten LED .

Nie da się pominąć "technologii" w sytuacjach jeśli wymagania stoją w sprzeczności z zasadą działania i przeznaczeniem. Można w nieskończoność dążyć aby zrobić jak najlepsze skrzyżowanie łopaty i szpadla (rozwiązania z USA), a szpadel i tak zawsze będzie lepszy w kategorii kopania rowu.
    Nie wiem po co ktoś kiedyś zrobił LCD więc o przeznaczeniu trudno wyrokować tak samo jest z innymi technologiami, które kiedyś ktoś po coś tam stworzył, a później były używane w zupełnie innym celu. To już zahacza o sofistykę więc nie będę rozwijał :cool:.

BTW: jeden z prekursorów LCD - Sharp (bodaj pierwsi zrobili kalkulator z takim wyświetlaczem) robi telewizory które jakiś cudem konkurują jakością obrazu z resztą na tyle mocno, że wiele plazm zostawiają z tyłu :cool:.

Tak zupełnie na marginesie szkoda, że taniość wygrała i SED-y poszły na emeryturę .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 27-04-2012 o 02:16
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie wiem jakie masz doświadczenia ze starymi plazmami ale miały one pobór mocy nierzadko przekraczający 500W. I na prawdę się mocno grzały. Teraz jest to poezja (moja 51" bierze 133W) ale mówiąc o grzejniku pisałem o tych starych.
    Pisałem o "starych", choć te "stare" w kontekście postępu technicznego to raptem 3-4 lata wstecz. One faktycznie miały 0,5KW na ulotce, czym sprzedawcy skutecznie straszyli klientów, ale niedouczony zazwyczaj naród pracujący w sklepach nie uwzględniał ważnej rzeczy. Te 500W to max, kiedy ekran byłby cały biały i jaskrawość na 100%, czyli warunki nigdy nie występujące w typowym wykorzystaniu czyli w domu wieczorem. Normalnie nawet te pozornie najbardziej prądożerne ciągnęły ułamek mocy z danych technicznych. Tymczasem LCD, z uwagi na wymóg "mocnego" obrazu niezależnie od jaskrawości, świeci lampami na cały gwizdek przez cały czas. Na ulotce LCD moc "marketingowa" czyli 2x mniejsza od plazm a w praktyce większa.

BTW: jeden z prekursorów LCD - Sharp (bodaj pierwsi zrobili kalkulator z takim wyświetlaczem) robi telewizory które jakiś cudem konkurują jakością obrazu z resztą na tyle mocno, że wiele plazm zostawiają z tyłu :cool:.
    Widziałem parę modeli, w tym topowych. Nigdy w życiu nie wniósłbym tak koszmarnego obrazu do domu.

Sprzeczać się będziemy w nieskończoność, więc proponuję dać sobie spokój. Kupującym dobrze radzę, nawet dopłacić sprzedawcy, ale zapewnić sobie możliwość przetestowania wybranego telewizora LCD i plazmowego w swoich warunkach i oświetleniu. I tak jak Pan mówi, wyregulować poprawnie, czyli wyłączyć tryb "demo-sklepowy", dramatycznie zmniejszyć jaskrawość, kontrast (tylko plazma) i zredukować nasycenia. Część TV mają predefiniowane zestawy nastaw, polecam zapoznać się np z "filmowym" choć na pierwszy rzut oka będzie "blady". Oczywiście wrażenie będzie wynikać z domyślnych, niesamowicie wykręconych parametrów i trzeba nieco dać oczom spokoju, aby o nich zapomniały. Postarać się trzeba uzyskać taki łagodny obraz jak się z reguły reguluje monitory. Nie może "żreć" w oczy i absolutnie nie może sprawiać wrażenia: "Jaki on jasny i kolorowy!" Jeśli LCD jest odpowiednio dobrej klasy, jakąś tam regulację ma, choć skromną. Plazma ma zawsze pełną regulację, co znów wynika z zasady działania. Po regulacji trzeba poczekać na noc, pogasić światła, poczekać na zaadaptowanie oczu i wyświetlić parę filmów, wiadomości, kreskówkę. Dopiero po takim doświadczeniu można obiektywnie zadecydować do lepsze dla konkretnego odbiorcy. Porady innych, który kupili prezentacji w sklepie można z miejsca odpuścić. W warunkach sklepu wszystko wygląda inaczej i kiedy ekrany są powykręcane na max, wręcz ciężko odróżnić LCD i plazmę. Sytuacja zmienia się diametralnie w domu. No ale wówczas jest już za późno. Pozostaje próba zwotu, Sąd - znam takie przypadki, lub przestawienie mózgu w tryb myszki co swój ogonek chwali. No jak to!? Nowy, zachwalany super model i ma być kiepski? Jest jasny i kolorowy, super, bomba łał!

Ciekawostka: Po opisanej wyżej prezentacji, Ci z moich znajomych i klientów, którzy pytali mnie o radę i mogli ją przeprowadzić, NIKT nie kupił LCD. Kupili tylko Ci, którzy przywlekli do domu kilka LCD i wybrali najlepszy. W konfrontacji LCD vs Plazma te drugie nieodmiennie tłukły niemiłosiernie lcde-ki z kilkukrotnie wyższych klas cenowych. A przedmiotem testu bywały nawet ekrany za 65 000 zł. Nie, nie pomyliłem zer.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 27-04-2012 o 08:22
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Pisałem o "starych", choć te "stare" w kontekście postępu technicznego to raptem 3-4 lata wstecz. One faktycznie miały 0,5KW na ulotce, czym sprzedawcy skutecznie straszyli klientów, ale niedouczony zazwyczaj naród pracujący w sklepach nie uwzględniał ważnej rzeczy. Te 500W to max, kiedy ekran byłby cały biały i jaskrawość na 100%, czyli warunki nigdy nie występujące w typowym wykorzystaniu czyli w domu wieczorem. Normalnie nawet te pozornie najbardziej prądożerne ciągnęły ułamek mocy z danych technicznych. Tymczasem LCD, z uwagi na wymóg "mocnego" obrazu niezależnie od jaskrawości, świeci lampami na cały gwizdek przez cały czas. Na ulotce LCD moc "marketingowa" czyli 2x mniejsza od plazm a w praktyce większa.
    Dziwne nie kojarzę modelu sprzed 4 lat (2008) który by miał aż taki pobór mocy.
    Modele sprzed 4 lat to już nowsza generacja. Ja mówię o staruszkach, które grzały się niemiłosiernie i do tego nie grzeszyły trwałością.

Widziałem parę modeli, w tym topowych. Nigdy w życiu nie wniósłbym tak koszmarnego obrazu do domu.
    Może były zepsute .
    No cóż ja wdziałem jeden model w domu :cool:, dwa w pomieszczeniach z mocnym dziennym światłem - wszystkie po pewnym wkładzie pracy w ustawienia dawały świetnej jakości obraz - oczywiście na sygnale HD. Wszystko qattrony.

Jeśli LCD jest odpowiednio dobrej klasy, jakąś tam regulację ma, choć skromną. Plazma ma zawsze pełną regulację, co znów wynika z zasady działania.
    W tych LCD które mam i z którymi się zetknąłem zakres regulacji jest bardzo duży. Można bardzo dużo zrobić dobrego dla obrazu :cool:. Jakieś dziwne rzeczy prawisz.

BTW: ja nie jestem tu na forum żaden "Pan". Nie tytułuj mnie tak.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 27-04-2012 o 08:38
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

W tych LCD które mam i z którymi się zetknąłem zakres regulacji jest bardzo duży. Można bardzo dużo zrobić dobrego dla obrazu :cool:. Jakieś dziwne rzeczy prawisz.
    Jakie dziwne? Przecież regulacja jasności/jaskrawości LCD jest upośledzona, regulacji kontrastu nie ma w ogóle, nasycenie rżnie bez pardonu paletę. Tak w ogóle regulatory w LCD są pozamieniane miejscami żeby sprawiać wrażenie normalnych. Ostrość to tylko kontrola stopnia rozmywania. O regulacjach LCD możemy mówić lepsze/gorsze wyłącznie w kontekście tej grupy urządzeń, bo obiektywnie, pełnej regulacji, punktów bieli/czerni, odcięcia tychże, nasycenia, ostrości obrazu po prostu nie ma. To niemożliwe i zwyczajnie wynika z ograniczeń konstrukcji LCD.

PS. Nie lubię "amerykanizowania" języka polskego. Mamy różne rodzaje zwrotów do osób znajomych i nieznajomych zamiast jednego "you". Per Pan uważam za uprzejmą formę w odróżnieniu do "Ty", które dziwnym trafem często prowokuje do wycieczek osobistych.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 27-04-2012 o 08:52

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Jakie dziwne? Przecież regulacja jasności/jaskrawości LCD jest upośledzona, regulacji kontrastu nie ma w ogóle, nasycenie rżnie bez pardonu paletę. Tak w ogóle regulatory w LCD są pozamieniane miejscami żeby sprawiać wrażenie normalnych. Ostrość to tylko kontrola stopnia rozmywania. O regulacjach LCD możemy mówić lepsze/gorsze wyłącznie w kontekście tej grupy urządzeń, bo obiektywnie, pełnej regulacji, punktów bieli/czerni, odcięcia tychże, nasycenia, ostrości obrazu po prostu nie ma. To niemożliwe i zwyczajnie wynika z ograniczeń konstrukcji LCD.
    Ale dla mnie jest to zupełnie bez znaczenia jaki jest mechanizm działania regulacji. Istotne jakie daje efekty. I pisanie o tym, że prawie nie ma regulacji później powoduje takie legendy, że Sharp daje fatalną jakość obrazu (o czym nie tylko od Ciebie słyszałem). Akurat są to telewizory, które wymagają przyłożenia się do regulacji obrazu - wręcz skalibrowania ale jak się przejdzie ten bolesny etap to efekty są znakomite. Zresztą komu jak komu ale Tobie nie trzeba tego tłumaczyć :grin:.

A co do prowokowania wycieczek osobistych to nie ma to nic wspólnego z tytułowaniem. Można kogoś tytułować "Jaśnie Panie" i nie szanować za grosz.

Pewnie niedługo się te dylematy skończą, bo za ok. dwa miesiące mają pokazać OLED-y w rozdziałce 55". Podejrzewam, że za dwa lata jeśli nic nie schrzanią zawojują rynek.
    Kapitan Wagner

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Pewnie niedługo się te dylematy skończą, bo za ok. dwa miesiące mają pokazać OLED-y w rozdziałce 55". Podejrzewam, że za dwa lata jeśli nic nie schrzanią zawojują rynek.
    Jako monitor OLED ma większy potencjał niż LCD, ale jako TV rewolucji nie przewiduję.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Zobaczymy. Czasy rewolucji mamy chyba za sobą ale pewnie liczą, że się rynek ożywi, bo w USA i reszcie świata sprzedaż TV coraz bardziej siada.
    Kapitan Wagner

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Tak z ciekawostek nawiązujących do naszej powyższej dyskusji to: Panas ogłosił że w ramach restrukturyzacji zmniejsza produkcję plazm. W ten sposób także w tej dziedzinie Sams stał się numerem jeden na świecie.

Z innych ciekawych rzeczy podobno nadgryziony gigant z Kalifornii przymierza się do wejścia na rynek TV. Zaczęli już robić ankiety wśród użytkowników jak wyobrażają sobie taki TV. Prawdopodobnie będą to Oled-y. Ciekawe ile będą kosztowały?
    Wspaniałe wyniki finansowe (wzrost obrotów o ok. 60%) pewnie ich mobilizują do wejścia w inne obszary rynku. Były już pogłoski o współpracy z Sharpem ale póki co cisza.
    Zobaczymy.

Na koniec. Swoje telewizory zapowiedziała też ..... IKEA prawdopodobnie będzie je dla nich robić TCL.
    Kapitan Wagner

Domyślnie

W tym miesiącu ma wejść do sprzedaży OLED od LG 55 cali za 7900 USD.

Bywalec Awatar Matsunami
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Po kilku LCD, które posiadałem polecam neoplazmy Panasonica. Od pół roku mam 50GT30E i jestem mega zadowolony z jakości obrazu.
    5D mark III, C.35/1.4L, S.85/1.4, S.14/2.8 // Oly XZ-1

Strona 13 z 20 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów