Pomysł dobry bo aparat wygląda na bardzo interesujący.
Byłoby idealnie gdyby napisali o nim Ci co już go kupili.
Pomysł dobry bo aparat wygląda na bardzo interesujący.
Byłoby idealnie gdyby napisali o nim Ci co już go kupili.
No to super - pisz wszystko co odkrywasz w tym aparacie i pokazuj zdjęcia.
Z jakim obiektywem kupiłeś ?
@koraf
Czekamy jakie na razie kupiłeś szkiełka czy na razie 12-50/2.8? Pewnie jakąś stałke też
Oglądając twoje fotki z wątku "Nepal" co u Ciebie spowodowało taki FUN w tym m4/3![]()
Ostatnio edytowane przez serafin ; 15-07-2012 o 22:55
Ja się zastanawiam czy jak w manualu ustawię sobie jakąś wartość ekspozycji powiedzmy siedmiokrotnie niedoświetloną to czy w celowniku obraz jest czysty i klarowny czy widzę ciemność?
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Odpowiadając na posty:
Waldekgdynia,gadget_zary - kupiłem z 12/2 i 45/1.8 ;-) oraz dokupiłem panasa(leica) 25/1.4.
serafin - to taki substytut M9(wg mnie bardzo udany), chciałem mieć podręczny, dyskretny i przy tym uniwersalny zestaw. Z tego co już sprawdziłem jakość obrazka w micro 4/3 porównywalna z FF, często na otwartej przysłonie lepiej niż na FF, generalnie większa GO oraz nieznacznie większa CA.
Sergiusz- ten elektroniczny wizjer (celownik jak piszesz) jest bardzo dobry, nie ustawiałem 7x (ale to sprawdzę), jak jest bardzo ciemno w pokoju to w wizjerze jest w miarę jasno :-D, trudno mi powiedzieć ile eV różnicy ale na tyle dużo, że detale widzę w miarę jasne.
Też sprawdziłem i mam trochę inne spostrzeżenia. Zoomy niestety są słabe pod względem rozdzielczości nawet po przymknięciu. Stałki lepiej (oprócz Panasa 14 f/2,5 i m.ZD 17 f/2,8, które są wyjątkowo biedne), nie można im nic zarzucić. Rawy otwarte w ACR na dzień dobry już są mocno odszumione, przez co brakuje detali w mało kontrastowych obszarach kadru (patrz: liście z poniższego linku).
http://forum.olympusclub.pl/threads/...406#post831406
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Tu jest instrukcja: http://www.olympusamerica.com/files/..._Manual_EN.pdf
Z tego co wyczytałem możesz ustawić aby obraz na ekranie/w wizjerze był zawsze wyraźny (opcja Live View Boost=ON), albo możesz ustawić aby wizjer symulował to co wyjdzie na zdjęciu, czyli w twoim przypadku obraz w wizjerze będzie ciemny (opcja Live View Boost=OFF). Można też ustawiać różne prędkości odświeżania wizjera. I jest nawet opcja Art LV Mode która pewnie symuluje wybrany tryb artystyczny.
Ostatnio edytowane przez sando ; 16-07-2012 o 10:25