Strona 17 z 20 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 192

Wątek: Olympus OMD E-5

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Olympus OMD E-5

Wszystko zależy do czego się aparat chce używać jak do noszenia w kieszeni portek to rozmiar korpusu ma znaczenie, jak do robienia zdjęć to wielkość matrycy staje się istotna, a wielkość korpusu jakby znacznie mniej - wszystko zależy od potrzeb.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Wszystko zależy do czego się aparat chce używać jak do noszenia w kieszeni portek to rozmiar korpusu ma znaczenie, jak do robienia zdjęć to wielkość matrycy staje się istotna, a wielkość korpusu jakby znacznie mniej - wszystko zależy od potrzeb.
    Ladnie to ujales

Dopiero zaczyna Awatar pire
    Miasto
    Warszawa

Też nie mam już siły

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez pire Zobacz posta
    Też nie mam już siły
    jak wszyscy
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Zgadza się, 1EV straty w GO ...
    Jeśli chodzi tylko o GO to mój RX100 zabija 4/3 bo ma zooma 1.8.

Chyba szkoda czasu na dyskusje. Obrońców starego 4/3 już nie ma? Dalej nie upadł?

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Obrońców starego 4/3 już nie ma? Dalej nie upadł?
    Moja żona bardzo sobie go chwali! Ma E420 i kilka fajnych szkiełek do niego i nijak nie chce robić zdjęć moim 50d... ;D
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Jeśli chodzi tylko o GO to mój RX100 zabija 4/3 bo ma zooma 1.8.
    Tak, 1.8 tylko w jednym miejscu, tylko dla jednej ogniskowej, bo dalej ... "ciemność, widzę ciemność, ciemność widzę ..."

--- Kolejny post ---

Też nie mam już siły
    Nosić "grubasa" z "ogórem"

Miasto
    Warszawa

A jednak spróbuję

Porównywanie i zestawianie m4/3 z FF Sony ma taki sam sens jak porównywanie Pentax'a Q z m4/3, dotyczy to zarówno wielkości matrycy jak i jakości obrazu. Proponuję zakup papieru milimetrowego i rozrysowanie, wyobraźnia, jak widzę, zawodzi.
    Niestety nie dotyczy to wielkości korpusu, tu Pentax Q bije m4/3 (fani noszenia swoich zabawek w kieszeniach portek powinni być zachwyceni).
    Podobnie jest w kategorii cenowej, m4/3 jest ładnie i solidnie opakowane ale zdecydowanie najdroższe po uwzględnieniu co dostajemy w zamian.
    To są 3 różne systemy dla 3 różnych grup klientów, takie porównywanie do niczego nie prowadzi, to tak jak zestawianie samochodów z różnych kategorii.

Początki nałogu

A jednak spróbuję

Porównywanie i zestawianie m4/3 z FF Sony ma taki sam sens jak porównywanie Pentax'a Q z m4/3, dotyczy to zarówno wielkości matrycy jak i jakości obrazu. Proponuję zakup papieru milimetrowego i rozrysowanie, wyobraźnia, jak widzę, zawodzi.
    Niestety nie dotyczy to wielkości korpusu, tu Pentax Q bije m4/3 (fani noszenia swoich zabawek w kieszeniach portek powinni być zachwyceni).
    Podobnie jest w kategorii cenowej, m4/3 jest ładnie i solidnie opakowane ale zdecydowanie najdroższe po uwzględnieniu co dostajemy w zamian.
    To są 3 różne systemy dla 3 różnych grup klientów, takie porównywanie do niczego nie prowadzi, to tak jak zestawianie samochodów z różnych kategorii.
    m43 jest jednym z najlepiej przemyślanych i wdrożonych systemów.
    - oferuje korpusy od mini rozmiarów (taki sam rozmiar jak cytowany Pentax Q), do dużych korpusów (GHx, OMD) które nadają się do podpinania dużych obiektywów,
    - podobnie jak korpusy, obiektywy są również duże i małe,
    - dzięki powyższym można sobie skompletować zestaw jaki się komu podoba i nie trzeba używać innego systemu, bo czegoś tam w m43 nie ma i nie wiadomo kiedy będzie. W m43 jest wszystko.
    - jako jedyny system ma korpus, na którym można używać szkieł które ostrzą szybko tylko w połączeniu z czujnikiem AF fazowym - nie pojmuję dlaczego Sony A7 nie potrafi sensownie obsługiwać szkieł A z silnikiem SSM, mimo że ma czujniki fazowe,
    - m43 pod względem cenowym jest podobne do rozmiarów korpusów (obiektywów) - są modele (linie) drogie np. PEN czy OMD E-M1, ale są też puszki tanie - PEN mini, lite, seria GF Panasonic,
    - "paznokciowa" matryca jest kompromisem pomiędzy jakością obrazka a gabarytami szkieł, korpusów. Jakością nie odbiega od matryc APS-C, pozwalając jednocześnie budować obiektywy o wiele mniejsze niż te równoważne dla APS-C,
    - system od ponad 10 lat żyje, rozwija się i nie jest takim niszowcem jak np. Fuji X, Canon, Nikon, Pentax czy Samsung NX, tylko jednym z głównych graczy na rynku bezluster

Można by pewnie jeszcze wiele w podobny sposób napisać.

Sam przez jakiś czas miałem (i mam dalej) równolegle Sony NEX, ale pod moje wymagania łatwiej było mi skompletować sprzęt w m43.
    Dlatego nie ruszają mnie stwierdzenia typu "paznokciowa matryca", bo mam porównanie APS-C vs. m43, i powiem tak:
    - w praktycznej eksploatacji - odbitki A4, oglądanie fotek na moniorze, tablecie, FullHD TV - nie ma żadnej róznicy,
    - przy porównywaniu 1:1 w skali 100% na ekranie monitora - różnica jest, ale tylko w aspekcie używanego obiektywu, zapniesz na APS-C taki se obiektyw, to masz dużo gorszy obrazek od m43 z porządnym szkłem (np. mZD12-40 czy mZD17mm1.8).

Czy A7 musi być duże? Nie, można zrobić korpusik podobny do NEX-3 i matryca też się zmieści ... Pytanie jest, jak z takim małym korpusikiem będzie się używało FE24-70mm/4. Nie używałem, ale pewnie kiepsko. Mniejsze szkiełko kryjące FF pasujące do korpusu a'la NEX-3 - owszem ale będzie to stałka z minimalną przysłoną o 1,2,3 EV większą niż porównywalnej wielkości i jakości obiektyw stałoogniskowy dla m43 ... no i koło (zwariowane) się zamyka.
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 19-02-2014 o 17:28

Miasto
    Warszawa

Jeszcze raz, nie porównuj Ferrari (Sony FF) z Corolką (m4/3) , żadna wypasiona Corolka (OM-D E-M1) nie ustoi przy Ferrari (Sony 7), pomijam milczeniem ceny.

m4/3 podobnie jak 4/3 już w samym założeniu jest nietrafione. Format 4:3 jest pomyłką, większość użytkowników robi JPGi w 3:2 i z musu RAWy w formacie 4:3. Wielbiciele oczywiście mówią o wykorzystaniu możliwości szkła ale dlaczego nie 1:1 w takim razie. Ale to tylko moje zdanie, przez czas krótki użytkownika m4/3.

Strona 17 z 20 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów