Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: USA vs EU

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Andrzej, dzięki tym dodatkowym pieniądzom jak je nazywasz, to w Europie w karetce pogotowia jeździ autentyczny lekarz, a w USA tylko sanitariusz
    To rozlegly temat i bynajmniej nie wyglada tu to tak zle. Powiedzial bym ze jest wrecz calkiem odwrotnie.

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    "Aż" 14 dniowego urlopu i to dopiero po 10 latach pracy, też nie ma co wam zazdrościć...
    Itd.
    Gdzie tak daja?! Nie przepracowalem tu nawet jednej piatej tego czasu a na urlopie bylem juz ze dwa miesiace (jak najbardziej platnym). Nie liczac, ze mam jeszcze inne formy zdobywania czasu wolnego (platnego). Budzetowka.

Potwierdzam poprzednie opinie w tym watku. Jesli ktos musi jezdzic do Polski na badania i po 10 latach ma dopiero wolne to nie swiadczy to zle o USA a o tych obywatelach Polski, ktorzy nie potrafia wykorzystac tego do czego maja prawo i co zwykle podane jest na tacy z wazelina dookola.
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    To rozlegly temat i bynajmniej nie wyglada tu to tak zle. Powiedzial bym ze jest wrecz calkiem odwrotnie.
    W rzeczy samej, dwóch sanitariuszy :rolleyes: To miałeś na myśli?
    A poważniej. Amerykański system tzw. opieki zdrowotnej należy do najgorszych na świecie i już nawet sami Amerykanie zaczynają w pewnej części (ci, którzy jeżdżą po świecie przede wszystkim) zdawać sobie z tego sprawę. Równie kiepsko, delikatnie mówiąc, jest z publicznym szkolnictwem. A potęgę naukową USA budują w bardzo dużym stopniu (może nawet przede wszystkim) obcokrajowcy z amerykańskim obywatelstwem - wystarczy zapoznać się z coroczną listą laureatów nagrody Nobla i zidentyfikować tamże wszystkie bardzo obco brzmiące nazwiska.
    Nic to. Bardzo mi się to podoba, że jesteście lojalni wobec swojej nowej ojczyzny i rozumiem, że wobec tego ta fascynacja zabija trzeźwość spojrzenia. Bardzo dobrze. Skąd w takim razie moja reakcja? Otóż nie podoba mi się to i nie życzę sobie tego, aby snowboarder przy każdej okazji szydził sobie z kontynentu i z kraju skąd pochodzą jego korzenie. To byłoby niesmaczne nawet na forach amerykańskich, a na polskim jest po prostu wyrazem braku kultury.
    I bardzo proszę o zamknięcie tego wątku, nawet "siłowo", przez moderatorów!

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Dla Hitlera też trzeba mieć szacunek, bo jest Europejczykiem?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    USA

Domyślnie

Sanitariusz moze byc i jeden. Wszystko zalezy od zadania. Inne ekipy jada do wypadkow a inne odwiezc kogos z gipsem na nodze.

Mialem na mysli to, ze wolal bym miec potrzebe karetki tu w USA jak w Polsce. Nie wiem w czym tak bardzo bedzie gorszy dobrze wyszkolony sanitariusz od lekarza. Operacji napewno nie beda w karetce robic, a podstawowe elementy wydobycia przy wypadku i pierwszej pomocy przez 3 czy 5 min jakie jada do najblizszego szpitala napewno sa obaj w stanie wykonac tak samo dobrze.

Czy z opieka zdrowotna jest tak zle to bym nie powiedzial... Jesli juz jest zla jak niektorzy pisza to tylko pod wzgledem cen. Dla niektorych sa astronomiczne. Ale to jest problem tylko w przypadku braku ubezpieczenia i placenia z wlasnej kieszeni. Ubezpieczenie mozna miec za darmo lub jakies groszowe oplaty, a wtedy wizyta u lekarza to jakies male sumy. Oczywiscie trzeba byc legalnie... Nielegalni jezdza do dentystow do Polski albo wspominaja rachunek do konca zycia

Jesli chodzi o edukacje jest dokladnie jak piszesz. Nie ma co ukrywac, sami o tym rozglaszaja i wprowadzaja zmiany.

Jesli chodzi o lojalnosc to chyba juz bardziej lojalny jestem Canonowi

Amerykanie nie maja moze najlepszych systemow na swiecie, ale o dziwo to co jest dziala calkiem dobrze od naprawde dlugiego czasu bez wielkich zmian i kolejnych numerow co pare lat. Tez nie uwazam ze jest doskonale, ale litosci... "10 lat bez zwolnienia" kiedy wspolpracownicy z kilkuletnim zaawansowaniem sa wziac pol roku od reki zaleglych brzmi irracjonalnie nawet jak ktos tu nie byl i sie tylko zastanowi cokolwiek. To jest demokratyczny kraj z dosyc silnymi zwiazkami zawodowymi... Bez zwolnienia? ROTFL
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 03-02-2006 o 20:28
    ...

Zablokowany Awatar mmsza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Nie wiem w czym tak bardzo bedzie gorszy dobrze wyszkolony sanitariusz od lekarza.
    Kilkoma latami studiów ;-)
    W razie (tfuuuu) wypadku jednak bym wolał aby do życia mnie przywracał lekarz po (w sumie) 7 latach studiów medycznych niż sanitariusz po rocznym przeszkoleniu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Kuchatek, odpusc sobie, my podajemy konkrety, a on i tak
    idzie w zaparte. Dosc typowe. Nie wygrasz, zreszta i po co?
    Natomiast wypraszam sobie jakiekolwiek zarzuty pod moim
    adresem w stylu "szydzi" itd. Aktualnie z Polski to szydzi caly
    swiat widzac co sie dzieje u polskiego zloba.
    I trudno sie dziwic, u wladzy grupa zlozona z kryminalistow,
    faszystow, kretaczy politycznych i zwyklych idiotow.
    Niezly powod do dumy. Zdaje sie, ze swoj konglomerat oglosili
    w radykalnie katolickiej telewizji - tez niezle.
    Ja nigdy nie szydzilem, mnie po prostu skreca, ze kraj, w ktorym
    jak to napisales mam korzenie, marnuje sie po raz kolejny,
    ze ludzie, zamiast sie cieszyc zyciem, ktorego i tak nie wiadomo ile
    nam zostalo (popatrz wszelkiej masci terrorysci z bomba pod pacha,
    tylko chwila, az bomba bedzie wystarczajaco silna, by planete
    zdrowo rabnac...), mecza sie w tym swoim wlasnych bagnie.
    Jasne, lepiej upasc na kolana i dziekowac bogu za wspanialy kraj,
    modlic sie i byc dumnym, dumnym do upadlego...
    Zeby nie byc goloslownym, artykuly "szydzace" z kaczoro-lepperlandu
    ukazaly sie ostatnio w wielu waznych pismach, wlaczaja
    "The Economist".

Miasto
    USA

Domyślnie

Biorac poprawke na czas dojazdu dluzszy jak spacerkiem do nich, marnienkie place oraz wiele innych rzeczy o ktorych sie slyszy to jednak chyba bym sie powaznie zastanowil... Zwlaszcza po paru aferach ostatnich czasow.
    ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    W razie (tfuuuu) wypadku jednak bym wolał aby do życia mnie przywracał lekarz po (w sumie) 7 latach studiów medycznych niż sanitariusz po rocznym przeszkoleniu.
    Co za belkot. Sanitariusze, jak ich nazywacie sa swietnie
    wyszkoleni w tym co robia - udzieleniu pierwszej pomocy.
    W Polsce swietni lekarze z pogotowia prawie mnie usmiercili
    - gdy przezylem i po dlugiej rekonwalescencji probowalem
    znalezc s****...., okazalo sie jak kilka lekarska trzyma sie
    razem i nie sposob do niej sie dobrac.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    System ratownictwa medycznego w Polsce idzie w kierunku czegoś podobnego na wzór US, także już niedługo możemy mieć całkiem podobną sytuację, oczywiście nie bez powodu...

BTW: Ciekawe czy w stanach mieli coś w rodzaju łódzkiego pogotowia....
    Takie retoryczne pytanie...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Łódzkie pogotowie to pikuś. Holenderska eutanazja! To dopiero zbrodnia na masową skalę.

Edit: A w USA sanitariusze biją murzynów!
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów