-
Dzień dobry. Pierwszy raz udzielam się w sposób czynny tzn.piszę ten post bo mam pewien problem. Dotyczy on tego, że zamierzam kupić telewizor plazmowy, bo nadszedł czas zmienić wysłużonego CRTka na coś nowszego. Sporządziłem kilka plików jotpeg sRGB zawierających 6 kolorów RGBCMY, czerń, szarości różnej gęstości, biel oraz gradient od bieli do czerni.
Nagrałem to wszystko na pendrive i poszedłem do sklepu z prośbą abym mógł te pliki zobaczyć na Panasonicu P42G30E bo ten model był moim typem do zakupu.W zasadzie wszystko to wyglądało na oko przyzwoicie z wyjątkiem gradientu który wyglądał fatalnie tak jak na kiepskim Lcdciaku. Widoczne było bardzo wyraźne pasmowanie
koło 50-70 schodów.
Przyznam że bardzo mnie to zaskoczyło.Wyglądało to źle.Moje zdziwienie jeszcze się
powiększyło jak zobaczyłem te same pliki na Panasonicu mojego kolegi u niego w domu.
Posiada on telewizor 3-4 letni typu P42C10Y a więc z najniższej półki,teoretycznie o wiele gorszy od serii G30.Gradient wyglądał prawie idealnie !!! Nierównomierności były ledwo widoczne.
Trwam dalej w zdziwieniu bo to znaczyłoby, że nowe telewizory są gorsze niż stare, przynajmniej jeśli chodzi o liniowość. Może któryś z forumowych speców wypowiedziałby się na ten temat. Być może mają jakieś doświadczenie w tej sprawie? Z góry dziękuję.
Dla jasności dodam że pliki były wymiaru Full HD także samo telewizor G30, natomiast
telewizor kolegi jest HDReady.I jeszcze jedno.Pendrive był włączony u niego przez odtwarzacz DVD bo sam telewizor nie ma gniazdka USB.
Uprawnienia umieszczania postów