Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: EOS 5 przełącznik zmiany programów

Domyślnie EOS 5 przełącznik zmiany programów

Witam,
    Sprawa tyczy się analogowego canona eos 5. Mianowicie przełącznik zmiany programów/trybów, kręci się luźno i wybór programów nie jest już możliwy. Wcześniej chodził on ze sporym oporem ale to podobno bardzo częste. Aktualnie nie da się nawet włączyć go.. Podejrzewam że trzeba wymienić cały ten mechanizm. Może ktoś miał podobny problem? Możecie polecić jakiś TANI serwis który mi to wymieni w miarę szybko? Dzięki za pomoc!

Bywalec Awatar duperel
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wydaje mi się, że będziesz skazany na żytnią. Mają tam cały magazyn części (w tym do analogów) i będą mogli szybko pomóc.
    1DmkIV + 650D + 16-35 mkII + 24-70 mkI + 70-200 IS mkII (Zbieram na 24-70 mkII

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Z dostępnością części do EOS-a 5 może być już spory problem, bo to bardzo stary aparat. Nie wiem czy autoryzowany serwis CSI będzie w stanie pomóc, odsyłam do wątku gdzie można im, bezpośrednio, zadać pytanie http://www.canon-board.info/showthre...aprawa+staroci
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony

Domyślnie

Miałem identyczny problem wiele lat temu z Eosem 100. Wytarł się jakiś plastikowy pręcik. Na Czapskich w Krakowie zainstalowali zamiast niego metalowy. Pokrętełko działa do dzisiaj, niemniej w pierwszym podejściu jako bonus dostałem niedziałającą lampę. W drugim podejściu lampa ruszyła ale przestał działać przycisk z gwiazdką

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dokładnie jak pisze tezmarek, też o miałem w 100, plastikowy kołek wymieniony na metalowy. Nie pamiętam tylko czy robiłem to na Czapskich czy w innym zakładzie. W każdym razie gość wspominał że podobny problem dotyczy piątek.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Niestety typowa przypadłość EOS 5. Zdaje się, że tam jest mechanizm zapadkowy ze stalową kulką. Lata temu naprawa tego w serwisie niezależnym kosztowała ok. 10% wartości body. Teraz to pewnie może sięgać 50%.

Domyślnie

na czapskich wycenili mi naprawę na 205zł z przesyłką, więc chyba będe skazany na nich.. dziękuje!

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów