Wiesz to co dla kogo jest akceptowalne, co subtelne, a co jest już dużą różnicą to rzeczy tak ocenne, że dyskutowanie nad tym to zupełna starta czasu. Przy czym ogromnie dużo zależy od regulacji i ustawienia TV.
Są widoczne różnice - w niektórych przypadkach jest tragiczne mydło. Zależy też czy plazma jest HD czy nie i trochę też od klasy telewizora. Generalnie znów bardzo dużo zmiennych i wcale nie jest tak różowo.
Nowe LCD - szczególne z pełnym podświetleniem LED są pod tym względem bardzo dobre. Poza tym dużo zależy od tego w jakim pomieszczeniu ekran stoi.
Tak choć tu też jest bez porównania lepiej niż było kiedyś ale zgadza się, że problem istnieje ale dotyczy bardzo dużych kątów.
Tutaj LCD podświetlane LED są bardzo konkurencyjne - szczególnie w stosunku do plazm FullHD. Ale w ostatnich latach się to bardzo wyrównało i obecne plazmy to już nie grzejnikijak niegdyś.
To bardzo duża zaleta plazm.
Ma i to kilka istotnych. Zdecydowanie lepiej się sprawuje w jasnych pomieszczeniach. Jest praktycznie jedyną możliwością jeśli chodzi o zakup w miarę małego TV. LCD z podświetleniem LED mają bardzo mały pobór energii więc jak ktoś używa TV jak radia to jest to nie do pominięcia. Co do jakości obrazu to dużo popracowano nad skalowaniem i jest coraz lepiej. I tak jak powiedziałem wyżej dużo bardziej kluczową kwestią jest sprawa źródła i ustawień, a nie technologii wyświetlania.
Trzeba sobie zdać sprawę że w przypadku dużych TV obecnie plazmy są bardziej ekonomicznym rozwiązaniem - po prostu przy bardzo dobrej jakości obrazu są tańsze. LCD musi być ze znacznie wyższej półki cenowej żeby jakość była zadowalająca, a nawet w niektórych aspektach lepsza - np. jeśli chodzi o kolor w qattronach. Dla mnie np. wiele plazm ma trochę drewniane kolory. Dobry LCD LED potrafi mieć bardziej miękkie i subtelne kolory. Tyle że to znów indywidualna ocena i sporo zależy od ustawień.
Z racji tego czym się zajmuję to mam tych TV trochęw różnych technologiach i jakieś tam porównanie jest :cool:.
BTW: prośba o nieużywanie takich plugawych słów jak w drugim zdaniu na forum. Nie chcę robić przedszkola i dawać kartek.