Pokaż wyniki od 1 do 10 z 193

Wątek: Jaki kupić TV LCD, LED, Plazma, a może coś innego, co wybrac?!

Widok wątkowy

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    No to "ocenne" czy "dla onanistów"? Bo pierwsza wypowiedź sugeruje różnice jak w złotych bezpiecznikach u audiofili, a druga jest już zupełnie inna.
    Wiesz jest taka cecha wszelkich for że w pewnym momencie ludzie zagłębiają się tak dalece w temat, że rzeczy które są w dużym stopniu pomijalne wynoszą do rozmiarów cech dyskwalifikujących :cool:.

Różowo, nie różowo, różnicy klas w ostrości i gładkości obrazu nie da się nie zauważyć. Wynika to z wymagań telewizji, które z racji zasady działania, pokrywają się z właściwościami lampy kineskopowej i w b.dużym stopniu ekranu plazmowego. LCD ciągle będzie udawał.
    Ale udaje coraz lepiej . Dla wielu osób pomijalnie gorzej w stosunku do plazm.

Plazma w zasadzie nigdy nie była grzejnikiem, w odróżnieniu od LCD. Wystarczy zbliżyć dłoń do ekranu. Plazma jest praktycznie zimna, LCD promieniuje podczerwienią aż miło. To też wynika z zasady działania. LED to pewien postęp, mniejszy pobór energii ale kosztem jakości obrazu. Trzeba postanowić co ważniejsze.
    Nie wiem jakie masz doświadczenia ze starymi plazmami ale miały one pobór mocy nierzadko przekraczający 500W. I na prawdę się mocno grzały. Teraz jest to poezja (moja 51" bierze 133W) ale mówiąc o grzejniku pisałem o tych starych.

Słuszna uwaga. LCD dobrze się sprawdza w konkretnych, stałych warunkach za dnia. Przy czym to cechy monitorowe a nie domowego TV. M.in. z tego powodu ekrany typu PD robi się jako LCD a nie plazmy.
    No widzisz czyli nie taki zły ten LED .

Nie da się pominąć "technologii" w sytuacjach jeśli wymagania stoją w sprzeczności z zasadą działania i przeznaczeniem. Można w nieskończoność dążyć aby zrobić jak najlepsze skrzyżowanie łopaty i szpadla (rozwiązania z USA), a szpadel i tak zawsze będzie lepszy w kategorii kopania rowu.
    Nie wiem po co ktoś kiedyś zrobił LCD więc o przeznaczeniu trudno wyrokować tak samo jest z innymi technologiami, które kiedyś ktoś po coś tam stworzył, a później były używane w zupełnie innym celu. To już zahacza o sofistykę więc nie będę rozwijał :cool:.

BTW: jeden z prekursorów LCD - Sharp (bodaj pierwsi zrobili kalkulator z takim wyświetlaczem) robi telewizory które jakiś cudem konkurują jakością obrazu z resztą na tyle mocno, że wiele plazm zostawiają z tyłu :cool:.

Tak zupełnie na marginesie szkoda, że taniość wygrała i SED-y poszły na emeryturę .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 27-04-2012 o 02:16
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów